TV Ünitesi Tasarımı

Televizyon Ünitesi Tasarlanırken nelere dikkat edilmelidir?

Konumlandırma

TV üntesinin yer aldığı duvar, kişinin görüntüsüne en çok mağruz kaldığı alandır. Bu nedenle bu duvardaki tasarım; malzeme, renk ve aydınlatma açısından belirli bir denge içinde olmalıdır. 

Televizyon izlenirken ya da kapalıyken olmak üzere iki aşamalı tasarlanmalıdır. Televizyon kullanılır durumdayken televizyon ünitesindeki tasarım ön plana çıkar ise izleyici konsantrasyonunu kaybedebilir ya da gereksiz göz yorgunluğu yaşayabilir. 

Televizyon kapalıyken ise, siyah büyük bir ekran görüntüsü, televizyon ünitesi duvarında ön plana çıkmamalı, dekorasyonun içerisinde kaybolmalıdır. 

Aydınlatma

Oda içerisindeki aydınlatma dengesi, kişinin dikkatini belirli bir yöne toplamayacak kadar homojen kurulmalıdır. İzleyiciye konforlu bir izleyiş sağlamak, gözü gereksiz yormamak gereklidir. 

Doğru bir aydınlatma ile televizyon izlemediğiniz zamanlarda televizyon ünitesi duvarındaki dekorasyonunuzu aydınlatabilir ve ön plana çıkarabilirsiniz.

Doğru Malzeme Seçimi

Televizyon ünitesi duvarında kullanılan yansıtıcı yüzeyler, duvar alanına ve televizyon boyutuna göre belirli bir oranı aşmamalıdır.

Yansıtıcı yüzeyler tozların daha fazla görünmesine, televizyon arkasına konumlandırıldığında kabloların gözükmesine ve karşı duvarın yansımasına sebep olabilir. 

Parlak malzemeler ve kullanılan doku ve desenlerin yoğunluğu iyi ayarlanmaz ise tasarım zamansız ve uzun dönem kullanılacak bir tasarım olmaktan çıkar. 

Aynı şekilde parlak ve göz alıcı renkler uzun süre maruz kalındığında kişinin ruh halinde ve davranışlarında etki oluşturabileceği için televizyon ünitesi duvarı tasarımı renk kullanımı konusunda en dikkat edilmesi gereken alanlardan biridir.

Boyut Oranları

Sadece duvar ünitesindeki dekorasyon değil aynı zamanda televizyonun büyüklüğü de dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. 

Televizyon, odanın boyutuna ve izleme uzaklığına göre önerilen boyutlarda alınmalı, ergonomik koşullara göre konumlandırıldığı yükseklik ayarlanmalıdır. 

Aynı şekilde televizyon ünitesindeki öğelerin birbirlerine göre oranı kullanılan malzeme, renk ve dokuya göre doğru uyumda olmalıdır. 

Yorum yapın