Akıllı Bitkiler

Diktim ve Unuttum : Akıllı Bitkiler üzerine bir gözlem

Tarımsal işin ayrıntılarına girmeden pencerenizden büyük bir hasat toplamayı mı düşünüyorsunuz? Neyse ki, tasarımcılar araştırmaları sonucunda tasarladıkları ürünlerle bizlere böyle bir fırsat sağladı. Aşağıda bu akıllı bitkiler üzerine modern tasarım ürünlerinin kısa bir özetini sunuyoruz.

Çiçekçilerde, seralarda gördüğümüz o doğal yeşilliği yakalamanın imkansız olduğunu düşünerek, kendimize güvenmeyerek bitki alımından kaçınır hale geldik. Bitkileri seviyor ancak bitki bakımı için kendi ilgi ve bilgi birikiminize güvenmiyor, zaman ayıramıyorsanız size önerimiz akıllı bitki yetiştirme sistemleri. Bu yazımızda size incelediğimiz ve yararlı olduğunu düşündüğümüz akıllı bitkiler hakkında yararlı bilgiler vereceğiz.

Akıllı Saksı –  Click & Grow

Click&Grow

Click and Grow, NASA’nın başarılarından esinlenerek tasarlanmış bitki yetiştirmek için inanılmaz derecede şık, saksı görünümünde ama çok daha fazlası olan bir ürün. Bu küçük kutu, bitkilerin ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamaya hazır: özel bir spektral led lambası, aydınlatma zamanlayıcı, ayda bir su temini ile büyük bir rezervuar, besleyici maddeleri yavaş yavaş serbest bırakan yenilikçi bir “akıllı” toprak ve gübre sistemi. Birçok sensör, bitkinin ihtiyacı olan durumda kalmasına yardımcı olmayı sağlar. Click and Grow, temel sette fesleğen tohumları içeren üç kartuştan oluşur ve resmi web sitesinde birçok domates, çilek, çeşitli ot ve baharat tohumları sipariş etmek mümkündür.

An Aquafarm

An Acquafarm

Aquafarm, balık ve bitkilerden oluşan gerçek bir küçük ekosistemdir. Acquafarm’da, özel bir bakteri, balıklar tarafından üretilen azotun, bitkiler için uygun olan şekle dönüştürülmesine yardımcı olur. Böylece, bitkiler gübre alır, akvaryum sakinleri berrak su alır ve bir balık ve taze bir bitkiyi aynı ayda yetiştirmek mümkündür. Bu balık oksijen için en düşük talep seviyelerinden birine sahip olduğu için Betta’yı akvaryum sakini olarak kullanmanızı öneririz.

Herbie and Genie Indoor Garden

Herbie & Genie

Tasarımcı Michael Eriksson ve Sebastian Jansson’ın “Akıllı Tencere” ürününün iki versiyonu bulunmaktadır: Herbie Kapalı Bahçe ve Genie Mutfak Bahçesi. Her ikisi de suda yaşayan ağaçlar, her ikisi de ayda yalnızca 15 dakika bakım gerektiriyor ve her ikisi de aktif büyüme teknolojisi ile donatılıyor. Sonuncusu, suyu rezervuardan bitkilerle birlikte tepsiye yerleştiren bir pompadır. Su, özel bir besleyici tabaka içerisinden geçer ve mineraller ve gübreler ile zenginleştirilmiştir.

Parrot Flower Power and Parrot Pot

Parrot Pot

Parrot Pot güzel bir dal görünümünde aslında ışık, sıcaklık, nem ve verimli ortam sağlayan bir yüksek teknoloji toprak sensörüdür. Bu parametrelerden herhangi bir sapma olursa Çiçek Gücü Bluetooth ile telefonunuza bir bildirim gönderecektir.

Aynı şirket – Parrot ürünü – “şube” nin tüm avantajlarına sahip fakat kuru olduğu zaman zemini nemlendirebilen bir “akıllı tencere” özelliği barındırıyor.

Thing Planty

Thingy Planty

Küçük bir girişimle bir anda büyüyen ilginç bir proje olan Thingy Planty, sadece bitkiler için otomatik bir kap önermekle kalmaz, aynı zamanda bitkilerle duygusal bir temas da sunar. Nitekim, birçok şirketin ideolojisinde “akıllı saksı” satın alınmasını ve bir bitki bakımını unutmayı öneren ideolojide bir çelişki var – neden onu en kısa sürede unutmak için önerilirse bir bitkiye ihtiyacımız var? Ama Planty rahatlamana izin vermez. Çiçek soğuk hissediyorsa veya yeteri derecede nemlendirilmişse, çiçekleri sıcak bir yere aktarmak veya sulanmak için size bir mesaj yazacaktır. Tencerede üç sensör bulunur – nem sensörü, ışık sensörü ve sıcaklık sensörü.

«Botanicalls» şirketi de aynı sistemi sunuyor. Sadece bir çip, Twitter veya telefon yardımıyla bitkilerle iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Ev bitkilerinin yetiştirilmesi için akıllı cihazların yanı sıra, ürün kapasitesini ve toprakta hayatta kalma seviyesini artıracak çok çeşitli cihazları da bulunmaktadır.

Oso Technologies PlantLink

Plantlink

Plantlink, dolaşımlı sulama için tasarlanmış tamamen akıllı bir sistemdir. Nem eksikliği konusunda size bilgi gönderebilen ve akıllı vanaya bir sinyal iletebilen küçük bir toprak sensörü içerir. Plantlink, sinyal nedeniyle bitkilerin sadece sulanmasını sağlamaz, aynı zamanda bir sulama programı hazırlamaya ve hatta suyun akmasını önlemek için sulama öncesi yerel hava durumunu da hesaba katıyor. Sensör evde ayrı olarak kullanılabilir.

Bitponics

Bitponics

Bitponikler bulut teknolojilerine odaklanır ve tüm ev bitkileri üzerinde birleşik bir kontrol sistemi oluşturur. Şirket size birçok sensörle donatılmış hidroforlu kültivatör öneriyor ve hediye olarak bir online hesaba sahip oluyorsunuz. Bu hesap, bitki bakımını planlamaya, profesyonellerden ve diğer kullanıcılardan tavsiyeler almaya ve sensörlerle donatılmış bitkilerinizden gelen tüm bilgileri organize etmeye yardımcı olacaktır.

Rachio Iro

Rachio Iro

Rachio, “Akıllı bahçe” kategorisinde bir buluş daha. Rachio, yerel hava koşulları, toprak ve bitki çeşitleri ve diğer pek çok parametreyi hesaba katarak sulama programlamanızı sağlar. Sistemin, kullanıcıya yağmur nedeniyle sulamanın gecikmesi, anormal çevresel koşullar ve daha pek çok şey hakkında bilgi verebilecek gelişmiş bir bildirim sistemi var.

Mobil uygulama, sulama günlüğünü izlemenize, kendi tercihinize göre ayarlamanıza ve bir bahçeyi tamamen ele geçirmenize olanak tanır. Dahası, hava durumunu kullanan suyun “akıllı” kullanımı suyun % 50’sine varan oranda tasarruf sağlıyor.

 

Yorum yapın