Ada Mutfak Tasarımı

Ada Mutfak Tasarımı Nasıl Yapılır?

ada mutfak modelleri

Ada mutfaklar sadece birer tasarım ögesi değil mutfağımıza kimlik katan bir planlamadır. Öncelikle ada mutfak modelleri, özellikle Amerikan mutfak olarak tabir ettiğimiz, mutfağın, duvarlar ile salondan ayrılmadığı planlamalarda, ada mutfak mekanlar arası bölücü görev üstlenmektedir. Hem mekansal olarak önemli olan hem de gerek depolama, gerek ise pişirme ve servis alanı olarak daha geniş bir alana sahip olmamızı sağlayan ada mutfak modelleri son yılların vazgeçilmez trendi.

ada mutfak modelleri

Öncelikle ada mutfak planlamalarını inceleyelim. Aşağıdaki görsellerde gördüğümüz farklı ada mutfak tasarımlarında başlıca dikkat etmemiz gereken sınırlarımızı iyi belirlememiz. İşin aslı şu ki, sırf tasarımsal olarak hoşumuza giden ada mutfak sistemini bilinçsizce mutfağımıza uygulayarak geçiş alanlarımızı daraltmamalıyız. Unutmayalım ki mutfak tasarımlarımızda dikkat etmemiz gereken ilk şey pratik olmak. Bu yüzden mutfak tasarımında dikkat edilmesi gereken kuralları iyi bilip, işlevsel bir mutfağı nasıl tasarlarız tekrar gözden geçirelim.

Mutfak Adası Planlama

İlk kural: Çalışma üçgeni. Mutfağımızı tasarlarken, dikkat etmemiz gerek en önemli durum çalışma üçgenini doğru yerleştirmektir. Bu üçgeni kapsayan: buzdolabı, bulaşık makinesi (ya da eviye) ve ocak mutlaka 7m2 bir üçgen içerisinde olmalıdır.

ada mutfak modelleri

Dikkat etmemiz gereken bir başka husus ise; birbirine eş görevde olan alanların yan yana dizilimi. Bunların başında eviye ve bulaşık makinesi gelir. Ardından çalışma tezgâhı ve ocak. Çalışma düzenimizi hazırlarken bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise ocak ile doğramaların uzaklığı. Ocak, sık sık temizlenmesi gereken ve etrafında hem güvenlik hem de hijyen olarak aksesuar yerleştirilmemesi gereken alandır. Unutmayın ki güzel bir mutfağın temel taşı doğru bir planlamadır.

ada mutfak modelleri

Araştırmalara göre, gelişen kentsel dönüşüm ile alıcıların %70’i konutlarında ada mutfak özelliğini arıyor. Peki, ada mutfak tasarımının bizim için faydaları neler? Niçin böyle ek bir alana ihtiyaç duyuyoruz? Haydi, tüm bu soruların cevaplarını birlikte bulalım.

Ada mutfak tasarımı öncelikle mekanın sınırlarını çizmekte bizim için önemli bir iç mekan ögesi. Ardından küçük mutfağımızdaki yetersiz çalışma alanı, özellikle de yetersiz depolama alanı sorunlarını kökten çözen bir sistem.

Planlama

mutfak adası planlama

Ada mutfak modelleri arasından doğru seçimi yapmak için öncelikle mutfağımızı nasıl planlayacağımızı bilmeliyiz. Ada mutfağın boyutları, mutfağınızın biçimine, genişliğine ve düzenine göre farklılık gösterecektir. Yukarıdaki ada mutfak modelleri arasından, mutfağınızı nasıl planlamanız gerektiğine dair örnekler bulabilir, kendi mutfağınıza en çok benzeyen planlamayı bulup, ada mutfak sisteminin nasıl yerleştirildiğini kendinize baz alabilirsiniz.

Yerleşim

ada mutfak modelleri

Mutfak planlaması ilk bakışta oldukça kolay gözükebilir. Ancak detaylar işin içine girince özellikle de küçük mutfaklarda en ufak bir alanın bile mekan içindeki rolü çok önemlidir. Özellikle tesisat gerektiren ürün ve kullanımları ada mutfak üzerinde tercih etmeniz, elektrik ya da su tesisatı ile ilgili değişiklikler yapmanızı gerektirecektir. Bu değişiklikleri yapmanın mutfağınız için gerekliliği ve binanın yapısına uygunluğu incelenerek karar verilmelidir.

ada mutfak modelleri

Ada mutfağınızda yer alan ürün ve kullanımların, sabit mutfak duvarlarıyla uyum içinde olması gereklidir. Ada mutfak kullanımınızın amacı, mutfak kullanımını rahatlatıp kolaylaştırmak, daha fazla depolama alanına sahip olmak olmalıdır. Depolama alanlarının kullanımı, kapakların açılma yönü iyi planlanarak yerleşim yapılmadır. 

Malzeme

Ada mutfak, sabit olabileceği gibi hareketli bir mobilya olarak ta tercih edilebilir. Bu tarz ada mutfaklarda hareketlilik servis alanı açısından avantajlı olabilir. Ancak hareketli ada mutfaklarda malzeme birliğini yakalamak zor olabilir, özel üretim tercih etmiyorsanız.

ada mutfak modelleri

Ada mutfak malzemeleri,  ada mutfağın kullanım yoğunluğuna göre seçilmelidir. Ada mutfak, yemek masası olarak mı kullanılıyor? Yoksa servis alanı olarak mı? Ya da yetersiz olan tezgâh alanını genişletmek için mi? Bu soruların cevabına göre tezgah malzemenizi seçebilirsiniz. Ancak mutfaklarda genel olarak tercih edilen mutfak tezgah malzemeleri tercih ederek daha kolay temizlenen ve daha hijyenik bir mutfak adasına sahip olabilirsiniz.

ada mutfak modelleri

Mutfak tezgah malzemeleri ne kadar geniş malzeme seçeneklerine sahip olsa da birkaç kategoride genel olarak neler tercih edebileceğimize bir bakalım:

  • Mermer

Dayanıklı, ancak doğal yapısı sebebiyle dikkatli bir kullanım gerektiren, düzenli bakımı yapılması gereken bir malzemedir.

  • Paslanmaz Çelik

Daha çok endüstriyel mutfaklarda kullanımı yaygın olan, kolay temizlenen ve bakım gerektirmeyen bir mutfak tezgâh malzemesidir.

  • Granit

Gözenekli dokusu sebebiyle düzenli olarak cilalanması gereken ve darbe ve çizilmelere karşı hassas olan bir malzemedir.

  • Kuvars

Uzun yıllar dayanıklı, düz bir yüzeye sahip olan hijyenik bir malzeme tercihidir.

  • Diğer

Sabuntaşı, pirinç, ahşap ve cam gibi malzemeler de mutfak tezgâhı için tercih edebileceğiniz malzemeler arasındadır.

Sirkülasyon

ada mutfak modelleri

Mutfağınızın girişi ve mutfağınızdaki geçiş alanları, ada mutfak uygulaması için uygun olup olmadığını belirleyen en büyük faktörlerden biridir. Öncelikle mutfak kapınız en az 80 cm genişliğinde olmalıdır. Mutfak kapınızın taradığı alanda, giriş çıkışı engelleyecek hiçbir engel olmamalı, açılan dolap kapıları ile mutfak kapısı çarpışmamalıdır.

Mutfak koridorları için geçiş alanı en az 90 cm olmalıdır. Mutfağı aktif kullanan kişi sayısı arttıkça bu ölçü de artacaktır. Genişliği hesaplarken, mutfak dolap kapısı açıldığında bile geçişi engellemeyecek olmasına dikkat edilmelidir. 

ada mutfak modelleri

Çalışma alanları olan tezgahların ölçüleri de özenle ayarlanmalıdır Küçük mutfaklarda, mutfak tezgahını işgal eden ürünlerin, mutfak dolaplarında ya da mutfak duvarlarında depolanması, mutfak tezgahının daha verimli kullanılması açısından önemlidir. 

Mutfak adasının, mutfak planındaki konumu, sirkülasyon açısından çok önemlidir. Mutfağın nerede yer aldığı, hangi amaçla kullanıldığı, kaç kişiye servis yapıldığı ve mutfakta aktif olan kaç kişinin olduğu sorularını cevaplamalısınız öncelikle. Bu sorularun cevapları doğrultusunda mutfakta rahat hareket edilmesi ön planda tutularak ölçülerinizi tekrar gözden geçirmelisiniz.

Kullanım

ada mutfak modelleri

Ada mutfak uygulaması, birçok kullanımı içinde barındırabilir. Ada mutfak uygulamasının en çok tercih edilme sebeplerinden birisi ise yemek yeme ve oturma alanı oluşturmaktır. Ada mutfaklarda, tezgah çoklu kullanım ile değerlendirilmek isteniyorsa, tezgahın en az 75-80 cm genişlikte bir alanının yemek servisine ayrılması gerekmektedir.

Tezgah üzeri kullanımda böyle bir alanı ayarlamak zor olmamakla birlikte, oturulacak alanın ergonomik olarak doğru planlanması için tezgah altının 70 cm yükseklikteki tezgahlar için en az 45 cm, 90 cm yükseklikteki tezgahlar için en az 30 cm,  100 ve üzeri yükseklikteki tezgahlar için en az 30cm derinliğinde olması gereklidir.

ada mutfak modelleri

Ada mutfak için tercih edeceğiniz sandalyeler, normalden yüksekte, bar sandalyesi olarak tercih edilmektedir. Bar sandalyelerinin sırtı normalden alçak olan modelleri tercih ederek, sandalyelerinizi tezgah altında saklayabilir ve kendinize daha rahat hareket edeceğiniz bir alan yaratabilirsiniz.

Bar sandalyelerinin, kolay ve konforlu kullanılabilmesi için tezgah bitişi ve arkada bulunan duvar ya da mobilya ile aralarında en az 90 cm’lik hareket alanı bırakmanız gerekmektedir. Eğer sandalyenin arkası geçiş alanı olarak kullanılıyorsa, 110-150 cm arası bir geçiş alanı yaratmaya dikkat edilmelidir.

ada mutfak modelleri

Sonuç olarak ada mutfak uygulaması belirli bir amaca hizmet ettiği zaman mutfağınıza daha uygun olacak ve mutfağınızı güzelleştirecektir. Ada mutfak uygulaması hakkında fikir almak, mutfağınızın ada mutfak uygulamasına uygunluğunu öğrenmek için bize danışabilir, danışmanlık ve uygulama hizmetlerimizden yaralanabilirsiniz.

ada mutfak modelleri

Yorum yapın