Koltuk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koltuk Seçimi

Evinize, ofisinize ya da ticari amaçla kullanacağınız iç mekânınıza konforu simgeleyen en doğru koltuk seçimini yapmak önemlidir. Koltuk gibi büyük mobilya seçimleri, gerek boyut, gerekse kullanım açısından uygun olana karar verilmesi, hem maddi hem de manevi açıdan zarar yaşanmaması açısından büyük önem taşır.

koltuk modelleri

Araştırma aşamasına geçmeden önce, belli başlı soruların cevaplarını vermiş olmanız büyük önem taşır. Bu soruları özetlemek gerekirse:

  • Koltuğu almayı düşündüğünüz iç mekân için, ihtiyaç dâhilinde en uygun model nedir?
  • İç mekânın sınırları içerisinde koltuğun kaplayacağı alan nasıl olmalıdır?
  • Koltuğun diğer mobilyalarla ilişkisi nasıl olmalıdır?
  • Koltuğunuzun kullanım sıklığı nedir?
  • Koltuğunuzun kullanımına yönelik en uygun kumaş seçimi nasıl olmalıdır?

Bu ve bunun gibi sorular, iç mekânınızın kullanımına göre cevaplandırabileceğiniz, cevaplarına göre tercihinizi sınırlandırabileceğiniz sorulardır. Kendi evinizde tercih edeceğiniz bir koltuk ile ofisinde tercih edeceğiniz koltuk çok farklı olacaktır. Evcil hayvan beslenen bir evde ya da küçük çocuk olan bir evde de tercih edilecek koltuk, dikkat edilecek özellikler farklı olacaktır.

Şekil ve Ölçü

Öncelikle karar vermeniz gereken ilk şey koltuğunuzu nereye yerleştireceğiniz olmalıdır. Planlama, bir iç mekânın sirkülasyonunun doğru yerleştirilmesi ve o iç mekândan maksimum fayda sağlanması açısından oldukça önemlidir.

koltuk modelleri

Bir iç mekânın planlamasını yaparken en verimli sonuca ulaşmak için mekânın sınırlarını belirlemek çok önemlidir. Odanın genel sınırları içerisinde, sirkülasyonu ve kullanımı engellemeyecek bir planlama yapmak için sabit ve hareketli mobilyaların ölçülerini önceden belirlemek büyük önem taşır.

Sadece planlama için değil, seçtiğiniz ya da özel olarak tasarlattığınız mobilyaların, iç mekâna nasıl yerleştirileceği de önemlidir. Seçiminizi yaparken, kapı genişlikleri, asansör ya da merdiven ölçülerinin, koltuğun dönmesi gereken her köşenin farkında olmamız ve seçimimizi buna göre yapmamız gereklidir. Aksi takdirde tercih ettiğiniz mobilyaya zarar vermek ya da mobilyayı iç mekâna yerleştirmek için gereksiz harcamalarda bulunmanız gerekecektir.

Koltuk Modelleri

İkili Koltuk Modelleri

koltuk modelleri

İkili koltuk olarak bilinen, koltukların en darı olarak kabul edebileceğimiz, ortalama 150 cm genişliğinde olan koltuklardır. İkili koltuk modelleri, belirli sınırlarda istenilen şekillerde tasarlanabilir. Oturma alanı ölçüsü modifiye edilerek küçük bir L koltuk oluşturulabilir.

İkili koltuk modelleri, küçük ofisler için de uygun bir seçimdir. Genellikle deri gibi özel kumaşlarla tercih edebileceğiniz ikili koltuk modelleri, koltuğunuzda tercih edebileceğiniz cesur bir modelle özel bir etki yaratabilir.

koltuk modelleri

Cafe ve restoranlarda, özellikle fast food tarzı hızlı tüketim alanlarında sıkça tercih edilen ikili koltuk modelleri, daha basit ve dayanıklı kumaşlar ile müşterilere kendilerine ait daha sıcak bir ortam yaratılmasına katkı sağlıyor. 

İkili koltukların bir diğer kullanım alanı ise, yatak uçlarında tercih edilen bank şeklinde puflar. Özellikle geniş yatak odalarının son dönemde vazgeçilmezi olan bu puflar, yatak odasının tamamlayıcı mobilyalarından biri olarak görülmektedir.

Üçlü Koltuk Modelleri

Üçlü ve daha geniş koltuklar, geniş iç mekânların ilk tercihi diyebiliriz. İkili koltuklarda olduğu gibi, üçlü ve daha geniş koltukları da L koltuk haline çevirmek mümkündür. 160 cm ile 190 cm ölçüleri arasında farklılık gösteren üçlü koltuk modelleri, hem küçük hem de büyük iç mekânlara uyum gösterecek şekilde tasarlanabilir. 

L Koltuk Modelleri

koltuk modelleri

Son yıllarda özellikle de konutlarda en çok tercih edilen L koltuk modelleri, konforuna düşkünler için birebir. Köşe koltuk olarak ta bilinen ve birçok farklı boyutta ve modelde tasarlanıp üretilebilen L koltuk modelleri, küçük, büyük tüm iç mekânlar için ideal bir tercih. Daha çok konutlarda tercih edilen L koltuklar, özellikle de çekyat özelliği ile odanızı misafir odasına döndürebiliyor.

U Koltuk Modelleri

koltuk modelleri

Büyük iç mekânlar için daha uygun bir çözüm olan U koltuklar, ülkemizde yaygın olmasa da, özel olarak tasarlanıp üretilebiliyor. U koltukların bazı modelleri, modüler yapıda olup, farklı gruplanabiliyor. U koltuklar, köşe modülleri kullanım açısından uygun olmadığından sehpa ya da kitaplık olarak değerlendirilebilmektedir.

Çekyat Koltuk Modelleri

koltuk modelleri

İkili koltuk dâhil olmak üzere birçok farklı koltuk modeline uygulanabilen çek yat sistemi, koltuğunuzun aynı zamanda yatak olarak da kullanılmasını sağlar. Çek yat koltukların genel olarak üç farklı çalışma mekanizması vardır. İlki, L koltuklarda sıkça kullanılan, çekmeceli sistemlerdir. Bu sistemlerde koltuğun alt kısmında bulunan çekmeceden çıkan minder sayesinde bir yatak oluşturabilirsiniz. İkinci sistem ise koltuk sırtlığının yatay konuma getirilerek yatağa dönüştürüldüğü sistemdir. Yine koltuk sırtlığının ötelenerek bir buçuk kişilik yatak haline getirildiği sistemler daha çok küçük odalarda tercih edilen sistemlerdir. Üçüncü çalışma mekanizması ise bilinen en eski sistem olan sandıklı sistemlerdir. Sandıklı çekyatlarda, koltuğun oturma bölgesi altına yerleştirilen minder açılarak yatak oluşturulur.

Renk

İç mekanın en büyük mobilyalarından biri olan koltuk, modeli, rengi ve dokusu ile tüm odanın tasarım algısını etkilemektedir. Bu nedenle cesur seçimler yapılırken, değişen trendler ve kullanım koşulları ön planda tutulmalıdır.

Doğal renkler tercih ederek her zaman kırlentlerinizi değiştirerek farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Değişime ayak uydurmayı sağlayan bir diğer seçenek olan kılıflı koltuk tercih ederek, kumaş değişikliği yapabilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise yıllarca yorulmadan kullanabileceğiniz kaliteli bir kumaş tercih ederek değişikliği aksesuar ya da duvar rengi üzerinde uygulayabilirsiniz.

Açık renkli mobilyalar, özellikle de açık renk kumaşa sahip mobilyalar özel bakım gerektirdiği için, yoğun bir kullanım için uygun olmayacaktır.

Malzeme

Koltuğunuz için en uygun malzemeyi seçmek için koltuğunuzun yer alacağı iç mekâna, dolayısı ile kullanım sıklığını göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin evinizde evcil hayvan besliyorsanız ve seçiminizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız o zaman daha dayanıklı ve leke tutmayan koltuklar tercih etmelisiniz.

İskelet

koltuk modelleri

Koltuğunuzun iskeleti, ne kadar dayanıklı olursa o kadar uzun ömürlü bir mobilyaya sahip olmuş olursunuz. Bu nedenle, mobilya alırken ya da özel üretim bir mobilya sipariş ederken mutlaka koltuğunuzun iskeletinin hangi ağaçtan yapıldığını sormalısınız. Sunta, kavak ya da profil gibi zaman içerisinde hızla deforme olan ağaçlar yerine, kayın ve gürgen gibi ağaçlardan yapılan iskelete sahip mobilyalar tercih etmelisiniz.

Sünger

koltuk modelleri

Kişiye göre koltuğun sertliği ve yumuşaklığı değişiklik gösterebilir. Ancak, orta sertlikteki koltuklar daha çok tercih edilmektedir. Koltuğunuzu almadan, koltuğunuzda kullanılacak süngerin ağır gramajlı olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde hafif ve ince süngerli kumaşlar, kısa zamanda çökme yapacaktır.

Kumaş

Kadife, şönil, tüvit, goblen ve teflonlu kumaşlar bakımı ve temizliği kolay kumaşlardır. Sık dokumalı kumaşlardan olan, keten, koton ve sentetik viscon da dayanıklı ve bakımı kolay olan kumaşlardandır.

koltuk kumasları

Kadife, şönil, tüvit, goblen ve teflonlu kumaşlar bakımı ve temizliği kolay kumaşlardır. Sık dokumalı kumaşlardan olan, keten, koton ve sentetik viscon da dayanıklı ve bakımı kolay olan kumaşlardandır.

Kumaş tercihiniz her ne olursa olsun dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar vardır:

  • Kumaş kalitesi
  • Yanmaya dayanıklı
  • Terletmeyen
  • Kolay temizlenen
  • Aşınmaya dayanıklı

Bu unsurların yanı sıra, özellikle dokulu ve desenli kumaşlarda, desenin ortalanması, kumaş birleşimlerinin ve dikişlerin sağlam ve düzgün olmasına dikkat edilmelidir.

Koltuk seçiminizde bir diğer önemli konu ise koltuğunuzun şeklidir. Bir sonraki yazımızda koltuk modelleri ve şekilleri ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kendi kullanımınıza ve iç mekânınıza en uygun modeli ve stili belirleyebilirsiniz.

Eviniz, ofisiniz ya da sahip olduğunuz kafe için mobilya seçimi yapmakta zorlanıyorsanız, kendinize özel mobilya tasarlamamızı istiyorsanız bizimle iletişime geçerek danışmanlık ve mobilya tasarım ve üretim hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın