Duvar Aplikleri

Duvar aplikleri bilinen en eski aydınlatma türlerindendir. Geçmişe dair en yaygın kullanımı duvara monte edilen metal bir çerçevenin içine yerleştirilmiş bir mum olarak gözlemlenmektedir. Duvar aplikleri yerleştirildikleri cephede göz hizasında konumlandırılan ve ışığın farklı açı ve yönlere dağılmasını sağlayan noktasal ışık kaynaklarına verilen addır.

Duvar aplikleri genel aydınlatmayı sağlamak için kullanılabilmektedir ancak genel kullanımı bölgesel aydınlatma sağlayarak genel aydınlatmayı desteklemek ve doğru vurguyu yakalamak üzerinedir. Bir iç mekanın daha şık gözükmesi ve yapısının daha iyi vurgulanması açısından büyük önem taşıyan duvar aplikleri özellikle simetrik yerleştirildiklerinde kuvvetli bir etki yaratırlar. Duvar aplikleri farklı tarzda tasarlanmış ve farklı yapılara sahi, farklı amaçlarla kullanılan iç mekanlara kişilik kazandırmaktadır. Bir iç mekanın vurgusunu oluşturan başlıca ögelerdendir.

Kullanımı ve Yararları

Diğer aydınlatma ürünleri aksine duvar aplikleri; öncelikle duvarlar, daha sonra zemin, tavan ve mobilyalar gibi iç mekan unsurları üzerinde farklı etkiye sahiptir. Duvar aplikleri doğru pozisyonda kullanılarak, iç mekanlarınızı dramatik bir şekilde değiştirebilir.

Mekanı Genişletmek

geniş mekan algısı

Duvar aplikleri, daha küçük olan iç mekanlar için mükemmel seçimlerdir. Zemin alanında herhangi bir yere ihtiyaç duymayan, duvara monte aydınlatma sistemleridir. Doğru pozisyona yerleştirildiklerinde, daha büyük bir oda yanılsaması yaratabilirler.

Özel Alanı Vurgulamak

özel alan vurgusu

Bu küçük aydınlatma ürünleri özel detayları, büfe, yemek masası alanı veya okuma alanı gibi özel bir alanı vurgulamak için kullanılabilir. İç mekana bir odak alanı ve ilginin yoğunlaşacağı bir ortam sağlayacaktır.

Beklenmedik Etki

Beklenmedik Etki

Sadece tek bir parçayı aydınlatan tek bir duvar apliği, iç mekanlarınıza beklenmedik bir aksan yaratabilir. Duvar apliklerini, tek başına duran, kendi başına benzersiz aydınlatma sağlayan bir sanat eseri olarak bulmak da mümkündür.

Duvar Aplikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İhtiyaç Duyulan Aydınlatma Miktarı

Bir aydınlatma elemanına sahip olmadan önce düşünülmesi gereken ilk şey, hangi miktarda ışığa ihtiyaç duyulmasıdır. Her şeyden önce, özel bir alanı ya da duvar üzerinde genel bir yıkamayı mı vurgulamanız gerektiğine karar vermelisiniz. Duvar apliğinin tercihi ihtiyaca göre değişecektir. İkinci adım olarak, mevcut olan diğer aydınlatma elemanlarının miktarı ve yoğunluğunun doğru duvar apliği ile nasıl dengeleneceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Konumlandırma ve İstenilen Etki

Her duvar apliği istenilen etkiyi gerçekleştirmeyebilir. Öncelikle duvar apliğinin nasıl bir mekana yerleştirileceğini belirlemelisiniz. İç mekan ya da dış mekân ihtiyacınıza göre seçeceğiniz duvar apliği ve özellikleri farklı olacaktır. İkincil olarak, odanın büyüklüğü ve diğer aydınlatma kaynaklarının dikkate alınması gerekir. Önemli olan istenen etkidir; bu durum iç mekanlarınız için en uygun duvar aplikleri seçmenize yardımcı olacaktır.

Duvar Aplikleri nerelerde kullanılır?

Yatak Odası

yatakodası aplikleri

Yatak odası aydınlatması çok önemlidir. Yatak odalarında sıkça tercih edilen kullanım, duvar apliklerinin yatağın arkasındaki duvara simetrik olarak yerleştirilmesidir. Bu duvar aplikleri, okuma seansları için yumuşak ortam yaratmayı sağlayan yardımcı aydınlatmalardır. Duvar aplikleri genellikle okuma lambaları olarak yerleştirilir. Yatağın aydınlatma ürünleri ile kuşatılması yatak başını ön plana çıkararak etkileyici bir görüntü elde edilmesine yardımcı olur.

Banyo

banyo aplikleri

Banyolar evlerin daha küçük ve daha karanlık mekanları olduğu için, duvar aplikleri çoğunlukla ayna yanlarında daha aydınlık alanlar oluşturmak ve daha büyük bir banyo yanılsaması yapmak için simetrik olarak yerleştirilerek genel aydınlatmaya destek vermek amaçlı kullanılır.

Yemek Odası

yemek odası aplikleri

Yemek odası duvar aplikleri yerleştirilebilecek en prestijli yerlerden biridir. Büfeyi vurgulamak, duvar kağıdına daha fazla dramit etki eklemek veya dikkati daha fazla toplamak için ya da bir ayna veya bir resmin üzerine yerleştirilerek kullanılabilirler. Parlamayı gözlerinden uzak tutmak için yerleşimi düzenlemek önemlidir. Duvar aplikleri yerleştirilirken, masada oturan kişilerin göz hizasına dikkat edilerek yerleşim yapılmalı ya da parlamayı engelleyecek modeller seçilmelidir.

Şömine Alanı

şömine aplikleri

Şömineler ısı ve ışık kaynağı olsa bile, duvar aplikleri için sıkça tercih edilen noktalardır. Şöminelerin yanlarında simetrik olarak yerleştirilen duvar aplikleri, şömine aktif olmasa bile dramatik bir etki yaratacaktır.

Antre

antre aplikleri

Fuaye, misafirimizi ağırladığımız ilk alan. İlk izlenimi, şık duvar aplikleri ile güçlü bir etki oluşturarak sağlayabilirsiniz. Standart 2 – 3 metre genişliğinde bir antre için, duvar aplikleri zeminden en az 150 cm yükseklikte yerleştirilmelidir.

Koridor

koridor aplikleri

Koridorlar, perspektif olarak kuvvetli olan dar geçitlerdir. Dar ve uzun olan bu yolu vurgulamak ve perspektifi desteklemek için duvar aplikleri kullanmak doğru bir seçim olacaktır. Yerleşimin gerekli yüksekliği zeminden en az 150 cm yüksekte olmalı ve birden fazla duvar apliği tercih edildiğinde duvar aplikleri en az 30 cm aralıklarla yerleştirilmelidir.

Mutfak

mutfak aplikleri

Mutfaklarda duvar aplikleri çok tercih edilmemektedir. Çalışma alanı üzerine veya mutfak masasının üzerine yerleştirilebilir.

Merdiven

merdiven aplikleri

Merdiven basamaklarını vurgulamak ve perspektif hissini desteklemek için bölgeyi daha fazla aydınlatmak adına duvar aplikleri merdiven duvarlarına yerleştirilebilir. Yolu yönlendirerek adımları vurgulamak da duvar apliklerinin konumlandırılışına işlevsellik katacaktır.

Giriş

giriş aplikleri

Güzel bir bahçeniz olduğunda, duvar aplikleri evinizin girişini vurgulamak için harika bir seçim olacaktır. Ayrıca güvenlik için ve binanın mimari detaylarını vurgulamak için duvar aplikleri girişte kullanmak için en doğru aydınlatma elemanlarındandır. Sensörlü duvar aplik modeli tercihi yaparak girişinizi tasarruflu bir şekilde aydınlatabilirsiniz.

Garaj

garaj aplikleri

Aydınlatmanın doğru boyutunu seçmek için garaj kapısı boyutları dikkate alınmalıdır. Garaj kapısının üzerine büyük bir duvar apliği yerleştirilebilir veya garaj kapısının iki tarafına iki küçük duvar apliği yerleştirilebilir. Armatürler kapı yüksekliğinin 1/3 veya ¼ yüksekliğinde yerleştirilebilir.

Duvar Apliklerinin Özellikleri

Parçaları

aplik parçaları

Malzemeleri

Yağlı Bronz

yağlı bronz aplik

Eskitilmiş Bronz

eskitilmiş bronz aplik

Fırçalanmış Nikel

fırçalanmış nikel aplik

Krom

krom aplik

Bronz

bronz aplik

Bakır

bakır aplik

Eskitilmiş Pirinç

eskitilmiş pirinç aplik

Pirinç

pirinç aplik

Işık Kaynakları

Duvar Aplikleri esas olarak ampul (geleneksel akkor), LED ve Floresan lambalar ile çalışırlar. Bilinen en eski duvar aplikleri kaynak olarak doğal mum ya da gaz lambası ile çalışmaktadır. Apliğin boyutuna ve tasarımına göre, aydınlatmanın türü ve boyutu da değişmektedir.

Ampul

akkor ampul aplik

Çoğunlukla kullanılan geleneksel akkor ampuller, iç mekanlar için yumuşak bir ışık tonunu yayar. Ucuz olmalarına rağmen en fazla enerji tüketen aydınlatma kaynakları oldukları için uzun vadede tasarruflu değildir ve sıklıkla değiştirilmesi gerekmektedir. Fazla ısındıkları için çevrelendikleri malzemeler ısıya dayanıklı olmalıdır. Direk temasta duvar kağıtları için ısı lekesi bırakıcı hatta yakıcı etkiye sebep olabildikleri için dikkatli kullanılmalıdır.

LED

led aplik

Enerji tasarrufu açısından en uygun kaynak olan LED duvar aplikleri aynı zamanda uzun ömürlüdür. Farklı renk çeşitlerine sahiptirler, ancak ampullerden daha pahalıdırlar. LED aplik modelleri tercih etmek uzun süreli tasarruf etmek için önemlidir.

Floresan

floresan aplik

Floresan lambalar, akkor ampuller ile karşılaştırıldığında en az enerji ve en az ısıyı yayarlar. Ayrıca uzun ömürlüdür ve farklı renk çeşitlerine sahiptirler. Çoğunlukla mavi tonda ışık sağladıkları için yatak odasında kullanmak için uygun değildir. Ayrıca içerisinde bulunan zehirli madde sebebiyle özellikle kırıldığında sağlığa zarar verebilir bu sebeple dikkatli kullanılmalıdır.

Güç Kaynakları

İç mekan duvar aplikleri için birkaç çeşit güç kaynağı vardır:

Pil ile çalışan Duvar Aplikleri

pil ile çalışan duvar aplikleri

Pille çalışan duvar aplikleri daha az tercih edilmesine rağmen, herhangi bir elektrik prizine veya kabloya gerek duymadan hemen hemen her yere monte edilmesi kolaydır. Bununla birlikte, pille çalışan duvar aplikler diğerlerinden daha ucuzdur; ancak piller zaman zaman yenilenmelidir.

Prize bağlı Duvar Aplikleri

prize bağlı duvar aplikleri

Prize bağlı duvar aplikleri, duvara monte edilen basit masa lambalarının yeniden tasarlanan versiyonları olarak düşünülebilir. Elektrik prizine takılan geleneksel elektrik kablolarıyla çalışırlar. Bu nedenle kablolar görünür ve daha az özenli bir görünüm oluşturur. Prize bağlı duvar aplikleri, elektrik anahtarları ile kontrol etmek için uygun değildir, bu nedenle kapatmanın tek yolu kabloyu çıkarmak ya da kablo üzerindeki bir anahtar aracılığı ile aydınlatmayı yönetmektir.

Elektrik Sistemine Bağlı Duvar Aplikleri

elektrik sistemine bağlı duvar aplikleri

Kablolu duvar aplikleri odanın dahili elektrik sistemine bağlanır. En çok tercih edilenler apliklerdir. Elektrik anahtarı ile kolayca çalıştırılabilir. Bu tip duvar apliklerinin tek dezavantajı, her yere yerleştirilememeleridir. Kablolu duvar aplikleri 120 volt olarak tanımlanan yüksek voltaj sistemi ile çalışmaktadır.

Güneş Enerjisi ile çalışan Duvar Aplikleri

Güneş Enerjisi ile çalışan Duvar Aplikleri

Dış duvar aplikleri için güneş enerjili lamba ile çalışan bir duvar apliğini seçmek enerjiyi verimli kullanmak adına önemli bir yoldur. 12 ay güneşe maruz kalan yerler için bu tip duvar aplikleri daha uygundurlar. Aynı zamanda bu amaç için tasarlanan duvar aplikleri bulmak veya güneş panelleri yerleştirilerek mevcut duvar apliklerinin bu panellerden gelen enerji ile çalışmasını sağlamak için profesyonel bir yardım almak gereklidir. Solar bahçe aydınlatma ürünleri hem tasarruflu hem de çevreye duyarlı bir aydınlatma için en doğru tercihtir. Güneş enerjili bahçe aydınlatma ürünleri aynı zamanda elektrik ile ilgili çıkabilecek türlü komplikasyonları ortadan kaldıracaktır.

Düşük Voltaj

Alçak Gerilimle çalışan aydınlatma sistemleri, düşük voltajlı elektrik kabloları ve çalıştırılacak trafo paketlerini yeniden üretir. Bunlar 10V, 12V ve 24V olarak tanımlanmaktadır. Yüksek voltaj sistemlerinden daha enerji verimliliği sağlarlar ve daha güvenlidirler. Takılması ve ayarlanması kolaydır, ancak transformatörler ve elektrik kabloları gibi daha fazla ekipmana ihtiyaç duyarlar. Dış mekan duvar aplikleri genellikle düşük voltajlarla çalışır.

Yüksek Voltaj

Hat gerilimi olarak da bilinen yüksek voltaj sistemleri, iç mekan için varsayılan kablo voltajıdır. Alçak gerilim sistemleri olarak özel ekipman gerektirmezler. Cihazlar ile aynı gerilime sahiptirler, bu yüzden uyumludurlar. Armatürleri, ışık kaynakları ve tesisat maliyetleri daha azdır. Bununla birlikte, daha az enerji verimlidirler, kurulumları zordur ve daha yüksek işletme maliyetleri vardır.

UL Standartları

Duvar aplikleri hem iç hem de dış mekan aydınlatma ile uyumlu görünse bile, dikkate alınması gereken ilk şey duvar apliğinin UL derecesidir. UL (Underwriters Laboratories) bilgisini bilerek, duvar apliğinin hem iç hem de dış mekan koşullarında direnç gösterip gösteremeyeceğini anlamak mümkündür.

UL standartları

Kuru

UL Kuru ışıklar, nem ve sudan kötü etkilenebilir, bu nedenle sadece iç mekan kullanımı için uygundur.

Nemli

UL Nemli ışıklar neme ve suya daha uyumludur, ancak yine de sundurma ve çıkıntıların altına yerleştirilmeli ve su ile doğrudan temastan korunmalıdır.

Islak

UL Islak ışıklar, herhangi bir korumaya ihtiyaç duymadan neme ve suya dayanabilir. Veranda ve balkon gibi çıkmaların altına yerleştirilmeleri gerekmemektedir. Ayrıca, bu ışıklar her zaman iç mekanlarda kullanılabilir.

Gölgelikler

Cam

cam

Buzlu Cam

buzlu cam

Amber

amber

Tiffany

tiffany

Abajur

abajur

Metal Çerçeve

metal çerçeveli aplikler

Duvar Aplik Boyutları

aplik konumlandırma

Dış Mekan

Dış mekan aydınlatma için, duvar aplikleri kapının yüksekliğine göre yerleştirilmelidir. Tek aplik yerleştirmek için, kapının 1/3 yüksekliğini kullanmak yararlıdır, ancak çift aplikler için, kapının yüksekliğinin ¼ ünü baz almak daha iyi olacaktır. Duvar aplikleri gözle direk temas etmemelidir. Bu nedenle, duvar apliklerinin merkezi yerden en az 160 cm yukarıda olmalıdır.

Aydınlatma Yönleri

Yukarı

yukarı ışık veren

Işığı yukarı doğru yansıtan duvar aplikleri, daha büyük bir oda hissi yaratıyor. Daha açık renkli bir tavan uygulaması ile etki, kendisini iki katına çıkarır.

Aşağı

aşağı ışık veren

Aşağıya aydınlatma sağlayan duvar apliği, bir görev aydınlatması olarak kullanılabilir. Genel aydınlatma için yerleştirildiklerinde, oturma, yemek alanları veya merdivenler için uygun bir aydınlatma sağlayabilirler.

Çift Yönlü

çift yönlü ışık veren

Bu iki yönlü aydınlatma ürünleri, daha aydınlık iç mekanlar yaratmak için her iki yönde de aydınlatma yöneltmektedir. Daha fazla direktif olarak kullanıldığında, tabandan tavana güçlü ışık çizgileri yaratırlar.

Çevresel

çevresel ışık veren

Etrafında hafif bir ışık çemberi yaratan duvar aplikleri, duvar tasarımının bir parçası olarak kabul edilebilir. Işık ve gölge oyunu oluşturabilirler ve ışık desenleri oluşturmak için iyi bir seçimdir.

Aplik Türleri

Tekli

tekli duvar apliği

İkili

ikili duvar apliği

Çoklu

çoklu duvar apliği

Duvar Apliği nasıl konumlandırılır?

Apliklerin çoğu duvarın dörtte üçünde yer alır, bu nedenle tavanın yüksekliğini ölçün ve ¾ ile çarpın. Bu, apliklerinizin yerleştirilmesi gereken yükseklik hakkında size fikir verecektir.

Dikey

Duvar aplikleri en çok dikey şekilde yerleştirilerek tercih edilmektedir. Bu durumda zeminden önerilen yükseklik min 150 cmdir. Eğer 270cm üzerinde tavan yüksekliğiniz varsa, o zaman min 170cm ve daha yüksek yerleşimlere gidebilirsiniz. Duvar apliklerini zemin ve tavan arasındaki orta noktayı temel alarak ta yerleştirmek uygundur.

Yatay

Resim veya ayna gibi vurgulanacak özel noktalara ihtiyaç duyulduğunda, sürekli ve yumuşak bir dağınıklık yaratmak için duvar aplikleri 20 – 30 cm aralıklı yerleştirmek uygundur.

Noktasal

Duvar aplikleri her zaman iç mekan için değil, mobilya, sanat eseri veya ayna için de aydınlatma amaçlı kullanılabilir. Bu duvar aplikleri özellikle vurgulanması gereken nesne için hizmet vermektedir. Çoğunlukla nesnelerin üzerine yerleştirilirler, dikkati o tek parçada toplarlar.

Duvar Aplik Modelleri

Kollu Aplik

kollu aplik

Sessiz bir parıltı için, kollu aplikler banyolarda ve yemek odalarında aşağı doğru yerleştirilebilir. Bu duvar aplikleri, koridorlara ve fuayeye yukarı doğru yerleştirilerek iç mekanı büyütmek için de kullanılabilir.

Ayarlanabilir Kollu Aplik

ayarlanabilir kollu aplik

Ayarlanabilir kollu duvar aplikleri, okuma ışıkları olarak hizmet veren, çoğunlukla yatağın yanında yer alan ayarlanabilir ışıklardır. Bu aplikleri yerleştirmek için ideal oturma pozisyonunu temel alın ve apliğinizi omzunuzun üzerine gelecek şekilde konumlandırmaya çalışın.

Monte Aplik

monte aplik

Bu duvar aplikleri doğrudan duvara monte edilir. İç mekanlar için ışık dengesidir ve iç mekanın genel aydınlatmasını desteklemek için yerleştirilebilir.

Duvar Yıkayan Aplik

duvar yıkayan aplik

Duvar yıkayıcıları, tüm duvar boyunca ışık yaymakta ve duvarların ışıkla yıkandığı etkiyi yaratmaktadır. İyi bir vurgulu aydınlatma seçeneğidir. Özellikle dokulu duvarlarda, dokuyu ön plana çıkarmak için tercih edilir. Sadece zemine ya da tavana yerleştirilen seçenekleri vardır. Dış mekan aydınlatma için bahçe aydınlatma aplikleri olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Wallchiere

wallchiere

Fener yapılı bu aplikler, yumuşak ve gölgeli atmosferi oluşturmak için harika ışık difüzörleridir. Genellikle uzantıları dekoratif şekildedir ve ferforje detaylı seçenekleri yaygın kullanılmaktadır.

Yarım Ay Aplik

yarım ay aplik

Adından anlaşılacağı gibi, yarım ay şeklinde tasarlanan duvar aplikleri üstü açık ve alt kısmı yarım yuvarlak şeklinde kapalı bir yapıya sahiptir. Yumuşak yukarı doğru aydınlatma için uygundurlar.

Spot Aplik

spot aplik

Adından anlaşılacağı gibi, yarım ay şeklinde tasarlanan duvar aplikleri üstü açık ve alt kısmı yarım yuvarlak şeklinde kapalı bir yapıya sahiptir. Yumuşak yukarı doğru aydınlatma için uygundurlar.

Gömme Aplik

gömme aplik

Gömme ışık aplikleri için, önemli nokta ışığın eşit şekilde yayılmasını sağlamaktır. Odanın yüksekliğini ikiye bölerek, bu tip ışık kaynaklarının yerleşimlerinin arasında bırakılması gereken mesafeyi hesaplayabilirsiniz. Bu armatürler duvarın içine monte edilmektedir ve yol için bir kılavuz olarak merdivenler, yürüyüş yolları için tercih edilmektedir. Ayrıca dış mekanlarda ve garaj aydınlatmaları için de bahçe duvar aplikleri uygun bir aydınlatma seçeneğidir.

Köşe Aplik

köşe aplik

Köşe duvar aplikleri 90 derecelik köşelere uyacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Bu duvar aplikleri, keskin köşe etkisini ortadan kaldırmak ve daha geniş bir alan hissi yaratmak için küçük iç mekanlarda kullanılmak üzere şiddetle tavsiye edilir.

Mum Aplik

mum aplik

Mum Aplikleri, mumluk duvar apliklerinin çağdaş yorumlamalarıdır. Farklı tarzlarda bulunabilirler. Romantik iç mekanlar için mükemmel bir seçimdir.

Fener Aplik

fener aplik

Yağ lambaları tarzına bir geri dönüş olarak yorumlayabileceğimiz fener duvar aplikleri daha geleneksel bir ambiyansa sahip olmak için popüler seçimlerdir. Dış mekan aydınlatma armatürleri için bahçe duvar aplikleri olarak sıklıkla tercih edilir. Yumuşak yayılım sağladıkları için güçlü bir ışık kaynağı olarak kabul edilmezler.

Resim Aplikleri

resim aplikleri

Durum özel bir resmi vurguluyorsa, resmin merkezini bulmak için, resmin yüksekliğini alın ve ikiye bölün. Aplikleriniz için en doğru yer, resmin ortasından 10 cm yüksekliktir.

Ayna Aplikleri

ayna aplikleri

Ayna yansıtıcı bir yapıya sahip olduğu için, duvar aplikleri aynaların üzerine yerleştirilerek aydınlatmanın daha geniş bir alana yansıtılması büyük bir aydınlık etkisi yaratacaktır. Duvar aplikleri aynanın en az 7cm üzerinde olmalıdır. Işığın aynadan doğrudan yansımadığından emin olmak önemlidir.

Tabela Aplikleri

tabela aplikleri

Resim apliklerine benzer şekilde, işaret ve tabela aplikleri de bu alanın daha büyük olduğu bir alana odaklanır.  Tabela aplikleri daha geniş bir alanı aydınlatmaktadır ve çoğunlukla yalnızca tabela ve işaretleri aydınlatmak için kullanılır. Amaçları odak noktasını tabelanın mesajında tutmaktır. Bu nedenle çoğunlukla dış mekan ışıkları olarak tercih edilirler.

Duvar Aplik Stilleri

Art Deco

art deco aplik

Art Deco duvar aplikleri, çiçekli ferforje çerçevelere sahip zarif süslü cam işçiliği olan duvar aplikleridir. Viktorya tarzı iç mekanlar için tercih edilebilir.

Country

country aplik

Country tarzı duvar aplikleri, eski püskü şık tasarım estetiği ortaya çıkaracak tonları ve küçük süslemeleri olan genellikle küçük abajurları olan kır evi tasarımına uygun duvar aplikleridir.

El İşi

el işi aplik

El işi duvar aplikleri, düz ve basit çizgilerin, keskin açıların ve çağdaş malzemelerin bulunduğu ustaların elinde oluşan daha çok endüstriyel tarzı benimsemiş iç mekan tasarımları için elverişli olan sanatsal el yapımı unsurlardır.

Modern / Çağdaş

modern / çağdaş aplik

Modern aplik modelleri, modern tasarımın unsurlarıdır ya da minimal tasarımı yansıtacak şekilde kullanılırlar. Çoğunlukla metal malzemeden yapılmış, iç mekanlara aerodinamik bir his veren aydınlatma elemanlarıdır.

Endüstriyel

endüstriyel aplik

Endüstriyel tarzda duvar aplikleri, fabrika tasarımına ve iç mekanlarda urban tarzına uymaktadır. Bunlar çoğunlukla eskitilmiş malzemelerden, vintage tarzı ampullerden ve geri dönüştürülmüş malzemelerden tasarlanarak oluşturulmuştur. Bu tip eskitme aplik modelleri endüstriyel tarzı mekanlarda tamamlayıcı tasarım unsurları olarak kullanılabilir.

Retro

retro aplik

Detaylı donanımları ve özel ampulleri ile retro tarzı duvar aplikleri, iç mekanlar için hem endüstriyel hem de zarif bir seçim olacaktır.

Rustik

rustik aplik

Rustik duvar aplikleri koyu renklerle tasarlanmış, dokulu yüzeyler, kimi zaman hayvan motifleri ile bile bulunabilir. Rustik aplikler iç mekanı karakterize eden güçlü nesnelerdir.

Geleneksel

geleneksel aplik

Geleneksel duvar aplikleri, geçmiş yüzyılların tarzını yansıtan süslemelerle çok ayrıntılı bir şekilde tasarlanmıştır. Bilinen geleneksel aplikler, tiffany tonları ve ışığı kırarak yansıtan kristalleri olanlardır.

Mid-Century

mid - century aplik

Geçiş dönemi duvar aplikleri geleneksel ve modern duvar aplikleri arasında olanlarıdır. Bu aplikler, farklı iç mekan tarzlarına uyacak minimalist ve şık detaylar sunar.

Konut ya da ticari iç mekanlarınızdaki en önemli seçimlerden biri olan aydınlatma seçiminizde, artık neye göre aplik seçmeniz ve nasıl yerleştirmeniz gerektiğine dair tüm ipuçlarına sahipsiniz. Beğendiğiniz ve hissettiğiniz tarzı en iyi kalitede tasarlatmak ve üretmek için her zaman size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Bu yazımızın orjinal ve ingilizce versiyonun okumak için: www.interiorarchitectureblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın