Daire Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir eve taşınıyoruz!

Hepimiz bir gün sahip olacağımız o dairenin hayalini kurarız. Peki, bu heyecanlı bekleyişin, yıllarca verilen emeğin ardından kendimize, yaşam biçimimize en uygun daireyi nasıl bulacağız? Daire seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Birçok kişinin daire seçiminde sorması gereken ancak aklına gelmeyen tüm soruları sizin için hazırladık! Sürprizi sonunda bu postumuzda yazının sonundaki butona tıklayarak yeni ev dekorasyonu alışveriş listesini kolaylıkla indirebilirsiniz.

Şimdi birlikte, nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım. Nereden başlamalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Ev sahibine, emlakçıya ya da inşaat şirketine hangi soruları sormalıyız? Modern ev dekorasyonu işte tam da burada başlıyor!

İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Öncelikle elimizde olan bilgilerle hareket etmeliyiz. Bizi yönlendirecek bir takım verilere sahibiz, bu veriler ihtiyaçlarımız, evde yaşayacak aile bireylerinin sayısı, yeni bir eve ayırabileceğimiz max ve minimum bütçe ölçütleri gibi faktörler. Bu soruların cevapları bize kaç odalı bir eve ihtiyacımız olduğu sorusunun cevabını belirlemede yardımcı olacak. Ev arayışına başlamadan önce kendimize şu soruları sormalıyız:

yeni daire

Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını maksimum ve minimumlarda düşünmeliyiz. Örneğin iki çocuklu bir ailenin ilk tercihi elbette ki çocukları için ayrı yatak odaları olan bir evi tercih etmek. Ancak bütçe, evin konumu veya evin planı gibi etkileyici faktörler sonucu iki çocuk aynı yatak odasını paylaşmak durumunda kalabilir. Bu durumda çocuklar için tercih edilecek yatak odasının tek kişilik standart yatak odasından daha büyük olmasına dikkat edilmelidir.

Apartmanın Konumu

Ön bir araştırma yapıp kendinize en uygun yolla bulduğunuz evleri gezmenin vakti geldi. Şimdi sırada, ev seçiminizi etkileyen ilk faktörler var: evin konumu, bulunduğu mahalle ve semt. Evin bulunduğu bölge hakkında detaylı bir araştırma yapmanız sizi daha doğru yönlendirecektir. Evin konumunun bir diğer önemi ise okul, iş yeri, alışveriş merkezi, hastane gibi diğer alanlara olan uzaklığıdır. Evinizin konumu her zaman merkezi olmak zorunda değildir ancak toplu taşıma araçlarına yakın olması önemlidir.

Previous slide
Next slide

Dış etkenler konusunda ikna olduğumuz an, bizi ilk ilgilendiren binanın konumu olmalı. Şehrin kuzeyindeki bir daire ile güneyindeki bir daire arasında dış faktörleri karşılama açısından büyük fark vardır. Aynı şekilde doğu ve batı yerleşiminde de. Binanın güneş ışınlarını ve rüzgârı karşıladığı cepheleri hakkında harita üzerinde bir inceleme yapabilirsiniz.

Binanın bütünü ile ilgili bir bilgiye sahip olduktan sonra, seçtiğiniz dairenin hangi cephe ya da cephelere sahip olduğunun bilgisi elemenizde dış faktörlere ait son yönlendirici bilgi olacaktır.

Dairenin Konumu

Dış faktörler konusunda belirli oranlarda ikna olduktan sonra bizim için en önemli kısım geliyor. Yaşamayı tercih edeceğiniz daire ile ilgili her şey! İlk olarak dikkat etmemiz gereken dairenin bulunduğu kat. Unutmamalıyız ki hangi semtte olursa olsun kendimizi güvende hissetmemiz gerekir. Bu nedenle tercih ettiğimiz daireye uygun olarak bir takım önlemler almamız gerekebilir. Örneğin girişte ya da bahçe katında olan bir dairenin bir bahçeye sahip olmak gibi pozitif yanları olsa da üst dairelerden daha iyi bir korumaya ihtiyaç duyabilir.

dairenin konumu

Benzeri bir durum giriş üstü ya da yüksek giriş olarak adlandırdığımız binanın dışarı doğru çıktığı ve altının boş olduğu daireler. Bu dairelerde güvenliği yanı sıra ısınma problemleri yaşanabilir. Binanın ısıtma sistemi, sistemin doğru kuruluşu ve kalitesi gibi faktörler ısınma sorununu ortadan kaldırabilir.

İster alt, ister üst katlarda olsun, seçtiğiniz dairenin açıklığı olduğu cephelere dikkat edin. Kuzey cephesine bakan bir daire ile güney cephesine bakan dairenin ısı alım farkları olacaktır. Aynı şekilde doğu cepheli bir dairenin ve batı cepheli bir dairenin güneşe maruz kaldığı saatler ve etkileri farklı olacaktır. Dairenin cephedeki konumu, maruz olduğu manzara ve diğer yapılara olan uzaklığı açısından da büyük önem taşır.

evin konumu

Dairenin apartmandaki konumunun bir diğer açıdan önemi ise paylaştığı cepheleridir. Orta daire, hele ki ara katlardaysa her yönden komşusu olan bir dairedir. Böyle bir daire tercih edildiğinde yapının kalitesi ve malzemeleri büyük önem taşır. Duvarlar ince malzemelerden oluşuyorsa ya da yalıtım iyi yapılmamışsa ses konusunda problem yaşayacaksınız demektir.

Plan

Bir daireyi incelemeden önce mümkünse dairenin planını isteyin. Dairenizde her şeyi bir şekilde değiştirebilirsiniz ancak planda değişiklik yapmak hem kısıtlı hem de sizi zorlayacak bir süreç olacaktır. Planı, yaşam biçiminize uymayacak ya da engelleyecek şekildeyse, koridor gibi ölü alanlara fazla m² kaybediyorsanız, salonunuzun ortasında kocaman bir kolon varsa orada durun. Belki de bu daireyi görmek bile istemeyeceksiniz.

Planda dikkat edilmesi gereken ilk şey planın biçmi. İnce uzun bir plan mı?  Yoksa dikdörtgen mi? Odalarının hepsi belirli bir oranda dörtgen mi yoksa çok kenarlı ya da yuvarlak hatlı odalar var mı?

dairenin planı

Eğer mümkünse ölçülü ve tefrişli (mobilyaların gerçek ölçüleri ile yerleştirildiği planlar) bir plan isteyin. Bu sayede hangi odanın ne amaçla tasarlandığını ve odalarda yapabileceğiniz maksimum yerleşimi görebilirsiniz. Yeni ev dekorasyonu aşamasında planlar size kılavuz olacaktır.

Size söz verilen m²’nin fazlalığı değil, nasıl değerlendirildiği önemli. Birçok yapıda günümüzde eşdeğer m²’lere 1+1 ve 1+2 daireler sığdırılıyor. Kullanışsız bu odaların sonu ya depo oluyor ya da aradaki duvar mümkünse yıkılarak daire esas kimliğine yani 1+1’e dönüştürülüyor.

yeni daire planı

Elbette hayallerinizdeki planı bulamayabilirsiniz. Mutfağınızı açık mutfak yaptırmak, yatak odasının yanındaki odayı yatak odasına dâhil ederek bir giyinme odası yaratmak isteyebilirsiniz. Bu koşullarda evi almadan önce bu duvarların taşıyıcı mı bölücü mü olduklarını öğrenmeniz gereklidir. Taşıyıcı duvarlar yapının statiğine etki ettiğinden asla yıkılamaz. Bölücü duvarlarda oynamalar yapabilirsiniz. Bölücü duvarların da yapıldıkları malzemeleri öğrenmek bir sonraki aşamada işinize yarayacaktır. Bu sorunun cevabını alamıyorsanız o zaman duvara tıklayarak sesin yankısına göre tuğla ya da gaz beton mu yoksa alçıpan duvar mı anlayabilirsiniz. Alçıpan duvarda değişiklik yapmak her zaman daha kolaydır. Yeni ev dekorasyonu için bu bilgilere sahip olmak, doğru adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.

Ana Malzemeler

Özellikle yeni binalarda, malzeme kalitesi dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Öyle ya yeni bir binanın en güncel malzemelerle yapılmış olması gerekir. Kullanılan malzemenin ömrü, kalitesi ile belirlenir. Elbette ki ilk uyarıcı olarak duvarların rengi gözümüze çarpacaktır. Değişimi kolay malzemelere takılmayın. Bizim için ilk aşamada önemli olan ana malzemeler.

Dikkat edilecek ilk detaylar: Dairenizin ana kabuğunu oluşturan duvar, zemin ve açıklıklar kısaca doğramalar (kapı ve pencereler). Duvarlarınızın yapısı, kolonların yerleşimi sizin tatmin ediyorsa zemin ve tavan malzemelerine dikkat edin.

yeni ev seçimi

Bir diğer önemli husus ise doğramalar. Öncelikle giriş kapınız ve bu kapının güvenilirliğini sorgulayarak başlayabilirsiniz. Ardından oda kaplarını inceleyin. Tek tip kapı mı kullanılmış yoksa banyolar için farklı kapılar var mı? Kapıların kendince bir ağırlığı olmalı, bazı kapıların için boş, malzemesi ince olduğu için daha uygun fiyatlı oluyor. Ancak bu kapılar daha hızlı deforme oluyor ve ufak bir rüzgârda çarpabiliyor. Kullanılan kapılar da inşaatın kalitesi hakkında size fikir sağlayacaktır.

yeni ev dekorasyonu

Doğrama derken aklımıza elbette ilk gelen pencereler. Artık eskisi gibi ahşap pencereler tercih edilmiyor. PVC ve alüminyum kasalı pencereler yeni binalarda daha çok revaçta. Ancak plastik görünümlü PVC pencereleri tercih etmemenizi öneriyoruz. Aynı malzemenin, doğal ahşabı imite eden versiyonları iç mekâna daha çok uyum sağlıyor. Elbette doğramada en iyi çözüm alüminyum. Ancak maliyeti fazlasıyla arttırdığı için küçük yapılarda pek tercih edilmiyor. Yine de rezidans gibi büyük yapılarda alüminyum, iç mekanda doğrama olarak en zarif uygulama.

Tesіsat

Her konuda olduğu gibi bir dairenin de altyapısı oldukça önemlidir. Mutfak olarak belirlenen duvardaki tesisatlar, anahtar ve priz yerleri, tuvalet giderleri dairenin bitiminde doğru ve yeterli olarak teslim edilmelidir. Özellikle tuvalet gibi dikey hatta giderleri olan tesisatlarda vitrifiye lokasyon değişimi yapılamaz. Bu nedenle bu yerleşimlerin doğru olup olmadığını, sizin hareketinizi engelleyip engellemediğini mutlaka incelemelisiniz. Aynı şekilde prizlerin ve anahtarların yeterli ve fonksiyonuna uygun bağlanıp bağlanmadığını, var ise peteklerin yerleşimini yok ise yerden ısıtmanın nasıl döşendiğini sorgulamanız gereklidir.

Bitiş Detayları

 

Her şey bir bütün olarak gözünüze hoş gelebilir. Malzemeler birbirine uygun tercih edilmiş olabilir. Ancak bu durum sizi detayları gözlemekten alıkoymamalı. İlk olarak malzemelerin uygulanışları ve bitiş detaylarına dikkat edilmelidir. Terazi yardımı ile duvarların ve zeminin düzlüğünü kontrol edebilirsiniz. Bu en doğal hakkınız. Hissedemediğiniz bir potluk, ışığın da etkisi ile duvarda gözünüze batabilir, zeminde ise dengesizliğe yol açabilir. Unutmayın, bu gibi durum malzemeler uygulanırken ölçülmesi gerekir.

yeni apartman dairesi

Bitiş detaylarına malzeme birleşim noktaları da dâhildir. Malzemelerin düzgün bir şekilde uygulandıklarına, köşelerinin dönüşüne ve köşebentlere, harçların taşmamış olmasına dikkat edin. Oda geçişlerinde kot farkı olmamasına, farklı malzemelerin birleşim noktalarının nasıl olduğuna, kullanıldıysa bu bölgelerdeki çıtalara dikkat edin. Unutmayın modern ev dekorasyonu için bu tarz detaylar kaliteyi temsil etmektedir.

Daire almak, yeni bir ev sahibi olmak hayatınızda önemli bir karar. Çünkü siz aldığınız evi, kendinize bir yuva yapmak istiyorsunuz. Size ait, sizi yansıtan, içinde huzur bulabildiğiniz bir mekân arayışındasınız. Yukarıda saydığımız maddelere dikkat ederseniz hem maddi hem de manevi kazanç elde etmiş olursunuz.

daire satın almak

Daire araştırırken içinize sinmeyen detayları bizimle paylaşabilir, malzeme kalitesi konusunda destek alabilirsiniz. Modern ev dekorasyonu için konsept proje paketini kullanarak bir hafta içerisinde evinizin bitmiş halini görebilir, kontrollü ve doğru bir modern ev dekorasyonu hizmetine sahip olabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Yeni ev alışveriş listenizi indirmek için e-mail adresinizi yazın.

Yazımızı yararlı buldunuz mu?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?

Sizinle sadece yararlı içerikleri paylaşıyoruz.

Yorum yapın