İç Mimari Trendler 2017

İç Mimari Trendler 2017

2016 yılına kısa bir bakış attığımızda İskandinav tarzından esinlenilmiş iç mekanların etrafımızı sardığını görebiliriz. Yeni yılın gelişi ile taze bir başlangıç ruhu bizi ele geçirmek üzere.  Bir önceki yazımızda Pantone’nin bu yıl için önerdiği Greenery rengini tanıtmış ve iç mekanlarımızda nasıl kullanabileceğimizden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise 2017’de iç mekan tasarımında Greenery’e eşlik eden diğer ögelere değineceğiz.

Kelebekler

                               

İlkbahar aşkı bu sezon etrafınızda kelebekler uçuşturacak. Kelebeklerin yumuşak, mutlu motifleri iç mekanlarınızı renklendirecek. Zarafetin ve pozitif enerjinin simgesi kelebek motifi, gençlerin odasını süslemekten öteye geçip sofistike mekanların tasarımında önemli rol oynayacak. Christian Lacroix tasarımı kelebek motifli türkuaz duvar kağıdı favoriler arasında gösterilebilir.

Karmaşık Desenler

                     

Karmaşık desen trendi 2016 New York Moda Haftasında oldukça sık karşılaştığımız bir ögeydi. Nitekim tahmin edebileceğiniz üzere modadaki trend ögeler farklı yorumlarla iç mekan tasarımına da yansıyor. Özellikle de bu sene moda ile iç mimari trendler oldukça paralel ilerleyecek gibi gözüküyor. Tekstil ve kaplama ürünlerinde oldukça sık rastlayacağımız tropikal desenleri iç mekanlarımızda minimal objelerle kullanacağız.

İmitasyon Detaylar

              

İmitasyon detaylar demişken sadece sahte kürkten yapılmış kilimlerden bahsetmiyoruz bu sefer. Bu sene malzeme imitasyonu sayesinde iç mekan tasarımında ekonomik ve zarif çözümler elde etmemiz mümkün olacak. İmite edilmiş malzemeler, detaylarda hafif çözümlerde sıkça karşılaşacağımız bir öge. Özellikle mermer, granit, deri gibi malzeme gruplarını bu kategoride örneklendirebiliriz. Pirinç ve mermer detay kombinasyonları bir yandan doğal ve temiz olan, diğer yandan endüstriyel ve kaba ancak zarif olanı bir araya getirme çabasında.

Doku

          

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte doku, kendisinden uzak kaldığımız bir konuydu. Yıllarca farklı malzemelerle farklı hisleri deneyimleyen parmaklarımız, düz ekranlara hapis olmuş vaziyette. Bu his eksikliği, tasarımcıları doku masa üzerine almaya karar vermiş gibi gözüküyor. Mobilyalarımızı ve iç mekanımızı değerlendiren ögelerimizi, internet üzerinden değil, bu sefer showroomlarda dokunarak seçeceğimiz bir döneme giriyoruz. Bu dönem, geçmişin önemli detaylarından kadife tüm zarafetiyle geri dönüyor. Vazgeçemediğimiz eski bir mobilyamızı gözüne kestirmiş, kaplamaya geliyor. Yün, pamuklu kumaşlar, keçe, tiftik gibi farklı dokular çevremizi sarmak üzere. Dev örgüler ve çarpı işi gibi dikişin temel ögeleri abartılı boyutlarda mekanlarımıza yeni boyutlar kazandıracak. Bunca kargaşa içerisinde iç mekanlar rahatlığı, huzuru dev boyutlarda yaşatmayı, hissettirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda alışılagelmişin dışında ölçeklerde uygulanacak ahşap detaylara dikkat. Zengin ve sıcak detaylarla bir araya geldiğinde kaçınılmaz tercih haline gelecek.

Lacivert – Eski Siyah

                     

Lacivert, daha doğrusu mavinin koyu ve yumuşak tonları farklı geçişlerle 2016’nın koyu mekanlarına bir ışık tutuyor. Mavi tüm huzurlu kimliği ile siyahı mekanlarımızdan çıkarmakta çok kararlı. Modern çizgiler, geleneksel detaylar, denizin tonları ile birleşerek iç mekanlarımıza yeni özgürlükler katacak. Siyahın üzerimizde bıraktığı gece hissini bırakarak gökyüzü renkleri ile yeni bir yıla merhaba demenin zamanı geldi. Mat detaylara dikkat! Son dönemlerde oldukça popülerleşen mat uygulamalar bize kendini siyah ile tanıttı. Şimdi ise farklı renklerle etkileri bize heyecan verici ama durgun detaylar kazandırmaya hazırlanıyor.

Kendin yap projeleri

            

Son yıllar gittikçe ivme kazanan kendin yap projeleri Pinterest, Instagram, Etsy, YouTube gibi sitelerle sosyal medya aracılığı ile bize milyonlarca fikir ve yol gösteriyor. Ancak bu sene tasarımcılar, ucuz ve kolay yapılabilir ürünlerden çok sanatı, el emeğini öne çıkarmayı amaçlıyor. Zanaatkar ve sanatkarların ürünlerinin daha çok değer kazanacağı, tek ve kişiye özel ürünlerin tercih edileceği ve iç mekanlarımızda sanatı iliklerimize kadar hissedeceğimiz bir yıl bizi bekliyor.

Ham Beyaz

           

İç mekan tasarımcılarının özellikle üzerinde duracağı sanat eserlerinde formu vurgulamak ve minimal bir yaklaşım içinde olmak adına beyaz renk oldukça tercih edilir hale gelecek. Özellikle de tebeşir beyazı ya da kemik deyatlar, kusurun güzelliğini natürel ve organik formlar üzerinde dokuyu vurgulayarak sadece görsel değil dokunsal olarak bize sunacak.

Bronz

                     

Bronz, metaller arasında mekanı en çok ısıtan desek yanılmayız. Mekana kattığı nostaljik his te cabası. Bu sezon bronz detaylar, aydınlatmalar sıkça karşımıza çıkacak, özellikle de mutfağımızda en belirgin ürünlerimizi kaplayacak, baş rolde olacak.

Detaylar

       

“Az ama öz” sözü ne kadar doğru bir söz olsa da yerinde söylendiğinde önemini iki kat arttıracak. Bu yılki felsefemiz bu yönde gelişecek. Bu karmaşık ve bol hayatta hepimiz sade olana hasretiz aslında. Sade, basit olan, kalitesi ile öne çıkan iç mekan ögeleri bizi özel detayları ile kendilerine hayran bırakacak.

Geometri

                 

Kültürel altyapımızdan gelen, anlamlı motifler modern bir şekilde ele alınarak farklı ölçeklerde kullanılacak. Hem kendi hem diğer kültürlerin, anlamı olan ögeleri ile çevreleneceğimiz bir döneme giriyoruz. Klasik mobilyalarımızdaki ufak detaylarda, uygulamalarda alışılagelmişin dışında ölçek ve düzenlerle kendimizi çizgilerin dünyasında bulacağız. Özellikle zeminde silik, yıpranmış şekilde karşılaşacağımız klasik desenler, bizi zaman algısı çemberine almayı hedefliyor.

Sıra dışı Gölgeler

           

İç mekanı tanımlayan, çoğu zaman farklı algılar ve sonucunda yargılar oluşturan aydınlatma her zamanki gibi iç mekanlarımızın en tanımlayıcı öğesi. Bu sene aydınlatmalar başlı başına bir sanat ürünü olacak. Sadece araç değil amaç olarak da karşımıza çıkacak. Amaçlarından çıkarak anlam karmaşası yaratacak. Aydınlatma tarzları ve etkileri, kullanım yerleri ve işlevleri tam anlamıyla ters düz olacak.

Yorum yapın