Ahşap Zeminler

Ahşap zeminler

Zemin döşemesi için halı, ahşap, taş, doğal taş gibi birçok malzeme sayılabilir. Ancak kullanım koşulları ve mekanın kullanım amacı seçenekleri elememizi ve en doğru malzemeyi seçmemizi sağlar.

Bu yazımızda size iç mekanınızda zemin döşemelerinden ahşap zeminler kategorisinde seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve seçimimizi hangi faktörler belirler gibi konulardan bahsederken aynı zamanda size ahşap zemin çeşitlerini ve özelliklerini de sunacağız.

Laminant Parke

Laminant parke su geçirmez, tutkallanmış Yüksek Yoğunluklu Elyaf yani HDF (High Density Fibre Board) plakanın etrafına inşa edilen bir zemindir. Bu zemin 4 ayrı tabakadan oluşur. En üst tabaka cila gibi düşündüğümüz şeffaf, aşınmaya ve kimyasallara karşı dayanıklı bir katmandır. HDF dolgu plakasına uygulanan yüksek ısı ve basınç altında yapılan preste, birkaç kat melamin tabakasından oluşur. Yüzey tabakası, ahşap ya da “Registered Embossed” adı verilen bir doku ile kaplanır. Bir alt tabaka, zemin deseninin yer aldığı tabakadır. Bu tabakada gerçek ahşap ya da gelişmiş baskı teknikleri ile üretilmiş ve melamin reçine ile kaplanmış yüzey bulunmaktadır. Üçüncü katman, en kalın katman olup HDF dolgu plakasından oluşmaktadır. Bu plaka, ağacın çeşitli yerlerinden elde edilerek üretilmiş ahşap-elyaf karışımı bir malzemeden oluşur. Oldukça homojen bir yapıda olan bu tabaka, yapısında tutkal bulundurur ve neme, ısıya karşı dirençlidir. En alt tabaka olan destek tabakası, neme karşı yüksek dirençli bir yapıdadır. Montajı düzgün gerçekleştirildiğinde bombe, eğim yapmayı engeller.

Lamine Parke

Lamine parke, yüzde yüz ahşaptan oluşan doğal bir malzemedir. Tabakalar birbirlerine dik açıyla yapıştırılır, yüzeyi cilalanır. Parçalar cilalı olarak üretildiği için, ilk döşeme sonrasında gerekmese de, zaman içerisinde sistre ve cila uygulamasına ihtiyaç duyulabilir. Yapısı gereği, uzun ömürlü ve doğal bir döşeme tercihidir. Her parçanın bir diğerine uyması için, özel girinti ve çıkıntıları vardır ve bu sayede döşemesi daha kolay gerçekleşir. Kullanılacağı mekana zemine yapıştırma yöntemi ile döşenebileceği gibi, daha çok yüzer sistemle döşenen lamine parkeler, ağacın yapısı gereği doğal hareketlerine izin verir ve bu sayede ısı farkları ve mevsim değişikliklerinden oluşabilecek olan çatlama ve açılmalar engellenmiş olur.

Masif Parkeler

En çok tercih edilen zemin kaplama malzemesi olan masif parke, uzun ömürlü, ısı ya karşı dayanıklı, ses izolasyonu sağlayan, üzerinde 6 mm sistre payı ile uzun yıllar kalitesi korunabilen bir malzemedir. Uzak doğu ve Afrika’dan getirilen taslak tomruklarla üretilen bu malzemenin üretimi akçaağaç, kayın dışbudak, teak, merbau, ceviz, sapelli, doussie, iroko, wenge, bambu ve jatoba gibi sert ve yapraklı ağaçlar kullanılarak yapılmaktadır.

Bambu Parke

Bambu parkeler, masif parkelere en iyi alternatif olarak görülmektedir. Çevre dostu bu parkelerin, ham maddesi olan bambu bitkisi kolay yetişen ve kaynakları bol olan bir malzemedir. Bu nedenle doğal ve çevre dostu bir malzemedir. Kolay uygulanan ve maliyeti düşük olan bambu parkeler 6 kat UV teknolojisi ile cilalanmış olup, toksik madde içermeyen ve su bazlı urethan tutkallar ve cilalarla üretilen ve bu yolla neme karşı izolasyon sağlayan bir maddedir. Geleneksel parkelerin aksine zımpara ve cilalama gerektirmez, kire ve toza karşı minimum emisyon sağlar, antibakteriyeldir. Su ile temasta lamine parke gibi patlama ya da kabarma yapmaz.

Spor Zemin Parkeler

Mevcut beton zemin üzerine 2 mm polietilen nem bariyeri serilir, darbeyi absorbe etmek amacıyla 19mm kauçuk takozlar üzerine aks aralıkları 25-30 cm olacak şekilde 50 x 100 çam latalar serilir, üzerine 10-12 mm kalınlığında tek katman olan OSB veya su kontrası yerleştirilir ve son olarak en üste 20-22 mm kalınlığında masif veya 14 mm kalınlığında hazır cilalı yüzeye sahip, akçaağaç ya da meşe ağaçlarından üretilmiş parke çapraz çivileme metodu ile sabitlenir ve cilası yapılır. Sistemin genleşmesini yani hava sirkülasyonunu sağlamak adına 15-20 cm aralıklı hava deliği olan ahşap süpürgelikler kullanılır. Bu sistem nemli ortamlara karşı dayanıklı olup, en sert ağaç kategorisindedir.

 

 

Yorum yapın