Halı Seçimi

İç Mekanımız için En uygun Halı Seçimi

Bir mekanı tasarladığımızda, en uygun bitirme detayları için kimi zaman haftalar, kimi zaman aylar geçiririz. Bunun için iyi bir piyasa araştırması yapmamız gereklidir. Her bir parçayı özenle seçmeliyiz. Bu koşuşturmacada genellikle en sona kalan hep kilim ya da parça halılar oluyor. Kimi zaman mobilyalarımızın döşemelere zarar vermemesi, kimi zaman ise estetik amaçlı seçtiğimiz bu parçalar aslında mekan algısını en çok etkileyen iç mekan ögeleridir.

Oysa ki iç mimar Anne Hepfer’e göre kilimler, iç mekanın en önemli elemanları, dikkati çektiğimiz, mekanın modunu ve ruhunu oluşturan, mekan tasarımını temsil eden bir öge ve en başta seçilmesi gereken parça. House of Tai Ping adlı halı firmasının görsel tasarımcısı ise halıları bir iç mekanın beşinci duvarı olarak görüyor. Halılar onun için mekanı yerinde tutan bir çapa değerinde. Biz de bu durumda halıya verilen dikkati arttırıyor ve bu tasarımcıların önerileri altında mekanımıza estetik olarak, ölçek olarak en uygun ve mekandaki diğer ögelerle en iyi dengeyi sağlayacak kilimi nasıl buluruz ve bunlar için nelere dikkat etmemiz gerekir, öğrenelim.

Mekan

Büyük mekanlarda imza gibi duran küçük kilimler, iç mimarların düştüğü en büyük hatalardan biri. Bu nedenle halı seçilecek iç mekanın çevresinin ölçüsü alınmalı. Büyük mekanlarda kullanılacak halılar büyük ölçeklerde seçilebilir. Ancak döşememizde kullandığımız malzemeye de özen göstermeliyiz. Bazı döşemeleri halı ile kapatmak haksızlık olabilir.

Şık Bölgeler

Yatak altına serilen halılar, yatağın etrafındaki üç alandan 1m ile 1.5m dışarı taşmalıdır. Yatakların dörtgen formuna karşın, yatak altına serilen halının dairesel olması, mekana farklı bir tat verir. Bu parçayı, yatak önüne koyacağınız yarım daire puf ile tamamlayabilirsiniz.

Mobilyalar

Mobilyaların halının üzerinde kapladığı alana dikkat etmeliyiz. Mobilyaların bacakları halıdan taşmamalı, tam sığmamalı ve halıyı boğmamalıdır. Yerleştireceğiniz halılar, mobilyaları kapsamalı ve halının bitimi ile mobilya arasında yer kalmalıdır. Ancak duvara monte edilen mobilyalarınızda aynı özeni göstermeniz gerekmez.

Büyük

Birkaç parça arasında kararsız kalındığında, en iyi çözüm mekanı daha geniş kaplayacak bir halı tercih etmektir. Mekanda kullandığınız her halı, mekana farklı bir kimlik katmakta ve algı üzerinde farklı deneyimler yaratmaktadır. Bu nedenle bazen iki küçük halıdansa bir büyük halı tercih edilerek, mekanı çok bölmemek, bir bütün halinde algılanmasını sağlamak gereklidir.

Şekil

Halının şekli, odanın şeklin göre seçilmelidir. Tercih edilecek halı, odanın şekline ve mobilyalara göre seçilmelidir. Köşeli bir mekanda büyük ve dairesel formda bir halı tercih etmek, mekanın sivriliğini törpülememize ve daha yumuşak bir mekan oluşturmamıza yardımcı olur. Özellikle Çin kültüründe bu uygulama sıkça görülmektedir. Bizi karşılayan dairesel halılar, algılarımıza farklı kapılar açar.

Özel

Halılar mekanı bölücü özelliktedir. Eğer iç mekanınız büyükse ve kendinize özel bir köşe ayırmak istiyorsanız, sadece bu alanda parça halı veya kilim tercih ederek, o bölgeyi kişiselleştirebilir ve özelleştirebilirsiniz.

 

 

 

 

Yorum yapın