İskandinav Tarzı İç Mekanlar

İskandinav Tarzı İç Mekanlar

İskandinav tarzı iç mimari tasarım anlayışı, sadelik, minimal ve fonksiyonun ön planda tutulduğu bir akımdır. 1950’lerde ortaya çıkan bu akım,  Finlandiya, Norveç, İsveç, İzlanda ve Danimarka kökenlidir. Güzel ve kullanışlı olan günlük objeler yüksek fiyatlarla zor ulaşılacak ürünler olmaması gerektiğini savunan bu akım, modernizm ve fonksiyonellik ögelerini ön planda tutmuştur.

Bu yazımızda size İskandinav tarzını oluşturan temel ögeleri, iç mekanlarımıza bu tarzı nasıl taşırız, hangi detaylarda bu akımı hissedebiliriz bunlardan bahsedeceğiz.

Bakır aydınlatma elemanları

Bakır aydınlatma elemanları, İskandinav tarzını hüküm sürdüğü konseptlerde sıkça karşımıza çıkan bir detay. Özellikle geçtiğimiz sezon, mekanlarda sıkça görmeye başladığımız, Tom Dixon’un da tasarımlarında sıkça tercih ettiği bu malzeme, iç mekanların odak noktası haline geldi.

Mavi

İskandinav tarzını en belirgin şekilde ortaya koyan renk tabii ki de mavi. Özellikle mavinin açık renk tonlarını siyah ve beyaz karşıtlığına kontrast uyumunu bu akımda gözlemlemek mümkün. İskandinav mavisinin, ahşap mobilyalarla olan güçlü duruşundan da bu tarzı hissedebiliriz.

Kaktüs

Son yıllarda oldukça sık karşılaştığımız, enerjisi ya da radyasyona karşı koruyucu etkisi gibi özellikleri ile öne çıkan, bakımı kolay olduğu için tercih edilen kaktüsler, İskandinav tarzının başlı ögelerinden biri. Güçlü monokrom tonlarda mekanlara, farklı boyutlarda kaktüslerle yaşam katmak bu akımın temelinde.

Kuş Tüyü

Kuş tüyü, birçok inanışta farklı anlamlar taşısa da genel anlayışa göre olumlu enerji ve şansı temsil eder. Farklı materyallerle imite edilen bu form, minimal mekanlara, özel bir aksesuar niteliğinde.

Gri

İskandinav tarzının en belirgin özelliği, odağını siyah ve beyazın estetik vurgularında tutmasıdır. Bu da uzun yıllar kullanımı tercih edilmemiş gri tonları mekanlarımızın duvarlarına, mobilyalarımıza ve aksesuarlarımıza geri getirmiştir. Gri renginin yansıttığı doğal, aynı zamanda monokrom görünüş bu akımın temsilcilerinden.

Kağıttan Fenerler

Kağıttan yapılmış, yarı geçirgen büyük ölçekli aydınlatma elemanları, avizelerin yerini çoktan almış. Ruhani bir his yaratan ve ışığın mekandaki yayılımını geniş ve vurgusuz gerçekleştiren bu aydınlatma elemanları, yemek masalarımızın üzerinde yerini çoktan aldı bile.

Monokrom Sanat

Siyah ve beyazın tezatlığını temel almış bu akımda, tahmin edilebileceği gibi özellikle modern sanat eserleri de aynı monokrom etki altındadır. İç mekanlarının genelini temel bir tonda tutan bu akım, siyah – beyaz güçlü sanat eserleriyle ilgiyi modern sanatın, özellikle grafik tasarımın üzerine çekiyor.

Kafes Mekanlar

Spa ya da sauna hissi veren, ahşap çıtaların duvar ve tavan genelinde gözlemlendiği bu mekanlar, monokrom aksesuar ve mobilyalar ile birlikte kullanıldığında İskandinav tarzı bir mekandasınız demektir.

Siyah & Beyaz Çizgiler

Akımın genel strüktürünü oluşturan siyah ve beyaz, mekanlarda kullanılan tekstil ürünlerini ve özelliklerini de oldukça etkilemiştir. Bu tarz mekanlarda konsepte uygun olarak, siyah – beyaz çizgili ya da geometrik desenli yastıklar sıkça görülür.

Çadır

Bu tarzın, en çok çocukların hoşuna gidecek yanı, çadırları ile ünlü olması. Ahşap A strüktür üzerine gerilen düz monokrom renklerde bir çarşaf ile çocuğunuza hem iç mekanda hem de dış mekanda kullanabileceği doğal bir oyun alanı oluşturabilirsiniz.

Yorum yapın