En Önemli İç Mimarlar

İç Mimarlık kavramını şekillendiren en önemli iç mimarlar

Gelişen dünyamızda, insanlar, yaşadıkça, tek bir dala yönelmenin, bunu ilgili alanlarla desteklemenin önemini keşfetmeye başladı. Bir konuda profesyonelliğe ulaşmanın, bunun üzerinde bir fark yaratmanın yolunun kendini adamak olduğu görülüyor. İşte bu yazımızda size, kendini işine adamış, başarılı ve fark yaratmış iç mimarlar ve tasarladıkları iç mekanlardan bahsedeceğiz.

Philippe Starck

“İnsan beynindeki gizli kapıları açmayı seviyorum.”

Philippe Starck, 1949 yılında Paris’te doğmuş, üniversite eğitiminin ardından Fransız Başkan Francois Mitterand’ın evini tasarlayarak tanınmıştır. Tasarımın her alanında, iç mimarlıktan, mobilya tasarımına, endüstri ürünleri tasarımına kadar bir çok çalışmalarda bulunmuştur. En önemli mobilya tasarımları; Louis Ghost Chair, Ero|S| chair, Bubble Club Sofa & Armchair, ve La Bohème stool. İç mimari alanda yaptığı en önemli projeler; The Peninsula, Hong Kong, Café Costes, Paris. Ülkemizde, İstanbul, Beşiktaş’ta bulunan Yoo projesi, büyük ses getirmiştir.

Ürün tasarımı alanında verdiği önemli eserlerden biri Microsoft adına tasarladığı optik Mouse projesidir. En büyük tutkusu yat tasarımı olan Starck’ın, bu alanda da önemli projeleri bulunmakta. En büyük projesi olan uzaya yolcu taşımak için Meksika’da inşa edilmesi planlanan uzay mekiği hava limanı tasarımıdır. İç mimari projelerinde, bütün detayların genel resme olan katkısı gözlemlenebilir.

Karim Rashid

“Niçin yaşıyoruz? Yaratmak için. Bu bizim doğamızda var.”

Rashid, 1982 yılında Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun oldu ve Babel Moda koleksiyonunu ile tanınmaya başladı. 1992 yılında kendi tasarım ofisini kurarak, farklı disiplinlerdeki çalışmalarını bir arada sürdürmeye başladı. Mısır asıllı, İngiliz tasarımcı sadece tasarım ile değil, bir ürünün nasıl pazarlanacağı ve insanların ilgisini nasıl yönlendirebileceği konusunda da çalışmalar yapmıştır. “Dünyayı değiştirmek istiyorum.” Adlı bir kitabı vardır. Kitabın adından da anlaşılabileceği gibi, gerek tercihleri, gerekse tasarımları, canlı renkler ve motifler üzerine kurulmuştur. Tasarımlarında genel olarak plastik malzeme ve amorf formları tercih etmiştir.

İç tasarımla da ilgilenen Rashid’in dikkat çeken projelerinden bazıları; Barbounia Restaurant, Paris, Semiramis Otel, Atina’dır. 3000’den fazla ürün tasarımı ve 300’den fazla ödülü olan tasarımcının başlıca projeleri; Issey miyake, Prada, Frighetto, Herman Miller, Foscarini, Artemide, İdée, Bozart, Shiseido, Giorgio Armani gibi markalar için tasarladığı ürünlerdir. İstanbul manzaralı sofra takımlarından oluşan Morphescape koleksiyonu da büyük ilgi çeken ve ödül alan tasarımlarındandır. Cappellini ve Cassina gibi önemli mobilya markaları için tasarımlar yapmıştır.

Patricia Urquiola

“Her zaman üzerinde çalıştığım projenin en iyisi olduğunu düşünürüm.”

İspanya doğumlu Urquiola, mimarlık eğitimi almıştır. Tasarıma bakış açısı titizlik ve duygu, buluş ve huzur gibi ögelerden oluşmaktadır. Vico Magistretti ile ilk projesini yapan Urquiola, İtalya’da eğitimine devam ederek Milano’da çalışma hayatını kurmuştur. Piero Lissoni işbirliği ve Patrizia Moroso partnerliğinde tasarladığı Step Sofa, büyük ilgi görmüştür. Tasarımları alışılmadık, vurgulu, deneysel, karmaşık duygular uyandıran, teknik açıdan kuvvetli çalışmalardır. Mimari eserlerinden; The Mandarin Oriental Hotel, Barcelona, ilgi çeken yapıtlarındandır.

Zanaatkarlığa olan düşkünlüğü, 19. Yüzyıl bakış açısını anımsatır ve bu sebeple tasarladığı ürünlerde el yapımının özgün kusursuzluğunu yansıtmayı hedef almıştır. Türkiye’de Beko ve Arçelik ile önemli markalarla çalışmalar yapmıştır. Alessi, B&B Italia, Baccarat, BMW, Kartell, Molteni, Louis Vuitton, Rosenthal, Viccarbe, Molteni&C, Officine Panerai, Missoni, Ritz Carlton Marriott, Design Hotel, Haworth and Boffi gibi önemli projelerde imzası bulunmaktadır. En ünlü tasarımı Fjord Armchair, MOMA New York’un koleksiyonunun bir parçası haline gelmiştir.

Federico Delrosso

“Kendimi yönetmen olarak görüyorum. Ve projelerim, birer film.”

1996 yılından beri mimar olarak çalışmalarını sürdüre Delrosso, tasarladığı binaların iç mekanlarına olan ilgisi ile çalışmalarını bu yönde ilerletmeyi tercih etmiştir. 19 yy’dan kalma bir kravat atölyesini yeniden tasarlayarak Milano’da açtığı ofisinde faaliyetlerini sürdüren Delrosso, ahşap, cam, demir gibi tezat malzemeleri bir arada kullanış şekliyle öne çıkmış bir tasarımcıdır.

İmalat, moda gibi sektörlerle işbirliği içinde olan tasarımcı ev, restoran, mağaza ve ürün tasarımı alanlarında ustalaşmıştır. Doğallığa ve doğal malzemeyle olan saygısı ile bilinen tasarımcı, Türkiye’de Doğtaş için tasarım yapmıştır.

Martin Brudnizki

“İki şeye dikkat edilmeli, mekanın ve objenin duygusu. Yapman gereken tek şey bunları sorunsuzca harmanlamak.”

İsveçli tasarımcı Brudnizki, 1990 yılında Londra’ya taşınarak Mimarlık ve tasarım eğitimi görmüştür. 2012 yılında New York’ta kendi ofisini açan Brudnizki, restoran, bar, otel, gece kulübü iç mekan tasarımında ustalaşmıştır. 2015 yılında ürün tasarımları yapmak üzere And Object’i kurmuş, Drummonds, The Urban Electirc Co. için tasarımlar yapmıştır.

Tasarım stüdyosunun başarısının en büyük sırrı projelere olan yaklaşımı. Her mekanın ayrı bir karakteri olduğunu savunan, sadece mekana estetik değer katacak tasarımların yanında mekana işlev katacak ve kullanım amacını destekleyecek tasarımlar yapmasıdır.

Thierry W. Despont

“Ben sadece bir yapı istemiyorum. Şehrin bir aksesuarı olsun istiyorum.”

Mimar Despont, aynı zamanda tasarımcı ve sanatçı kimliği ile ön plandadır. En iyi bilinen çalışması Statue of Liberty’nin yüzüncü yıl restorasyonu ve Los Angeles’ta bulunan J. Paul Getty Museum’un iç mekan tasarımıdır. Zamanının büyük bir kısmını çizim ve yağlı boya çalışmalarına adayan Despont, resimlerinde cenneti sembolize eden ögeler ve karanlıktan aydınlığa doğan gizemli gezegenleri işlemektedir. Otel projelerine ağırlık veren tasarımcı Fransa doğumludur. Çalışmaları otel tasarımları üzerinde yoğunlaşmıştır. Ritz Paris ve New York’ta bulunan ikonik Woolworth Binası önemli çalışmalarındandır.

Despont, sanatsal çalışmalarını Marlborough Gallery iş birliği ile sürdürmektedir. Houses adlı yazı dizisini yazarıdır ve bu eserler kendi çalışmaları üzerinedir.

Miles Redd

“En iyisini al. Bu sayede sadece bir kere üzülürsün.”

Miles Redd, New York Universitesi’nden mezun olduktan sonra, antika aydınlatma elemanları pazarlayıcısı John Rosselli ve dekoratör Bunny Williams ile çalışmalarını sürdürdü. 1998 yılında Ney York, NoHo mahallesinde kendi tasarım ofisini açtı. İlginç ve şık cazibesi ile tanınan Redd’in tasarıma bakış açısı yüksek ve alçak olanın oyunu, renkli sıçramalar ve modern jestler üzerine kuruludur. Richard Avedon’un moda fotoğraflarından, Rene Gruau’nın illüstrasyonlarına kadar birçok sanatçının çalışmalarından ilham alan tasarımcı akıllı mekan dizileri oluşturmakta ustadır.

İç mekanlarda oluşturmayı hedeflediği mekana hayat katması ve bunu mekana cesaret katarak, fantezi ve sofistike ögelerle gerçekleştirmesi en büyük özelliklerindendir. 2003 ile 20013 yılları arasında Oscar de la Renta’nın görüntü yönetmenliğini yapmıştır.

Michael S. Smith

“İnsanlar eşyaları soyutlayarak alıyor. Birlikte nasıl duracaklarını düşünmüyorlar.”

Smith, kariyerine antikacı Gep Durenberger ve New York’lu tasarımcı John Saladino ile yaptığı çalışmalarla adım atmıştır. 1990 yılından beri aktif olarak çalışmalarını sürdüren tasarımcı, tasarıma olan bakış açısını geleneksel olanın güncel yorumu olarak yansıtmıştır. Los Angeles’ta çalışmalarını sürdüren Amerikalı Smith, 2008 yılınfan beri Beyaz Saray’ın iç mimarıdır. 2010 yılında restore edilen Oval Ofisin tasarımcısıdır. Yaşamını Madrid’de devam ettiren tasarımcının çalışmalarında Gürcistan antikaları, Özbek tekstil ürünleri, 18. yy Çin duvar kâğıtları, Fas’tan gelen eskitilmiş halılar kullanmaktadır.

Kendi mobilya ve teksil tasarımlarından oluşan Jasper adlı koleksiyonunu oluşturmuştur. En önemli tasarımları; Ann Sacks için tasarladığı fayans ve taş malzemelerden oluşan bir koleksiyon, Kallista için modern ve vintage banyo detayları tasarımı, Visual Comfort için vintage aydınlatma tasarımları, Patterson, Flynn & Martin için döşeme tasarımı, Mansour modern için halı, kilim ve dokuma tasarımları ve Agraria için ev kokusu tasarımıdır.

Yorum yapın