Banyonuzu Yenilemeden Önce Bilmeniz Gereken Herşey

Günümüzde oldukça farklı banyo modelleri ile karşı karşıyayız. Birbirinden farklı banyo modelleri, farklı malzeme kullanımı ve form denemeleri ile her türlü iç mekan tasarımına uygun hale getirilmektedir. Ancak kendi banyomuza uygun olanı, ihtiyacımız olan vitrifiye ve armatürleri, malzeme ve mobilyaları belirlemek için iyi bir araştırma yapmanız, iç mimarınızdan tasarım ve uygulama süreci ile ilgili destek almalısınız.

Banyo kültürü bilinen en eski kalıntılara dayanarak Roma İmparatorluğu ile başlayan ve günümüze kadar evrimleşerek devam eden bir kültürdür. Rönesans döneminde, banyo yapmanın hastalıkların yayılmasına sebep olduğu düşüncesi ile banyo kültürü batı dünyasında kaybolmaya yüz tutmuştur. 19. yüzyılda tekrar yaygınlaşmaya başlayan banyo kültürü ancak 1. Dünya Savaşı sonrasında evlere girmeyi başarmıştır. Özellikle Türk toplumu için kökü Osmanlı’ya dayanan hamam kültürünün evrimleşmesi ve evlere girmesi sonucu oluşan banyo kültürünün önemi oldukça büyüktür.

Değişen yaşam koşulları ile birlikte banyolara gün geçtikçe evlerimizde banyolara düşen alan azalmaktadır. Önceleri küvet tercih edilen eski yapılar değişerek yerlerini duş sistemlerine bırakmıştır.

Banyomuzu Yenilemeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gerek eski gerekse yeni yapılarda banyonuzunu yenilerken mutlaka bir iç mimara danışmalısınız. Tercih edeceğiniz vitrifiye, armatür, mobilya ve malemeler konusunda teknik altyapıyı da hesaba katarak en doğru ve ekonomik sonuca iç mimarınız sayesinde ulaşabilirsiniz. Bu postta size banyo elemanları ile ilgili önemli bilgileri, banyo modellerini, banyo tasarımlarını bir araya toplayarak ön bilgilendirme yapmak istedik.

Banyonuzu yenilerken, dikkat etmeniz gereken öncelikli konu planlamadır. Banyonun planlaması, inşaat sürecinde tüm katlar aynı hizaya alınarak ve karşılıklı dairelerin banyoları birbirleri ile aynı sırada olacak şekilde binanın çekirdeğine yakın bir konumda tasarlanmaktadır. Tesisat sistemine ve binanın yapı elemanlarına, yapıya zarar vermemek adına müdahale edilmemelidir. Bu sebeple banyonuzda yapılacak değişikliklerde özellikle klozetin konumu değiştirilmemelidir.

Banyo Elemanları

Küvetler

Ayaklı Küvet

Ayaklı Küvet

Ayaklı küvetler, banyolar ev hayatının bir parçası haline geldiği ilk zamanlardan beri varlıklarını sürdürmektedirler. Özellikle Viktorian tarzı banyo tasarımlarında sıkça karşımıza çıkan ayaklı küvetler, sadece banyo değil, modern evlerin diğer odalarında da tercih edilmekte.

Doğal Taş Küvet

Doğal Taş Oyma Küvet

Ayaklı küvetleri birçok farklı model ve malzeme ile bulmak mümkün. Mermer, granit gibi doğal taştan yapılmış küvetler, banyoda heykelsi duruşları ile tercih ediliyor. Ancak doğal taş bir küvet edinmeden önce, kullanılan malzeme dolayısı ile küvetin ağır olacağını ve malzemenin hassasiyeti gereği kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken koşulların varlığını göz önünde bulundurmalısınız.

Çanak Küvet

Zemine Oturan Küvet

Ayaklı küvetlerde var olan gider sorununu çözümlemek amacı ile gerek ada, gerekse duvara yaslanmış şekilde farklı malzeme ve modellerde küvetler tasarlanmış ve küvet kullanımının yaygınlaşmasına sebep olmuştur.

Zemine Gömme Küvet

Gömme Küvet

Gömme küvetler, ev içinde tercih edildiği gibi ev dışında da kullanılabilmektedir. Özel bir tesisat çalışması gerektiren, zemin katta uygulanması tercih edilen bu küvetler, minimal banyo tasarımlarında karşımıza çıkmakta.

Köşe Küvet

Köşe Küvet

Köşe küvetleri, küçük banyo tasarımlarına uygunluğu açısından sıklıkla önerilmektedir. Duşakabin sistemi ile de mevcut olan bu küvetlerin jakuzi sistemi ile kullanılan versiyonlarını bulmak mümkün.

Jakuzi

Jakuzi

Eski lüks yapılarda bir dönem popülerlik kazanmış jakuziler, her ne kadar yerlerini duş sistemlerine bıraksalar da, otellerde ve spa merkezlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sadece iç mekan değil, dış mekanda da tercih edilen jakuzi sistemi, içerdiği sistem dolayısı ile bakım gerektirmekte ve kireçli su ile deforme olabilmektedir.

Duşakabin

Duşakabin

Hızlı hayat koşullarına en uygun, özellikle küçük banyolarda yer tasarrufu sebebi ile sıkça tercih edilen sistemlerdir. Duşakabinler kare, üçgen (köşe), dikdörtgen gibi farklı model ve boyutlarda üretilmektedir.

Duşakabinli Küvet

Küvetli Düşakabin

Küvet ve duş sistemini birleştiren küvetli düşakabinlerde her iki işlevi de kullanmak mümkün. Düşakabin sistemi aynı zamanda suyu kontrol eden, banyoda hijyeni arttıran bir sistem olarak sıkça tercih edilmektedir.

Duş Teknesi

Duş Tekneli Duşakabin

Duş tekneli duşakabinler, kolaylıkla monte edilebilen, farklı model ve boyutlarda bulunabilen en yaygın duş sistemleridir. Akrilik, çelik, kompozit ve seramik malzeme ile bulmak mümkündür.

Duvara Gömme Duş

Duvara Gömme Duş

Son yıllarda, evlerin planlamasına uygun olarak duvara gömülü duş uygulaması tercih edilmektedir. Bu uygulama, küçük banyolarda yer tasarrufu sağlarken, bitişik odadaki planlamayı da etkilemektedir. Özellikle doğal taş ile kaplanarak, yağmurlama duş sistemi tercih edilen gömme duşlar, mekan içinde mekan hissini yaratmaktadır.

Duvara Gömme Küvet

Duvara Gömme Küvet

Duvara gömme duş sistemlerinin küvet tercih edilerek uygulanması da mümkündür. Gömme küvet sistemlerinin duşakabinli versiyonları da mevcuttur.

Sıfır Zemin Duş

Sıfır Zemin Duş 

Son yıllarda, özellikle daha modern ve minimal banyo tasarım akımlarımda sıkça karşımıza çıkan zeminle bir duş sistemleri gün geçtikçe daha çok tercih edilmektedir. Zemin malzemesi ile bir olarak ta uygulanabilen bu sistemde, belirli bir eğim oluşturularak suyun gider derzine yönlendirilmesi, taşmayı önlemektedir.

Duş  Panelleri ve Bataryalar

Elektrikli Duş Bataryası

Elektrikli Duş Panelleri

Elektrikli duş panelleri, uygulaması kolay, soğuk suyu kendi sistemi ile hızla ısıtan, depo suyu kullanımını sıfıra indiren sistemlerdir. Farklı voltajlarda bulunabilen bu sistemlerde voltaj arttıkça, suyun akış hızı da buna paralel olarak artmaktadır.

Dijital Duş Bataryası

Dijital Duş Panelleri

Dijital duş panelleri, yeni yeni yaygınlaşan, tuşlu banyo paneli sistemleridir. Suyun akış hızını, ısısını ayarlayabilidğiniz bu sistemler, korkulanın aksine su geçirmezdir. İdeal su ısısını ve akışını bulmayı kolaylaştıran, akıllı telefonlarla yönetilebilir versiyonları da mevcut olan dijital duş sistemleri, geleceğin en çok tercih edilen sistemi olmaya hazırlanıyor.

Basınçlı Duş Bataryası

Basınçlı Duş Başlıkları

Basınçı duş bataryaları, özellikle spor ve spa merkezlerinde sıkça tercih edilen sistemlerdir. Tercih edilen özel duş bataryası ve konumu ile, normalin üzerinde bir basınç ile su akışı akışı sağlamaktadır.

Su Arıtmalı Duş Bataryası

Su Artımalı Duş Başlığı

Su arıtmalı duş başlıklaarı, içeriğinde bulunan tanecikler sayesinide suyun içindeki partükülleri ayrıştırmak ve daha temiz bir su akışı sağlamak için tasarlanmıştır.

Su Tasarruflu Duş Bataryası

Su Tasarruflu Duş Başlığı

Su tasarruflu duş başlıkları, suyun akış hızı ve dağılımını arttırarak, en az su ile en çok banyo performansını hedefleyen sistemlerdir.

Gömme Duş Bataryası

Gömme Duş Sistemi

Gömme duş sistemleri, inşaat sırasında duvarın içine gömülü olarak uygulanmış sistemlerdir. Bu sistemleri daha sonradan kullanmak için yıkım yapmak gerekmektedir. Tesisatı gizleyen bu sistemler, modern evlerin en çok tercih edilen sistemleri arasındadır. Mutlaka bir profesyonel eşliğinde uygulanmalıdır.

Sürgülü Duş Bataryası

Sürgülü Duş Sistemi

Sürgülü duş sistemleri, duş bataryasının serbest kullanılabildiği gibi aynı zamanda sabitlenebildiği, yüksekliğinin ayarlanabildiği, uygulamasının en kolay olduğu, en çok tercih edilen sistemlerin başında gelir.

Robot Duş Bataryası

Robot Duş Sistemi

Robot duş sistemleri, sürgülü ve yağmurlama sistemin bir arada kullanıldığı sistemlerdir. Farklı kullanım tercihlerini bir arada sağlayan bu pratik sistemin uygulaması da oldukça basittir.

Yağmurlama Duş Sistemi

Yağmurlama Duş Sistemi

Yağmurlama suş sistemleri, tavana monte, duvara monte ya da robot duş sisteminin bir parçası olarak bulunmaktadır. Geniş başlıkları ve su akışını geniş alana yaymaları sayesinde son yılların en çok tercih edilen sistemlerinin başında gelmektedir.

Klozet Sistemleri

Alttan Giderli Klozet

Alttan Çıkışlı Klozet

Bilinen en eski tip klozetler, tesisata en uygun şekilde, alttan giderli olarak tasarlanmıştır. Rezervuarları, klozete bağlı olarak üretilen bu sistemlerin uygulaması oldukça basittir.

Yandan Çıkışlı Klozet

Arkadan Çıkışlı Klozet

Arkadan çıkışlı klozetler, pis su giderini kada elemanı ile klozete bağlayan sistemlerdir. Bu sistemlerde klozet duvara sıfır olarak monte edilmektedir.

Asma Klozet

Gömme Rezervuarlı Klozet

Gömme rezervuarlı sistemler, klozet sistemlerinin en yenisi olarak kabul edilmektedir. Sistemin kimi zaman duvara gömülü, kimi zaman ise niş içerisine gömülü olarak bulmak mümkündür. Bu klozetlerin giderleri arkadan çıkışlı olduğu için, asma klozet uygulaması için en uygun sistemlerdir.

Lavabolar

Tezgah Üstü Lavabo

Tezgah Üstü Lavabo

Tezgah üzeri lavabolar, tezgah üzerine binen, ancak tezgaha gömülü olan uygulanan lavabo sistemleridir.

Tezgah Üzerine Binen Lavabo

Tezgaha Oturan Lavabo

Tezgaha oturan lavabo sistemleri, banyo tezgahının önüne kadar uzanarak lavabo kullanım kapasitesini arttırmayı hedefleyen, tezgah temizliğinin göz önüne alınarak tasarlandığı sistemlerdir.

Tezgaha Gömme Lavabo

Gömme Lavabo

Gömme lavabo sistemi, tezgah kullanımını maksimuma çıkaran, lavabonun tezgaha gömüldüğü ve bataryaların tezgah üzerine monte edildiği sistemlerdir.

Tezgah Üstü Yarı Çanak Lavabo

 Yarı Çanak Lavabo

Çanak Lavabolar ile tezgah üzerine binen lavaboların ara modeli olarak kabul edebileceğimiz yarı çanak sistemler, tezgah altı kullanımını arttırmayı hedeflemektedir.

Çanak Lavabo

Çanak Lavabo

Çanak Lavabolar, farklı formlarda ve farklı malzemeler ile üretilen, kendi başına heykelsi duruşu ile son yılların en sık tercih edilen lavabo sistemleridir.

Ahşap Lavabo

Ahşap Lavabo

Bilinenin aksine, doğru malzeme uygulaması ile ahşap lavabo kullanımı mümkün hale gelmiştir. Farklı form ve tasarımlar ile ahşap lavaboları, masif ahşap ya da ahşap görünümlü malzemeler ile bulmak mümkündür.

Cam Lavabo

Cam Lavabo

Genellikle en çok çanak sistemde kendini gösteren cam lavaboları, farklı form ve dokularda bulmak mümkün.

 

Banyo Depolama

Hijyenin ön planda olduğu banyolarda depolama en önemli sorunlardan biri. Genellikle küçük banyolarda, yer tasarrufu yapmak ve dengeli depolama ile banyo tasarımı yapmak için bilmemiz gereken bazı ipuçları var.

Açık Raf Depolama

Açık Raf Sistemi

Açık raf sistemleri, banyoda depolama ve dekorasyonun bir arada olabileceği, küçük banyolar için en çok tercih edilen sistemlerdir. Duvara monte ya da ayaklı mobilya olarak tercih edilebilen bu sistemler depolama ve aksesuarlar ile depolamayı sergileme ile birleştirerek banyomuzu kişiselleştirmemize yardımcı olmaktadır.

Lavabo Tezgahı Altı Depolama

Lavabo Altı Depolama

Bilinen en yaygın banyo depolama sistemlerinin başında gelen tezgah altı depolama sistemleridir. İhtiyaca göre zemine kadar devam edebilen bu sistemler, duvara monte edilerek, asma sistemle de uygulanabilmektedir.

Banyo Aynalı Dolap

Ayna İçi Depolama

Özellikle yer kısıtlaması olan banyolarda, ayna içi depolama sıklıkla tercih edilen bir sistem olmuştur. Makul ölçülerde ayna ile duvar arasındaki alandan maksimum fayda etmeyi hedefleyen bu sistemler küçük banyoların vazgeçilmezi.

Duvara Monte Depolama

Duvara Monte Dolap

Depolamayı dekoratif hale getiren, duvara monte dolaplar, farklı model ve ölçülerde üretilmekte ve farklı konumlara uygulanabilmektedir.

Banyo Köşe Depolama

Köşe Raflar

Genellikle açık raf sistemi olarak karşımıza çıkan köşe raflar, duvara monte ya da mobilya halinde bulunabilmekte ve banyodaki yer işgalini arttırmadan depolamayı kolaylaştırmaktadır.

Banyo Modelleri

Banyo elemanlarını ayrı ayrı bilmek ve ihtiyacımıza ve beğenimize uygun olanı seçmek ne kadar önemli olsa da, vitrifiye ve armatürleri, banyo mobilyalarımız ile bir arada düşünmek bize en doğru sonucu verecektir.

Klasik Tarz Banyo Tasarımı

Klasik Banyo Tasarımı

Klasik banyo tasarımları, genellikle alttan çıkışlı klozetlerin, küvetlerin ve ayaklı lavabo sistemlerinin tercih edildiği banyo stilidir. Eski sistemte işleyiş gösteren, malzeme olarak beyaz seramiğin ön planda olduğu vitrifiye elemanları, mekanik sistemli bataryalar tercih ederek banyonuzu klasik tarzda tasarlayabilirsiniz.

Modern Tarz Banyo Tasarımı

Modern Banyo Tasarımı

Minimal çizgilerin ön planda olduğu, modüler sistemin tercih edildiği modern banyolarda tasarım ürünler ön plandadır. Temiz bir görünümü hedefleyen, farklı malzemelerle tasarlanan modern banyolarda tercih edilen banyo elemanları ön plandadır.

Rustik Tarz Banyo Tasarımı

Rustik Banyo Tasarımı

Rustik banyolar, kırsal hayata uygun, ahşap ve taş gibi doğal malzemelerin tercih edildiği tasarımlardır. Doğaya yakın olmayı hedefleyen bu tasarım anlayışını yakalmak için doğallığı ve rahatlığı ön planda tutmak gereklidir. El yapımı masif banyo dolapları, ahşap kaplama duvarlar ve toprak seramik vitrifiye elemanları tercih edilerek bu stili yakalayabilirsiniz.

Country Tarzı Banyo Tasarımı

Country Banyo Tasarımı

Fransız kültürü ile doğan country tarzı, gelenekselin kırsal ile birleşiminden oluşmaktadır. Doğal olanı hedefleyen bu tarzda, tuğla duvarlar, ahşap küvetler, pastel toprak tonları öne çıkmaktadır. Duvar aplikleri ve desenli seramikler, klasik bataryalar, oymalı mobilyalar ve pastel desenli duvar kağıtları ile country tarzı banyo tasarımı yapmak mümkün.

Minimal Tarz Banyo Tasarımı

Minimal Banyo Tasarımı

Minimal banyo tasarımı, banyonun bir bütün halinde algılandığı, seçilen malzeme, mobilya, armatür ve bataryaların ortak tasarım prensibine hizmet ettiği banyolardır. Minimal banyo tasarımında ilgi parçaya deği bütüne odaklıdır. Sade tasarımlar ve düz yüzeyler minimal banyo tasarımı için vazgeçilmezdir.

Eklektik Tarzı Banyo Tasarımı

Eklektik Banyo Tasarımı

Farklı tasarım prensiplerinin bir arada cesurca kullanıldığı ve aralarında özel bir uyum oluşturduğu eklektik banyolar için denge oldukça önemlidir. Farklı tarzdaki banyo elemanlarını bir araya getirerek canlı renklerle desteklemek eklektik banyo tasarımı için en doğru uygulamadır.

Viktoryan Tarzı Banyo Tasarımı

Viktoryan Banyo Tasarımı

Viktoryan stili banyolar, carrara mermerinin en çok tercih edildiği, ayaklı banyo küvetinin, ayna etrafına yerleştirilen şık apliklerin, kimi zaman avizelerin tercih ettiği, tüm banyo mobilyalarının klasik tarzda tercih edildiği banyolardır. Ferforje mobilyalar, nikel, kumaş başlıklı aplikler, gümüş vazolar, el dokuması bir halı, ayaklı bir küvet ile viktoryan stili klasik ve zarif görüntüyü yakalamak mümkün.

Endüstriyel Tarz Banyo Tasarımı

Endüstriyel Banyo Tasarımı

İşlenmemiş saf metal ve ahşap malzemelerle tasarlanmış mobilya ve ürünlerin, boyanmamış  tuğla duvarların, beton zeminin hüküm sürdüğü endüstriyel banyo tasarımı son yılların popüler akımlarından biri. Fonksiyonelliğin estetiğin önüne geçtiği endüstriyel banyo tasarımlarında metal, ahşap mobilyalara ve aynalara eskitme sistemi uygulanmakta, aydınlatma olarak çıplak ampül tercih edilmektedir.

Loft Tarzı Banyo Tasarımı

Loft Banyo Tasarımı

Fonksiyonelliği ön planda tutan, endüstriyelden konuta dönüşen loft tarzı iç mekanlarda, mekanın tümüne hizmet eden tuğla duvarlar, masif ahşap zemin banyo tasarımının ana hattını da oluşturmaktadır. Detaylarda endüstriyel tarzda tasarlanmış ürünlerin tercih edildiği, tesisatın bir tasarım öğesi olarak gösterildiği loft banyo tasarımında masif ahşap, metal ve cam öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Yorum yapın