2018 Cafe Tasarım Trendleri

Üçüncü dalga olarak adlandırılan her türlü kahve çekirdeğinden en kaliteli şekilde yararlanmayı hedefleyen kahve tüketimi ülkemizde de son yıllarda yaygınlaşmakta. Kahve tüketimi konusundaki bilincin ve kültürün artışı ile bir gün cafe açma hayali genç kuşak arasında gerçeğe dönüşmekte. Bizim de en çok karşılaştığımız sorulardan biri olan “cafe konseptleri” konusuna bir açıklık getirelim istedik.

Önümüzdeki yıl bizi bekleyen cafe dekorasyon trendleri neler? Nelerden sıkıldık? Nelere yoğunlaşmalıyız? Ayrıntılı bir post sizi bekliyor. Yeni bir cafe sahibi olmak istiyor, nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu yazımız sizin için güzel bir başlangıç. Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilir, cafe dekorasyon önerileri alabilir, hayalinizdeki cafe konseptini hayata geçirebilirsiniz.

Kahve tüketimi, özellikle 15 – 25 yaş aralığının büyük bir kısmını belirlediği tüketici kitlesi tarafından hızla yükselmektedir. Ülkemizde yoğunlukla tüketilen kahve araştırmalara dayanarak “Cafe Latte” olarak belirtilse de, 3. Dalga kahve tüketimi, kahve çekirdeğinin kaynağı, kavrulması ve demleniş biçimi ile ilgili bilinçlenmenin ardından “roastery” kimliği ile öne çıkan kafeler çoğalmıştır.

Gerek kahve çeşitliliği, gerekse servis edilişi biçmi ile öne çıkan kafelerin çoğalması ile birlikte ortaya birbirine oldukça benzer konseptlerde ilerleyen cafeler zinciri ortaya çıkmıştır. Farklı mekan arayışları içinde olanlar için 2018’de populerlik kazanacak trendlere bir göz atalım.

Cafe Konsept

2018 yılında da sosyal medyanın gücü, iç mekanlardaki her türlü ayrıntının önemi olduğunu vurgulayacak. Seçilen malzemeler, tercih edilen ürünler, paylaşılmaya değer detaylara yönelmemiz büyük önem taşıyor. 

Mekanın konumu, büyüklüğü ne kadar önemli olsa da çoğu zaman mekanı gösteren, müşteriyi çağıranın detaylar olduğunu unutmamalıyız. Sadece kahve servisi değil, müşterilerinize bir kahve deneyimi sunduğunuzu unutmamalı ve bu deneyimi özel kılacak detayları belirlemelisiniz.

Geçmişe Dönüş

Vintage Cafe Tasarımı

Sıkça karşılaştığımız, artık birbirinden ayrılamayacak kadar benzeyen endüstriyel tarzda dizayn edilmiş kafeler bu sene eski değerini koruyamayacak. Bu senenin trendlerinin en başında geçmişe dönüş yer alıyor. Özellikle 70’li, 80’li yılların iç mekan trendleri, modern öğelere karşımıza çıkmaya hazrılanıyor.

Krom, pleksiglass, linoylum ve neon renklerin hakim olacağı mekanlar ön planda olacak. Parlak renkler, metalik dokunuşlar, renk geçişleri, desen üzerine desen uygulamaları ve risographlar iç mekanlarda kendini gösterecek detayları oluşturucak. Kurumsal kimlik çalışmaları da bu detaylardan nasibi alıcak gibi gözüküyor.

Cesur Tercihler

Cesur Renk Seçimleri

Geçtiğimiz yıllarda sıkça karşımıza çıkan beyaza boyanmış ya da sıva ile bitirilmiş duvarlar tarih olmak üzere. 60’ların cesur renklerini yeniden hissetmeye hazır olun. Pembe, kırmızı, turkuaz ve jet black olarak adlandırılan parlak siyah, mat altın ve orman yeşili renkleri sıkça tercih edilecek.

Endüstriyel Görünüme Son

Endüstriyel Cafe Tasarımı

Masif ahşap, çıplak ampüller, tuğla duvar, beton zemin… Tüm bu malzemeler şimdiye kadar sıklıkla kullanıldı ve artık monotonlaştı. Tüm bunları tekrarlamak yerine, kendi stilinizi bulmak, kendi konseptinizin detaylarını keşfetmek artık daha önemli.

Vintage

Vintage Cafe Tasarımı

Cafe dekorasyonu bu yıl geriye dönüşlerle ön planda olacak. Eskiye, eski olana değer verme, yeniden değerlendirmek için kolları sıvama vakti. Sadece yeniden değerlendirmek değil, eskiyi yenileştirmek, yeniyle iç içe tasarlamak ise ustalık gerektirecek.

Doğallık

Doğal Cafe Tasarımı

Geçtiğimiz yıl sıklıkla karşılaştığımız yaprak desenli duvar kağıtları bu yıl da oldukça trend. Canlı veya yapay bitki tercihi, kurutulmuş bitkiler, bir dönemin vazgeçilmezi laguruslar iç mekanlarda kendilerini büyük ölçekte belli edecekler. Kuru görünümlü bitkilerin iç mekanlarda sıklıkla tercih edileceği bu yıl “pampas grass” ile de sıklıkla karşılaşacağız. Bu sene doğallığı abartmak serbest!

İletişim

Geniş Masalar

Artık insanları motive ettiği düşünülen o bangır bangır müziklerden uzak, daha sakin, müziğin arkaplanda kalacağı ses düzenleri bu sene tercih konusu. İletişim ön planda olucak. Sabit ve büyük ölçekli ortak paylaşımlı mobilyalar daha sıcak iç mekanlar oluşturmamıza yardımcı olacak.

Mekan içinde Mekan

Mekan İçinde Mekan

Gece hayatının resmiyeti ile günlük yaşamın rutini iç içe! Dönüşen mekanlar, farklı hizmetleri aynı çatı altında toplayan mekanlar bu sene çok trend olucak. Sadece bir cafe değil, sosyal hayata hizmet eden bir mekan tasarlamanın tam zamanı. Workshoplar, etkinlikler için ayrılmış bir bölüm, toplantı odası, özel organizasyonlar için kapatabileceğiniz bir bölüm yada bellirli saatlerde bara dönüşen bir cafe konsepti düşünebilirsiniz.

Eski Malzemeler

Vintage Cafe Tasarımı

Bu sene ahşap ve taş malzemeler, metal, cam ve seramiğin önüne geçicek. Ahşap paneller iç mekanlara geri dönmeye hazırlanıyor. Duvar aplikleri ile dramatik aydınlatma, kızıl ışık tonları, egzotik mermerler tercih etmenin tam zamanı. Zengin ahşap görünümü, şık detaylar ile birleşerek kendini ön plana çıkaracak.

Aydınlatma

Etkili Aydınlatma

Bu sene aydınlatmanın ustalıkla kullanılması çok önemli. Malzemenin kıymetini gözler önüne serecek, mobilyaları sanki bir müzede sergilenir hissi ile yansıtacak aydınlatmaların rolü büyük. Sıcak renklerde tercih edilecek aydınlatmalar, ayarlanabilir hatta renk değiştirebilir şekilde karşımıza çıkacak.

Sanat

Duvar Sanatı

Tasarımcılar, bu yıl hiç olmadığı kadar çok çalışıcak sanatçılarla. Mekanlar, kendilerine özgü sanatsal uygulamalarla özgün, taklit edilemez olacak. Sanat mekanlarda yer almayacak, mekanın bir parçası haline gelecek.

Koyu Renkler

Koyu Renklerle Cafe Tasarımı

Geçtiğimiz sene gizliden gizliye kendini göstermee başlayan, karanlık ve gizemli mekanlar, bu sene ön planda olacak. Koyu renklerin kullanımı artışta olacak. Gizemli bir iç mekan atmosferi yaratmak istiyor, siyaha kaçmak istemiyorum diyorsanız yılın renkleri arasında seçilen Pantone “Navy Blue” sizin için vazgeçilmez bir tercih olacaktır.

Mekanın bütününde ya da güçlü nüansların yaratımında tercih edebileceğiniz “Navy Blue” sadece 2018’in trendi değil, zamansız bir renk. Açık renklerle olduğu gibi, siyah gini koyu renkler için de uyumlu bir arkaplan olan “Navy Blue” adeta zarifliğin ve şıklığın temsilcisi.

Rahatlık

Rahat Cafe Tasarımı

Endüstriyel konseptte tasarlanmış mekanların aksine, rahatlığın ön planda olduğu bir tasarım anlayışı hakim olacak bu sene. Sadece güçlü bir cafe dekorasyonu yeterli olmayacak. Servisi, ambiansı ile bir bütün olarak rahatlığı sağlamak hedef olacak.

Minimal / Anlamlı

Minimal Cafe Tasarımı

Özellikle küçük alana sahip cafelerde, etkileyici ve kaliteli bir mekanın anahtarı minimalizmden geçiyor. Ancak minimal olmak, etkiyi kaybetmek anlamına gelmemeli. Bu sebeple mekanın genelinde izlenilen minimalist anlayış, detaylarda bambaşka boyutlara taşınabilir. Minimalist mekanlar, detayların ön plana çıkması için bize fırsat oluşturur. İyi düşünülmüş, etkili detaylar ise özgün bir cafe dekorasyonu için oldukça önemlidir.

Minimalizm’de detaylar gibi kalitede de ön plandadır. Az ve öz kullanılan iç mekan elemanları, kaliteleri, malzeme bitiş ve detayları ile ön plana çıkmaktadır. Minimal olmak demek kaliteden ödün veremeyeceğiniz anlamına gelmektedir.

Bu sene populerliğini koruyacak bu tarz mekanlarda mobilya ve detay seçimlerinde tasarımsal ögelere yer vermek size farklı kılacak.

Duvar Kağıdı

Bu sene duvar kağıdı kullanımında gözle görülür bir artış olacak. Özel tasarım, desenli duvar kağıtları, özellikle küçük cafe dekorasyonu için büyük öneme sahip olacak. Cafe konseptini oluştururken, grafik baskılı, geometrik desenli, çiçek ve yaprak baskılı özel tasarım duvar kağıtlarını mutlaka inceleyin, size mekanınızın hikayesini oluşturmanızda büyük fayda sağlayacak.

Çıtalar

Çıtalı Duvarlar

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ahşabın Sıcaklığı

Ahşap Paneller

Uzun zamandır ahşap kaplamalardan kaçınıyor olsak ta bu sene bir dönemin vazgeçilmezi olan bu uygulamaya atıfta bulunacağımız bir trend bizi bekliyor. Ahşabın oyularak ve işlenerek kimi zaman yekpare kimi zamansa farklı parçalardan oluşan panelleri, etkili aydınlatma ile kendini göstermeye hazırlanıyor.

Rengarenk

Renkli Cafe Tasarımı

Gün geçtikçe yayılan “Unicorn” modası, iç mekan trendlerini oluşturan detaylar arasına girmekte. Gökkuşağı renklerinin kullanıldığı içecekler ve gıda boyalı yiyecekler hızla yayılım göstericek. Sadece yiyecek ve içeceklerde değil, cafe dekorasyonu için de sıcak ve soğuk renklerin birbirleri ile bir arada kullanılacağı çarpıcı mekanlar bu yılın ilgi odağı olacak. Renkli oturma elemanları, gradient masa ayakları, rengarenk duvar ve zemin karoları tercih etmenin tam zamanı.

Pastel Tonlar

Pastel Renkler

Son yılların vazgeçilmez gri renk trendi bu yıl yerini pastel tonlarına bırakıyor. Pembeler, morlar, yeşiller, maviler ve sarılar, pastel tonlarla iç mekan arkaplanlarında yer alacak. Özellikle yılın rengi “Navy Blue” ile güzel bir uyum yakalamak istiyorsanız, detaylarda pastel tonlarına ağırlık verin.

Parlak Detaylar

Önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de altın detayları iç mekanlarımızda sıkça kullanacağız. Sadece altın demek doğru olmaz, gümüş ve bronz da tüm parlaklığı ve yansıtıcılığıyla bu sene göz dolduracak. Özellikle de altın detaylı duvar kağıtlarına dikkat. İstediğiniz o özel etkiyi yaratmak için parlaklığın gücünü kullanmanın tam zamanı.

Bir zamanların, en çok tercih edilen malzemelerinden olan pirinç yeniden aramıza katılıyor. Hızla yayılan altın modası, pirinç ile başka bir boyuta taşınıyor. Öncelikle aksesuarlarda zenginleşen pirinç detaylar, kapı kolları ve korkuluklar gibi iç mekan detaylarında da kendini göstermeye başlayacak.

Tekstil

Kadife Koltuklar

Tekstil ürünleri ise başka bir soru. Moda sektöründe ön planda olan kadife kumaşlar iç mekanlarda da tercih konusu. Dokusu ve sağladığı his ile kadife kumaşlar, cafe dekorasyonu için sıkça tercih edilir hale gelecek. Özellikle koyu renklerin kullanıldığı kadife kumaşlar ile pirinç detayların bir arada kullanılması, hem geçmişe bir atıf, hem de farklı formlarıyla 2018 iç mimari trendlerini yansıtan nitelikte olacak.

Bu yıl yine bizi heyecanlandıracak trendlerle karşı karşıyayız. Elbette hedefimiz öne çıkan tüm trendleri uygulamak yerine, kendi cafe konseptimizi oluşturmak, ve kendi mekanımıza göre cafe dekorasyonu yapmak olmalı. Siz de yeni girişimlerde bulunmak istiyor ancak bir yönlendirme arayışında iseniz, o zaman mutlaka bu yazımızdan sonra hayalinizde yeni fikirler oluşacaktır. Cafe tasarımı ve uygulama süreçleri için bizimle iletişime geçebilir, danışmanlık, projelendirme ve uygulama hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın