Adım Adım Ev Dekorasyonu

İçinde yaşadığımız alan, kendimize ait izlerin olduğu, bizi, hayatımızı yansıtan yerlerdir evlerimiz. Bu nedenle kendimizi ve yaşantımıza en uygun ve en rahat edebileceğimiz, içinde en mutlu hissedebileceğimiz bir alan yaratmak isteriz kendimize. Ev dekorasyonu bu yüzden çok önemlidir.

Ev Dekorasyon Fikirleri

Kendimize ait bu alanın sadece güzel gözükmesi yeterli değildir. Aynı zamanda uzun süre kullanabileceğimiz, sıklıkla değiştirmemize gerek kalmayacak şekilde düzenlemek isteriz. Çoğu zaman nereden başlayacağını bilmemek, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilmeden ev dekorasyonu yapmak, daha fazla harcama yapıp daha karmaşık bir sonuca ulaşmanıza sebep olur. Bu nedenle iç mimarınıza danışmanız bu aşamada en sağlıklı sonuca ulaşmanızı sağlar.

Planlama

Ev dekorasyonu için ana kural, altyapıdır. Eğer altyapınız sağlam ise ufak değişikliklerle uzun süre huzurla oturacağınız bir mekan yaratmak için önünüzde engel yok demektir. Altyapınızdan emin olduktan sonra işe öncelikle planlamadan başlamalısınız.

Ev Planlama

Evinizi planlarken evde yaşayanların, ihtiyaç ve isteklerini göz önüde bulundurarak en verimli planlamaya ulaşmayı hedeflemelisiniz. Hedef evinizi beğendiğiniz mobilya ve aksesuarlarla doldurmak değil, daha çok hayalinizdeki mekanı yaratırken mekandan verim almak olmalı. Sirkülasyon alanlarınızı oluşturarak doluluk ve boşluk dengesi yaratarak işe başlayabilirsiniz.

Renkler

Ev dekorasyonu için planlı hareket etmek çok önemli. Öncelikle nelerden hoşlandığımız, nasıl bir ortamda mutlu olduğumuzu düşünmeliyiz. Sevdiğimiz renk tonlarına karar vererek işe başlayabiliriz.

Modern Mobilyalar

Renklerin birbirleri ile uyumları ve küçük ve büyük ölçekte nasıl bir ortam sağladığını örneklere bakarak hayal edebilirsiniz. Ancak koyu renklerin, küçük odaları daha küçük gösterdiğini unutmayalım. Bazen çok hoşumuza giden detaylar, büyük oranda kullanıldığında boğucu bir his yaratabilir. Seçimlerinizi yaparken, yarattığınız ortam ile her gün yüzleşeceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız.

Zemin

Bir mekanı oluşturan ana ögelerden biri de zemin. Zemin için halı, ahşap, beton, seramik, mermer gibi birçok malzeme tercih edilebilir. Tüm bu malzemeler de kendi aralarında birçok farklı kategoriye ayrılır. Tüm bu sonsuz malzemeler kartelasında zevkinize, kullanımınıza ve koşullarınıza uygun olanı seçmek zor gibi gözükebilir.

Zemin çalışmaları, maaliyet ve zaman açısından yaşamınızı etkileyeceği için, malzeme seçimine baştan karar verilmesi gereklidir. Odanızın kullanım amacı, hijyen koşulları, ekonomik faktörler, malzeme dayanıklılığı, alttan ısıtma gibi etkenleri göz önünde bulunarak seçim yapmanız, daha uzun süreli bir kullanım için önemlidir.

Duvarlar

Zemin gibi duvarlar içinde birçok farklı uygulama bulunmakta. Ahşap kaplama, boya, panel, sıva, duvar kağıdı, değişik boya teknikleri, seramik, mermer gibi uzun bir liste sizi karar aşamasında zorlayabilir. Duvar seçiminizde, mekanınızın boyutu, kullanım amacı, tesisatı, hijyen koşulları, malzeme dayanıklılığı zeminde olduğu gibi çok önemlidir.

Mermer Duvar Kaplaması

Seçim yaparken, en az dört bir yanınızın bu malzeme ile çevrili olduğunu hayal etmelisiniz. Abartılı seçimler, zaman içerisinde boğucu his yaratabilir. Hoşunuza giden tasarımları, tek duvar uygulaması ile tercih edebilir, odanızda bir odak noktası yaratabilirsiniz.

Duvar için seçim yaptığınızda, bu seçiminizi zemin, hatta perde seçiminiz ile birlikte düşünmeli, numuneleri bir araya getirip sonucu hayal etmelisiniz. Bu sayede daha verimli bir sonuç alabilirsiniz. Seçimleriniz sadece sizi yansıtmaktan öte mekanın kullanımını ve ruhunu, sürekliliğini hesaba katılarak yapılmalıdır.

Aydınlatma

Aydınlatma, bir iç mekan için ne kadar aksesuar gibi son planda gözükse de, aslında bir mekanın tasarlanmasında, etkisiyle, boyutuyla, yerleşimiyle ve tasarımı ile her tasarım aşamasında hesaba katılması gereken bir iç mekan ögesidir.

Adınlatma, mekan içerisinde doğru kullanıldığında, az efor ile görsel olarak büyük bir değişiklik yapmanıza yardımcı olacaktır. Renk ve malzeme seçimlerinizi yaparken, aydınlatma biçimlerini ve renklerini de düşünmeniz gereklidir.

Duvar içi Aydınlatma

Işığın açısı, tonu, yerleşimi, hangi amaç ile kullanılacağı, hedefine uzaklığı, boyutu, malzemesi ve aydınlatma biçmi gibi geniş bir yelpazede karar verilmesi gereken özellikleri vardır. Seçenekler ne kadar sonsuzmuş gibi gözükse de ihtiyacınıza yönelik olarak aydınlatma seçimi yapmalısınız.

Öncelikle var olan elektrik tesisatını da hesaba katarak aydınlatma kullanmak istediğiniz alanları işaretleyin. Odalara göre gruplama yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ardından daha bölgesel düşünmelisiniz: örneğin yemek masasının üzeri, çalışma masası, sevdiğiniz tablonun üzeri, yatak başlığının etrafı gibi.

Aydınlatma

Seçiminizi daraltmak için, belirlediğiniz bölgelere en uygun aydınlatma biçimlerine karar vermelisiniz öncelikle. Sarkıt aydınlatmalar, duvar aplikleri, tavan içi gizli aydınlatma, barisol, led şerit aydınlatma gibi. Aydınlatma tercih edeceğiniz bölgelerde, hedefinizi planlayın: genel bir aydınlatma mı yoksa bölgesel bir aydınlatma mı amaçlıyorsunuz? Örneğin, yatak başınız için duvar apliği düşünüyorsunuz. Hem genel aydınlatmanın bir parçası hem de okuma ışığı olarak kullanmak istiyorsunuz. Bu hedefler sizi iki işlevi de gerçekleştirebileceğiniz bir duvar apliği seçimi yapmaya yönlendirecektir.

Odak Noktası

Ev dekorasyonunda mekanın dengeli olması ne kadar önemli olsa da, mekandaki hiyerarşiye de dikkat edilmelidir. Malzeme seçimi, mobilyalar, özellikle de aydınlatmayı kullarak odak noktaları yaratabilirsiniz. Bu sayede evinizin her noktasında yakalayamayacağınızı düşündüğünüz etkiyi, belli noktalarda sağlayabilirsiniz.  

Aydınlatma

Evinizde odak noktaları oluştururken kendi zevkiniz ve kullanımlarınızdan yola çıkabilirsiniz. Sahip olduğunuz özel bir tabloyu dramatik bir aydınlatma ile kullanıp, özel bir odak noktası yaratabilirsiniz. Ya da yemek odanızda sarkıt aydınlatma ve duvar aplikleri kullanarak ya da paravan kullanarak bölgeyi özelleştirebilirsiniz.

Sadece genel alanlarda değil, size özel alanlarda da odak noktaları oluşturmak mümkün. Yatak odanızda yatak başlığınızı, okuma alanınızı ya da tuvalet aynasını malzeme seçiminizle ya da aydınlatma ile vurgulu hale getirebilirsiniz.

Etkileşim

Ev dekorasyonu için planlama yaparken ilk düşünmeniz gereken konulardan birisinin sirkülasyon alanınız olduğunu belirtmiştik. Kapıdan içeri girdiğinizden itibaren, ihtiyaçlarınız ve zevkleriniz doğrultusunda düzenleme yapmalısınız.

Dresuar

Kapıdan içeri girdiniz, ilk neye ihtiyacınız var, ne ile etkileşimde olmak sizi mutlu eder. İhtiyaçlarınız doğrultusunda belirleyeceğiniz bu etkileşim alanları, evinizin ihtiyacı olan sirkülasyon şemasının da belirlemenize yardımcı olacaktır.

Mobilyalar

Renk şemamı belirledim, planlamamı yaptım, odak noktalarımın nerelerde olduğunu biliyorum, etkileşim noktalarımı belirledim ve sürkülasyona karar verdim peki şimdi ne yapmalıyım diyorsanız, artık iç mekanınızın alt yapısını oluşturmuş, buna uygun seçimleri yapmanın vakti gelmiş demektir.

Binlerce seçenek arasında mobilya seçimini nasıl yapacağınızı düşünüyorsanız, size yardımcı olabilecek bazı ögeler var. Öncelikle elinize metreyi alarak, ne kadar alanınız olduğuna ve ne boyutta mobilyalar alabileceğinizi not edin. Tercih edeceğiniz büyük mobilyalar, evinizi küçük gösterebilir, diğer mobilyaları gereksiz yere daha küçük tercih etmenize gerek kalabilir. Bu sebeple dengeli bir ev dekorasyonu için ölçüler sizi yönlendiren ilk adımınız olacaktır.

Modern Mobilyalar

Sabit ve haraketli olarak grupladığımız mobilyalarda, sabit yani mekana bağlı mobilyalardan başlamanızı öneriyoruz. Depolama alanları gibi sabit mobilyaları çoğu zaman mekanlarınıza uygun ölçülerde bulması zordur. Bu noktada iç mimarınıza danışarak özel üretim yaptırabilir, kendinize uygun düzenleyebileceğiniz, iç mekanınıza uygun boyutlarda tasarımlar tercih edebilirsiniz.

Seçtiğiniz mobilyaları, tekil beğenmeniz çoğu zaman bir şey ifade etmez. Önemli olan tüm mobilyaları bir arada, zemin ve duvarlardaki malzeme ve renk seçimleri ile, kullanılan tekstil malzemeleri ile ve aydınlatma ile bir bütün olarak hayal edebilmek ve tüm bunlara göre seçimlerinizi yapmaktır.

Tekstil

Tekstil ürünleri hiç kuşkusuz, ev dekorasyonunun önemli bir parçasıdır. Perdelerden, koltuk kumaşlarına kadar kimi zaman detaylarda tercih edilen tekstil ürünleri, rengi ve dokusu ile mekan içerisinde dramatik değişiklikler yapmanıza yardımcı olacaktır.

Ev Tekstil Ürünleri

Perde için kumaş seçiminiz, öncelikle ihtiyacınız doğrultusunda olmalıdır. Gizlilik, doğal ışık ve ısı kontrolü için, evin konumu ve diğer yapılara uzaklığı, doğramaların boyutu ve odanın doğal ışık alma açısı gibi faktörler stor perde, gölgelik ya da tül gibi farklı yöntemler arasından odaya en uygun olanını seçmenize yardımcı olacaktır.

Aksesuarlar

Aksesuar seçimi işin en zevkli kısmı olsa da ev dekorasyonunda sona bırakılması gereklidir. Son dokunuş ta olsa, akseusar seçimleri önemlidir. Unutmayın ki yaşadığınız alan sizin kişisel alanınız. Sizi yansıtması ve sizin yaşadığınız bir hikayeyi anlatması çok önemli. 

Aksesuarlar, mobilyalarınıza, iç mekan seçimlerinize uyumlu olmak zorunda değildir. Detaylarda elbette uyum yakalamak sizi mutlu edebilir ancak kontrast obje ve malzemeler de iç mekanınızda bir aksan yaratacaktır.

Ev Dekorasyon Ürünleri

Aksesuar seçimleri kısa sürede tamamlanması zorunluluğu olmayan son dokunuşlardır. İfade gücü yüksek aksuarları zaman içerisinde toplayabilirsiniz. Seyahat ettiğiniz yerlerden, karşınıza ummadığınız anda çıkan, sizin hikayenizin bir parçası olan ürünleri, anıları biriktirmeye bakın. Emin olun ki ifadesi olan herşey, sizin yarattığınız uyumun kuvvetli birer parçası olacaktır.  

Bir diğer önemli seçim konusu ise mobilyalara bağlı kumaşlardır. Sandalye, koltuk, yatak bazası gibi mobilya kumaşları, tercih ettiğiniz mobilyalar için bir çok üretici tarafından farklı renk ve kumaş seçenekleri ile karşımıza gelmektedir. Ev dekorasyonunda, belirlediğimiz renkler ve malzemeler sizi kumaş seçimi konusunda yönlendirecektir. Seçiminizi daratmak için, kumaşın kullanımı, odanın koşullarını da hesaba katmalısınız.

Ev Dekorasyon Ürünleri

İçinde yaşadığınız ortamın tasarımı, içinde mutlu anılar biriktirmeniz için size özel bir arkaplandır. Ev dekorasyonu yaparken özgün ve yerinde kararlar vermemiz bu yüzden önemlidir. Yazımızda bahsettiğimiz adımlar düşünülerek takip edildiğinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Ev dekorasyonu için izlediğiniz bu yolda, seçimlerinize yardımcı olmak, sizi doğruya ve koşullarınıza en uygun olana yönlendirmek için her zaman yanınızdayız. Danışmanlık, projelendirme ve uygulama hizmetleri için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.  

Yorum yapın