Küçük Mutfaklar için 29 Yaratıcı Çözüm

Küçük Mutfaklar Nasıl Tasarlanır?

Dünya gelişiyor ve içinde rahat bir yaşam kurmaya çalışıyoruz. Hem konum olarak istediğimiz bölgede hem de  ihtiyaçlarımıza uyacak bir daire bulmak her zaman mümkün değildir. Özellikle şehir yaşamında, hayatımızı sürdürmek için uygun bir yer bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Daireler küçülüyor ve içlerine sığmak bir meydan okuma haline geliyor.

Mutfak severler için en zor şey küçük mutfağın yaşam biçmine uyum sağlaması, elverişli olması ve burada  eğlenceli vakit geçirebilmek. Bu mümkün görünmüyor olabilir ancak küçük mutfakları daha büyük göstermek için bazı ipuçları vardır. Küçük mutfağınızı kendi zevkinize göre tasarlamanız ve yine de küçük mutfaklar için pratik çözümler kurallarına uymanız hala mümkün.

1. Doğru Planlama

mutfak ucgeni

Mutfak tasarımında bu üçgenin doğru yerleştirilmesi mutfak tasarımındaki altın kurallar içinde ilkidir. Mutfağınızın kısıtlı alanından en büyük faydayı edebilmek önceliğiniz olmalıdır. Bunun için ilk adım mutfağınızı doğru planlamak. Konsantre olmanız gereken ana şey, eviye,, lavabo ve buzdolabını içeren mutfak üçgeni kuralıdır. Bu kurala göre mutfağınız hangi tip olursa olsun bu üç  mutfak elemanı hayali bir üçgeni tamamlar şekilde yerleştirilmelidir. Bu üçgeni canlı tutmaya çalışmak, mutfağınızda en kullanışlı trafiği oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bu konumlandırma, diğer mutfak elemanlarını nasıl konumlandıracağınızı organize etmenize yardımcı olacaktır.

2. Açık Renkler

acik renkler

Küçük mutfaklarda ferahlık hissine ulaşmak, için en pratik yol, mutfakta tercih edilen malzemelerin açık renklerde olmasıdır. Ayrıca beyaz gibi daha parlak renklerin hijyen duygusunu desteklediği bir gerçektir.

3. Aydınlık

aydinlik

Daha açık renklere sahip bir mutfak daha büyük bir alan yanılsaması yaratacaktır. Açık renkli bir mutfağa sahip olmak veya küçük mutfağınızı aydınlatmak için daha açık renkler tercih ederek büyük bir alan hissi yaratabilirsiniz.

4. Etkili Aydınlatma

etkili aydinlatma

Daha açık renklere sahip bir mutfak daha büyük bir alan yanılsaması yaratacaktır. Açık renkli bir mutfağa sahip olmak veya küçük mutfağınızı aydınlatmak için daha açık renkler tercih ederek büyük bir alan hissi yaratabilirsiniz.

5. Manzara

manzara

Bu öneri geniş pencereli küçük mutfaklar içindir. Doğayı kucaklamak, küçük mutfağınıza daha fazla perspektif katacaktır. Pencerenizi genişletmek gibi bir imkanınız varsa mutlaka yapın. Hiçbir tapu çözüm doğal aydınlatmanın yarattığı etkinin yerini tutamaz.

6. Dikey Aydınlatma

dikey aydinlatma

Aydınlatma anahtardır, ancak yansıtıcı malzemelerle kullanıldığında, etkisini iki katına çıkarır. Alt ve üst dolap aydınlatması parlak fayanslarla büyük bir derinlik yaratacak ve küçük mutfağınızı genişletmenize yardımcı olacaktır. Yaygın olmasa bile, parlak tavan malzemeleri daha iyi aydınlatma sağlamanıza yardımcı olacaktır ve ışığı yansıtma etkisi ile daha büyük mutfak yanılsaması yaratacaktır.

7. Sade Çizgiler

sade cizgiler

Az daha çoktur! Her zaman olduğu gibi, düzenli, iyi organize edilmiş küçük bir mutfağa sahip olarak  kendinize daha fazla alan yaratabilirsiniz. Mobilyalardaki küçük süslemeler, küçük aksesuarlar, zaten küçük olan mutfağınız için daha kaliteli veya daha iyi bir etki bırakmaz. Göz yoran gereksiz detaylardan kaçının.

8. Yansıtıcı Malzemeler

yansitici malzemeler

Yukarıda belirtildiği gibi, yansıtıcı materyallerle kullanıldığında aydınlatma daha da güçlenir. Işık yardımıyla, parlak malzemeli  mobilyalar yatay bir derinlik yaratacaktır.

9. Ankastre Ürünler

ankastre urunler

Mutfağınızda belli parçaları depolamak size küçük mutfağınızda günlük kullanımınız için daha çok alan sağlayacaktır. Özellikle mikrodalga gibi büyük mutfak aletlerini tezgahınızda kalıcı olarak yerleştirmek iyi bir çözüm değildir. Mutfak aletleriyle yapılan dikey bir yerleştirme tercih etmek, çalışma alanınızı korumaya yardımcı olacaktır.

10. Aydınlık Tezgah

aydinlik tezgah

Vurgulanan çalışma alanı, yansıtıcı arka duvar ile kullanıldığında size aydınlık ve derinlik hissi anlamında daha fazla yardımcı olacaktır. Bu alanın çift etkili bir ferahlık hissi oluşturmasına yardımcı olacaktır.

11. Yansıtıcı Duvarlar

yansitici duvarlar

Çok popüler olmasa bile, aynadan oluşan bir backsplash (tezgah ile mutfak dolapları arasında kalana duvar) duvarına sahip olmanız küçük mutfağınızı genişletmenize yardımcı olabilir. Mutfağınıza Daha fazla gizem katacak çok farklı ayna renkleri var. Yanlışla korumak ve temiz tutmak için biraz zahmetli bir seçim.

12. Ayarlanabilir Tezgah

ayarlanabilir tezgah

Çalışma alanı, yemek yapmayı sevenlerin en çok ilgilendiği yerdir. Küçük mutfaklar için daha büyük çalışma alanına sahip olmak her zaman mümkün değildir. Bu nedenle, gizli çekçecelere yerleştirilen ek tezgah alanlarını kullanmak çalışma alanınızı genişletmenize yardımcı olacaktır.

13. Parlak Tezgah

parlak tezgah

Koyu renkleri tercih ediyor, daha koyu bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız, tek bir renge odaklanmak daha iyidir. Bu durumda, küçük mutfak size göre daha küçük görünebilir, ancak daha parlak, yansıtıcı bir tezgah sahibi olmak bu yanılsamayı kırar. Özellikle küçük mutfaklarda mutfak tezgahı için malzeme seçimi büyük önem taşır. 

14. Sabit Mobilyalar

sabit mobilyalar

Duvara monte mobilya, küçük mutfağınızda daha akıcı trafik oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Duvara monte edilmiş raflar depolama alanınızın daha fazla kullanılmasına yardımcı olacak ve duvara monte edilmiş masalar hareket etmeniz için daha fazla alan kazanmanıza yardımcı olacaktır.

15. Çok Amaçlı Mobilyalar

cok amacli mobilyalar

Tek parça mobilyada birçok işleve sahip olmanız, daha fazla şey satın almanızı engeller. Aynı zamanda merdiven olarak da kullanılabilen bir tabureye sahip olmak ya da bir şeyler depolamak için kullanılan bir ada mutfak düzenine sahip olmak, küçük mutfağınızı daha iyi organize etmenize yardımcı olacaktır.

16. Hareketli Mobilyalar

hareketli mobilyalar

Küçük mutfak için mobilya seçimi önemlidir. Katlanabilen mobilyalar veya küçültülebilen masalar daha fazla alan kazanmanıza yardımcı olabilir.

17. Gizli Depolama

gizli depolama

Sadece yatay çekmeceler değil, aynı zamanda dikey çekmeceleri ince çekmeceler olarak kullanmak daha fazla şey saklamanıza yardımcı olabilir.

18. Ada Mutfak

ada mutfak

Özellikle açık mutfaklar için, ada kurulumuyla ek bir tezgahın bulunması uygun bir çözümdür. Bu sayede iki farklı odayı ayırmak ve mini bir yemek yeme alanı yaratmak mümkündür.

19. Şeffaflık

seffaflik

Şeffaf bar tabureleri tercih etmek, küçük mutfağınızın algısını genişletmenize yardımcı olacaktır. Hayalet sandalyeye sahip olmak mükemmel bir çözüm olacaktır.

20. Açık Raflar

acik raflar

Dolaplar yerine, açık raflara sahip olmak, daha aydınlık bir mutfak alanına sahip olmanıza yardımcı olabilir ve bu şekilde dolap kapılarını açmak için bir alana ihtiyacınız olmaz. Aradığınızı bulmak da daha kolay olacaktır.

21. Dolap Üstleri

dolap ustleri

Küçük mutfaklar için tüm boş alanlardan yararlanmak önemlidir. Dolaplar, çok fazla saklayabileceğiniz gizli yerlerden biridir.

22. Cam Kapaklar

cam kapaklar

Dolaplarda depolama yapmayı tercih ediyorsanız, cam dolaplara sahip olmak iç mekanlarınız için uygun bir seçim olacaktır. Cam daha fazla perspektif sunacak ve ışığı yansıtarak küçük mutfağınıza da parlaklık katacaktır.

23. Gizli Mutfak Aletleri

gizli mutfak aletleri

Hepsi güzel birer tasarım nesneleri olsa bile, onları saklamak küçük mutfak alanına sahip olanlar için en doğrusu olacaktır. Bu sayede çalışma alanınız için tezgah üstü olarak daha fazla alan kazanacaksınız.

24. Rafların Altı

raflarin alti

Daha fazlasını saklamak için, daha fazla eşya depolamak için rafların altında ek sepetler yerleştirebilirsiniz.

25. Dolap Kapaklarının İçi

dolap kapaklarinin ici

Başka bir sır, özellikle ince parçalar için dolap kapılarının iç kısımlarını kullanabilirsiniz.

26. Dolap Kenarları

dolap kenarlari

Sadece iç mekanlarda değil, aynı zamanda dolapların dışında da depolama için uygundur. Küçük parçalar veya aksesuarlar için eşya rafları takarak daha fazla depolayabilir ve daha şık bir görünüm elde edebilirsiniz.

27. Dolap Altları

dolap altlari

Sadece dolapların üstünde değil, aynı zamanda dolapların altında da depolama için daha fazla alan yaratma şansı vardır. Ayak vuruşlu çekmeceler genellikle fırının altında yer alır, ancak daha fazla alana sahip olmak için daha fazla yere yerleştirmek mümkündür.

28. Sarkıt Depolama

sarkit depolama

Dolaplarınızda daha fazla yer açmak için, asılı şeyler depolamak bir başka ve daha da dekoratif olan çözümdür. Gözlüklerinizi veya pişirme araçlarınızı asmak için duvara veya tavana monte edilmiş raflara ve askılara sahip olabilirsiniz.

29. Dış Depolama

dis depolama

Mutfağınızda öncelikli kullanımda olmayan ürünleri mutfak dışında depolayarak mutfağınızı ferahlatabilirsiniz. Yemek odanızdaki dolaplar da mutfak aksesuarlarını saklamak için bir fırsattır. Cam kapılı vitrinler bile tercih edebilirsiniz.

Mutfağınızı yenilemek istiyor, yıllarca güvenle, sağlıkla kullanacağınız işlevsel ve kaliteli bir mutfak tasarımı yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Ufak değişikliklerle mutfağınızı geliştirmek istiyorsanız blogumuzun Mutfak kategorisine göz atın. Size yardımcı olacak ipuçları bulacaksınız. 

Yazının orjinali ve ingilizce versiyonuna ulaşmak için Interior Architecture Blog adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yazımızı yararlı buldunuz mu?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?

Sizinle sadece yararlı içerikleri paylaşıyoruz.

Yorum yapın