Dış Dünyaya Açılan Kapımız: Balkonlar

10 Adımda Balkonlarımızı Yeniliyoruz!

Sonbahar kapıda diye kendimizi evlerimize kapatacak değiliz. Şehre dönmüş, güzel bahçeli yazlıklarımızı geride bırakmış olabiliriz ancak hala güzel havaların tadını çıkarabileceğimiz, küçük te olsa balkonlarımız, teraslarımız var. Hazır güzel havaların tadını çıkartabiliyorken, bahçe mobilyaları indirime girmişken bu durumu değerlendirip, balkonlarımızı, teraslarımızı yeniden ele alalım.

modern balkon tasarımı

Balkon genellikle evimizin çirkin bir uzantısı haline geliyor. Malesef ki eve sığmayan eşyalarımız için birer depo haline geliyor. İçinde yaşamak için minik, dağınık ancak tamamen özgür bu alanlar kesinlikle daha fazla değeri hak ediyor. Yazının devamında bahsedeceğimiz ipuçları ile, nihayetinde balkonda nefes almak sadece mümkün değil, aynı zamanda hoş bir hale geleceği işlevsel ve kullanışlı bir alana dönüştürmenize yardımcı olacaktır.

1. Gereksiz Eşyalardan Kurtulun!

Balkon düzenleme

İlk kural olarak neredeyse tüm yazılarımızda bahsettiğimiz gereksiz eşyalardan kurtulma konusu. Bu sonbahar kendinize bir iyilik yapın ve gerçekten kullanmadığınız, işe yaramayan ve size birşey ifade etmeyen fazlalıklardan kurtulun. Balkonun ana sorunu büyüklükte değil, ancak unutulmuş eşyaların mezarlığı olarak kullanılmasındadır. Bu yüzden ilk adım, denetim yapmak ve kullanılmayacak durumda eski eşyaları, ev aletlerini, kutuları ve çöp kutusuna atılmak için çoktandır bekleyen eşyalardan balkonunuzu temizlemek.

İkinci adım bir depolama sistemi düzenlemektir. Elbette her şeyi atamazsınız. Mutlaka depolamanız gereken eşyalarınız olacaktır. Tek sonuç bu eşyaları balkonda muhafaza etmekse o zaman sabit mobilyaları tercih etmek kaçınılmazdır.duvara monte edeceğiniz raflar, gerekirse sürgü kapılı bir dolap işinizi görecektir. Kapalı bir dolap bile, küçük bir balkon alanını belirli bir ölçüde küçültsede, yine de bir çöp yığınından daha doğru görünecektir. Hatta o çok sevdiğiniz bisikletinizi sokakta bırakmak istemiyorsanız kancalarla duvara bile asabilirsiniz.

2. Ferahlık Yaratın!

Ferah balkon

Açık renk skalası, ayna ve parlak yüzeyler alanın görsel olarak daha büyük algılanmasını sağlar. Bu renk ve malzemelere yönelik seçimlerinizi tasarıma ekleyin ve balkonunuza ferah bir görünüm sağlayın.

Balkonların genellikle ince uzun bir şekle sahip olduğu göz önüne alındığında, görsel olarak geniş algılanan dar odalar için önerilen tasarım ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Örneğin, kısa duvarlardan birini seçin veya yatay çizgiler kullanın. Ayrıca, balkonun masif mobilyalarla aşırı yüklenmemesine özen gösterin. Sonuç olarak dış mekana dayanıklı mobilyalar tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kullanmadığınız her an balkon mobilyalarınızı iç mekanda muhafaza etmeniz gerekir.

3. Mobilyanızı doğru seçin!

balkon mobilyası

Mobilya seçiminizi akıllıca yapmalısınız. Balkon için ideal olan katlanır veya çok fonksiyonlu mobilyalara yönelin. İlk olarak katlanabilir ve gerektiğinde boş alan yaratabilir, ayrıca, hantal görünmeyecek mobilyalar tercih edilmelidir. İkincisi, örneğin, depolama alanı olan koltuklar, hayatınızı büyük ölçüde basitleştirir ve aynı zamanda değerli alanınızı korumakta tasarruf sağlar.

Bu arada balkonların çoğu zaman birer çıkma olduklarını, bu nedenle belli ölçülerde yapı fiziğine uygun olarak tasarlandıklarını unutmamalıyız. Bu demek oluyor ki balkonumuzu genişletmeye çalışmak ya da balkonunuza taşıyabileceğinden fazla yük bindirmek tehlikeye yol açabilir. 

4. Yapı elemanlarını kullanın!

kapalı balkon

Bir mekanı doğru tasarlamak için öncelikle yapıyı incelemelisiniz. Kolon, kiriş, niş gibi belli yapı elemanları size mekanın tasarımı ile ilgili ipuçları sağlayacaktır. 

Örneğin, balkonunuza açılan bir pencere varsa bu bölgeyi de değerlendirebilirsiniz. Güvercinlik olarak adlandırdığımız pencere altındaki uzantıları da depolama olarak ya da canlı bitki yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Ya da çıkma yapmış kolonlarda yatay raflar tutturarak küçük alanlardan da fayda sağlamış olursunuz.

5. Rahatlık ve şıklık dengelenmeli!

Rahat balkon tasarımı

Balkonlarımızı evlerimizde dışlıyor, bu alana yönelik dekorasyondan kaçınıyoruz. Oysaki değişen kent yaşamı balkonlarımızı elimizden alıyor ve bizi kutu evlere mahkum ediyor. Peki hala balkonumuz varsa artık bu alanı değerlenmenin vakti gelmedi mi? 

Balkon, genellikle herhangi bir dekor unsurundan mahrum olduğu için ıssız bir şekilde kalmaktadır. Aydınlatma (büyük mumlar, fenerler), taze çiçekler, küçük halılar, büyük yastıklar, hatta resimler bile eklediğinizde, alan hemen yeni renkler ile oynamaya başlayacak.

6. Gerekirse kapatın!

balkon çalışma odası

Eğer yapının bütünlüğünü bozmuyor ise ya da gerekli izinleri aldıysanız balkonunuzu iç mekana dahil edebilir ve 4 mevsim balkonunuzu kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Balkon uzantısı olduğu mutfak, yatak odası veya oturma odası ile birleştirilebilir. Böyle bir olasılığınız varsa, balkon ile uzantısı olduğu iç mekanı ayıran duvar yıkılabilir ya da kısaltılıp parapet olarak kullanılabilir ve bu sayede odaya birkaç metre kare daha eklenebilir. Ancak duvarda yıkım gibi bir işlem yapılmasa bile, balkon odanın mantıklı bir devamı olabilir.

Örneğin, bir mutfağın devamı olması durumunda, balkona bir buzdolabı yerleştirebilir, bazı eşyaları dolaplar yardımı ile saklayabilirsiniz. Balkon evin başka bir odasına bağlı ise, orada bir çalışma alanı veya kütüphane düzenleyebilirsiniz.

7. Farklı malzemeler kullanın!

balkon duvar dekorasyonu

Balkonunuzda değişiklik yapma hakkına sahipsiniz. Orası sizin özel alanınız. Bu sebeple balkonunuza ait duvarlarda farklı malzemeler kullanmaktan çekinmeyin. Sevdiğiniz tarzı yansıtacak malzemeler seçerek, duvarınızı kaplayabilir, soğuk beton görünümünden kurtarabilirsiniz.

Balkonunuzun sahip olduğu duvara, duvar yıkama türü aydınlatmalar konumlandırarak, duvarda tercih ettiğiniz malzemenin dokusunu ön plana çıkarabilirsiniz. Duvar apliği gibi aydınlatma ürünlerini neme dayanıklı olarak seçmelisiniz. Problem yaşamamanız için seçilen aydınlatmalar dış mekan koşullarına uyar nitelikte olmalıdır.

8. Gölgelikler yerleştirin!

balkon seperatörleri

Balkonunuz günün belirli saatlerinde fazlası ile ışık alıyorsa, bu durum sizin balkonda geçirdiğiniz zamana da engel oluyorsa o zaman geçici çözümler düşünmeniz gereklidir. Korkuluklarınıza ya da zemin ve tavana raylı sistem uygulayarak güneşin yönünü manuel olarak kesecek dekoratif paneller yerleştirebilirsiniz. Bu sayede bitkilerinizi de fazla güneş ışınlarından korumuş olursunuz.

Balkonlarımızı kullanmamızı engelleyen bir diğer sorun ise, gizlilik ihtiyacımız. Bazen komşularımız, bazen ise yakında bulunan yapılar sebebi ile gözler ister istemez bize odaklanıyorsa ve yeterince rahat edemiyorsak yarı geçirgen seperatörler tam bize göre. Hem önümüze koskoca bir duvar örmemiş oluruz hem de belki sarmaşıklarımızı sarabileceğimiz güzel bir alan yaratırız. Hayat olumsuzluklardan neler yarattığımızdır, bunu unutmayalım.  

9. Şömine! Neden olmasın?

balkonda şömine

Şömine ve balkon mu? Tabiki de neden olmasın? Romantik bir balkon için birçok farklı şömine çözümü yaratabilirsiniz. İmkanlarınıza göre ister bacalı, ister elektrikli birçok çözüm yaratabilirsiniz.

Teknoloji ilerledikçe dış mekanda mangal ya da şömine amaçlı birçok farklı uygulama yapılabiliyor. Size sadece en uygununu seçmek kalıyor.

10. İşlevsel detaylar yaratın!

islevsel detaylar

Peki ama ben burada çamaşır asıyordum diyenleri duyuyor gibiyiz. Elbette çamaşır asmak için en sağlıklı yerler balkonlar, havalar el verdikçe elbette. İç mekanda kurutmaya çalıştığınız çamaşırlarınız size nem olarak geri dönüyor ve mekanı havalandırmadığınız sürece bu nem yapı malzemeleri, mobilyalar tarafından emilerek size geri dönüyor. Gereksiz deterjan kokusuna maruz kalmanız da cabası.

Artık eskisi gibi çamaşırlıklar ya da panjurlara takılmış ipler için fazla kalabalık bir yapılaşma düzenine sahibiz. Önerebileceğimiz en uygun çözüm, duvara monte, kanca ile karşı duvara bağlayabileceğimiz sağlam gergilerden oluşan bir çözüm. Hem sağlıklı, hem pratik, hem de göz zevkinizi bozmayacak özellikte.

Sonuç olarak gerçekten balkonunuza uygulayabileceğiniz ve dramatik değişiklikler yapabileceğiniz birkaç seçeneği okudunuz. Biraz cesur davranarak belki de balkonunuzu evinizde en sevdiğiniz yer haline dönüştürebilirsiniz.

Daha fazlası için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. 

Yazımızı yararlı buldunuz mu?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?

Sizinle sadece yararlı içerikleri paylaşıyoruz.

Yorum yapın