Ofislerimizi Eve Taşıyoruz!

Home-Office Tasarımı

Hepimize oldukça yabancı olan home-office kavramı bir anda hayatımızın bir parçası haline geldi. Neredeyse ofisini sorduğumuz her 5 kişiden biri mutlaka home-ofis olarak geri dönüş yapıyor. Peki ama neden?

home office

Gerek yolda ofise giderken geçirilen vakit, gerek konsantrasyon problemi ya da ekonomik nedenler dolayısı ile birçok kişi ofis kiralamak yerine evden çalışmayı tercih etmekte. Sadece bireysel çalışanlar için değil, aynı zamanda büyük kurumsal firmalar da çalışanlarına evden çalışma hakkını tanıyarak home office kavramının gelişmesini destekliyor.

Buraya kadar tamam! Evde çalışmak güzel olabilir, rahat, bize biraz daha fazla uyuma ve dinlenme olanağı tanıyor olabilir! Ancak! En önemlisi motivasyon. Siz kendinizi en doğru şekilde motive edemezseniz, home-ofis size zindan olur, kendinizi ofise geri atmak istersiniz.

home office

Peki ama bu kişisel motivasyonumu nasıl sağlayacağım? Home-office olayını nasıl daha ciddiye alırım? Diyorsanız okumaya devam edin! Çalışma ortamınızı oluşturduktan sonra kimse sizi tutamaz! Hem zaten hep kendi ofisiniz olsun istememiş miydiniz? Hadi birlikte çalışma ortamımızı nasıl tasarlarız ona bakalım!

Yeri Belirleyin

Kişisel Tercihler

home office

Evet! Ofisimizi eve taşıyorsak, evimizden gerçekten bir odayı ya da bir köşeyi feda etmemiz gerekiyor. Unutmayın bu işi ciddiye almak istiyorsak, verimli olmak istiyorsak öylece televizyon karşısına geçip, laptopu kucağımıza alamayız. Ofiste ne yoğunlukta çalıştığınızı düşünün. Size biraz konsantrasyon gerek. Bu yüzden önce bir yer belirleyin.

Doğal Aydınlatma - Temiz Hava

home office

Çalışma alanınızı belirlerken ihtiyaçlarınızı düşünün. Sessizliğe mi ihtiyacınız var? Koku sizi rahatsız ediyor mu? Belki de mutfaktaki o güzel köşe çalışmaya çok ta elverişli değildir. Işık ihtiyacınızı kontrol edin. Doğal aydınlatma, günün başlangıcı ve bitişini ifade eden güneş hareketleri farkında olmasak ta motivasyonumuzu etkiler. Aynı şekilde temiz daha ihtiyacınızı da gözden geçirin.

Yeterli alan

home office

Her işin kendince bir takım gereklilikleri var. Kimi tek bir laptop ile işini idare edebiliyorken, kimine çift monitör, kiminin ise bir de çizim tahtası ve tarayıcı-yazıcı gibi birçok farklı cihaza ihtiyacı oluyor. Bu nedenle tercih ettiğiniz alanda bir sistem kurmanız gerektiğini unutmayın, dolayısı ile seçtiğiniz yerin ihtiyaçlarınız için yeterli büyüklükte olmasına dikkat edin.

Mobilyalarınızı Doğru Seçin

Sandalye

O çok şikayetçi olduğunuz ofis sandalyesinden artık kurtuldunuz. Ancak elbette ki yemek odası takımının masası, gün boyu çalışmak için uygun olan son sandalye. Bu noktada, gerçek bir ofis koltuğu seçimi yapmanız gerekiyor. Unutmayın. İş hayatı, uzun bir süreç. Bu nedenle seçtiğiniz ofis koltuğu omurga sağlığınıza büyük ölçüde etki ediyor.

home office

Bulduğunuz, tasarım anlamında güzel ya da patron koltuğu gibi havalı her ofis sandalyesi sizin için doğru demek değil. Hem çalışma ortamınıza yakışacak, hem de size konfor sağlayacak bir ofis sandalyesi bulmak için bizzat denemeniz gerekir.

Masa

Evde çalışma hayatınız için bir diğer önemli mobilya çalışma masanız. Yaptığınız iş, ihtiyacınız olan ofis ekipmanları (kırtasiye, yazıcı… vb.) gibi etkenleri göz önünde bulundurmak ofis masası seçimi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Masanızı seçerken, sandalye yüksekliğini, kendi boy, kilo ve kol, bacak uzunluğu gibi fiziksel özelliklerinizi hesaba katmak, rahat bir çalışma ortamı oluşturmanız için önemlidir. Unutmayın, evinizde her zaman çalışma odası olmak için bekleyen boş bir mekan olmayabilir. 

home office

Sonuç olarak evinizde ayıracağınız köşedeki bu masa, tüm ofis yükünü taşıyacak. İşte bu yüzden masanızı belki de özel olarak yaptırmanız gerekebilir. Bilgisayarınız, belgeleriniz, kırtasiye gereçleriniz, yazıcınız, belki de masanızın ışıklı cam bir bölmeye bile ihtiyacı olabilir. Elbette tüm bu araç ve gereçleri taşıyacak aynı zamanda dağınık görünümü gizleyecek size özel bir ofis masası, motivasyonu yüksek bir çalışma ortamı için mükemmel bir çözüm olacaktır. Mobilya tasarımı ve üretimi konusunda bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. İyi bir ofis dekorasyonu kaliteli ofis ekipmanlarından başlar.

Depolama

Çalışma alanınız bir oda ise ya da belirlediğiniz çalışma köşesi, depolama yapmanız için olanak sunuyorsa şanslısınız! İyi değerlendirmeniz gereken bir alan var demektir. Ofis ortamı, evinizde bile olsa, size özel bile olsa bir düzen gerektirir. Sahip olduğunuz alana uygun ölçülerde, istediğiniz kapasitede ve arzu ettiğiniz görünümde bir depolama mobilyası bulmanız oldukça zor. Bu sebeple öncelikle yapı özelliklerini test etmeliyiz.

home office

Seçtiğimiz köşede kapı ya da pencere gibi, bizi depolama sırasında kısıtlayacak yapı elemanları içeriyor mu? Fayda edebileceğimiz niş gibi alanlar var mı? Bu gibi sorular hem seçtiğiniz köşenin uygunluğunu sorgulamanıza hem de alandan istifade etmenize yarar. Sahip olduğumuz alan, ihtiyaçlarımız ve kullanım sıklığı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak tasarlanan sabit bir mobilya uzun ömürlü kullanım için avantajlı bir seçim olacaktır.

Renklerin Önemi

Psikoloji

Renk deyip geçmeyin! Renklerin insanların psikolojileri üzerindeki etkisi birçok kez kanıtlanmıştır. Unutmayın, ideal çalışma ortamınızı yaratırken, onun üzerimizde bıraktığı etki ve alanı algılayışımız, motivasyonumuzu belirleyecek. Dünyaca ünlü renk psikoloğu Angela Wright renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisini 40 yılı aşkın süredir inceliyor. Etkilenen sadece psikolojimiz değil, elbette bu durum davranışlarımızı da etkiliyor. 

home office

Kısaca bahsetmek gerekirse (ki bu durumu bir başka yazımızda daha detaylı bir şekilde ele alacağız) ana renklerden kırmızı vücudumuzu, mavi aklımızı, sarı ise duygularımızı (ego ve kendine güven dahil olmak üzere) etkilerken ara renklerden yeşil ise vücut, akıl ve duygularımız arasındaki dengeyi etkilemektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere; ana renklerinin belirli oranlarda karıştırılması ile oluşan ara tüm renkler, kendilerini oluşturan renklerin etkilerini o oranda taşımakta.

Ana Renk

Peki o zaman mavi aklımızı etkiliyorsa, tüm ofisler mavi mi olmak zorunda? Dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette hayır. Yukarıda farklı alanlarda da belirtildiği gibi ne işle uğraştığınız, bir ofis ya da home-office tasarımında en birincil belirleyici etken.

home office

Örneğin, işiniz tasarlamak ile ilgili ise mavi size dilediğiniz yaratıcılığı sağlayamayacaktır. Aksine egonuzu ve ruhunuzu etkileyen, sizi daha optimistik yapan sarı, aslında ihtiyacınız olan renk. Aynı şekilde fiziksel olarak aktif olduğunuz bir işi icra ederken, mavi veya sarı renk enerjisi size iyi gelmeyecektir. Ancak kırmızı rengin size sağladığı fiziksel güç ile size daha çok destek olacaktır. Bir diğer örnek olarak, bir yoga salonu gibi dengenin oldukça önemli olduğu bir işiniz var ise: yeşil sakinleştirici, güven sağlayıcı bir ortam yaratırken, nakit para akışının olduğu alanlar için de olumlu bir etki sağlayacaktır.

Renk Doygunluğu & Ton

Renk olarak çalışma ortamımıza ve yaptığımız işe en uygun kararı verdikten sonra renk doygunluğu bir diğer önemli seçim konusu. Rengin doygunluğu ne kadar artarsa, üzerinizdeki etkisi o kadar kuvvetli olacaktır.

home office

Rengin tonunu belirlerken, mekanın alacağı doğal ışık, yapay aydınlatma (birazdan ele alacağımız genel, lokal ve doğal aydınlatma) dengeleri, rengin algılanması üzerinde etkisi olacağını unutmamalıyız. Tercih edilen renk ve ya renkleri sadece duvar boyası olarak değil, mobilyalarda, kaplama ve aksesuarlarda, tekstil ürünlerinde farklı boyut ve yoğunluklarla kullanabileceğimizi düşünmeliyiz.

Malzeme Etkisi

Tekstil Ürünleri

home office

Tekstil ürünleri, bir ofis ortamında ne kadar az alanda düşünülse de, etkisi büyüktür. Zeminde kullanılan halıdan, ofis sandalyemize, kısaca bizimle fiziksel tepkimesi olan yüzeylerde bulunurlar. Bu yüzden yukarıda sıkça bahsettiğimiz, neredeyse tüm tasarım elemanlarının seçiminde yol gösterici olan yaptığınız iş, çalışma koşul ve saatleriniz gibi etmenler, kumaş seçiminizde de büyük rol oynayacaktır. Bunların haricinde, ofis sandalyenizde size gerçek konforu sağlayacak, sıcak ve soğuk koşullarda cildinizi rahatsız etmeyecek, toz toplamayacak, temizlenmesi kolay ve leke tutmayan kumaşları tercih etmelisiniz.

Dayanıklılık

home office

Sadece tekstil ürünlerinde değil, ahşap ve metal gibi mobilyalarınızın temel yapısını oluşturan ana maddeler ve kaplamalar da çalışma koşullarınıza ve içinde bulunduğunuz ortam koşullarına dayanıklı olmalıdır. Örneğin sıklıkla sıcak içecek tüketiyorsanız, ısıya dayanıklı bir ahşap masa kaplaması tercih etmelisiniz. Malzemelerin kullanım dışında yıpranmasında etkili bir diğer etmen ise ışınlardır. Çalışma alanınızdaki malzemelerin ne kadar sıklıkta ve süreçte özellikle güneş ışınlarına maruz kalışına dikkat etmelisiniz. Bazı malzemeler güneş ışınları altında zamanla solma yapabilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise oksidasyon. Çalışma alanınızdaki nem oranı da (su ısıtıcı… vb malzemeler dolayısı ile) zamanla kullanılan malzemelerde bozulmaya yol açabilir.

Temizlik

home office

Özenle hazırladığımız, hayatımızın uzun saatlerini geçirdiğimiz ve hem de bu sefer sadece bize ait olan bu özel köşelerimizde, son isteyeceğimiz şey lekeli görüntülere maruz kalmak. Elbette ki kullanım özeni ile lekelenme orantı, ancak her zaman aynı özeni gösteremeyebilir, çevresel faktörleri kontrol edemeyebiliriz. Sadece lekeler değil, aynı zamanda toz tutan ya da toz gösteren birçok malzeme hem ruhen hem de fiziksel olarak bizi rahatsız edebilir. Bu yüzden çalışma alanlarımızda kolay temizlenebilen, toz tutmayan, kirli bir görüntü sağlamayacak malzemeler seçmeliyiz. Bir başka ipucu ise açıktaki eşyalar. Ne kadar çok aksesuar,  belge, ya da araç gereç ortada bırakırsanız, temizlik için ayıracağınız vakit o kadar artar.

Aydınlatma

Genel

Genel Aydınlatma, ofis alanınız bir oda da olsa, bir köşe de olsa ihtiyacınız olan homojen aydınlığı sağlaması gereklidir. Göz sağlığınız ve gün içerisindeki algı dengeniz için genel aydınlatmanın sürekli olması gereklidir. Doğal aydınlatma ile de dengeleyebileceğiniz, genel aydınlatmanın homojen olduğunu yani her alanın eşit derecede aydınlandığı bir ortam verimli bir çalışma alanı için birincil koşuldur. Elbette ki ışık genel de olsa, şiddeti ve kullanılan aydınlatma kaynağının saçtığı ışın rengi de dikkat etmemiz gereken koşullardandır.

home office

Kısaca bahsetmek gerekirse (ki ışığın etkisi üzerine daha detaylı bir yazı paylaşımımız gelecek zamanlarda olacaktır) maviye yakın ışın spektrumu (telefon ve bilgisayar ekranlarından maruz kaldığımız ışık skalası gibi) bizi sürekli uyarırken, kırmızı tonlarına yaklaştıkça, daha gevşek ve dinlenme ortamı oluşturur.

Local

home office

Hedefe yönelik lokal aydınlatma birçok farklı şekilde olabilir. Duvardaki resmi aydınlatan duvar apliği de bir lokal aydınlatma iken, çalışma masamızda kullandığımız masa lambaları da lokal aydınlatmalara örnektir. Lokal aydınlatma, ekstra konsantrasyon gerektiren, detay görmemizi kolaylaştırma amacı ile kullanılmalıdır. Masanızda tercih edeceğiniz aydınlatma, göz sağlığınız ve omurga sağlığınız için genel aydınlatmanın yerini tutmamalı.

Çalışma ortamınızda farklı türde aydınlatma ürünleri kullanarak lokal aydınlatma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Sıklıkla kullanılan masa üzeri aydınlatmasını, ihtiyacınıza uygun olarak ayarlanabilir, hatta yer sıkıntısı olanlar için masaya tutturulabilir şekilde monte edilen aydınlatma ürünleri tercih edebilirsiniz. Masanız ya da çalışma alanınız kısıtlı ise ayarlanabilir kola sahip bir lambader kullanarak lokal aydınlatma sağlayabilirsiniz.

Doğal

Doğal aydınlatmanın hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımız üzerindeki etkisini biliyoruz. Aynı zamanda aydınlatmanın iç mekana olan etkisini de. Bu nedenle home-office odamız ya da köşemizde doğal aydınlatmadan ne kadar fazla faydalanabilirsek bizim için o kadar iyi. Elbette ki pencerenin konumu, güneşin hareketi, evinizin konumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak çalışma ortamınızı düzenlemek size fayda sağlayacaktır.

home office

Çalışma ortamınızı dekore etmeden önce belirlediğimiz alanda farklı yönlerde konumlanarak güneş ışınlarının etkisini incelemek en doğru yöntem olacaktır. Güneş ışınlarından faydalanmak ne kadar önemli olursa olsun, fazla sıcaklık, monitörde parlama, farklı malzemelerden gelen yansımalar ve ya direk gözümüze gelen güneş ışınları çalışma ortamımızın konforunu zedeleyecektir.

Umarız ofisinizi eve taşıma sürecinde size yardımcı olabilmişizdir. Çalışma ortamınızı düzenlemek için size her türlü profesyonel desteği vermek için hazırız. Bizimle ihtiyacınız olan her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Yazımızı yararlı buldunuz mu?

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?

Sizinle sadece yararlı içerikleri paylaşıyoruz.

Yorum yapın