Mutfaktaki Tarzınızı Yansıtan 10 Vintage Mutfak Modelleri

Kim güne tertemiz ve sizi içine çeken bir mutfakla başlamak istemez ki? Klasik ama bir o kadar da modern havaya sahip olan vintage mutfak modelleri ile mutfağınızdan asla çıkmak istemeyeceksiniz. Sizin de mutfağınızla alakalı benzer hayalleriniz varsa, üzerinde çalışmanın zamanı geldi.

Son yıllarda mutfak tasarımlarında çok sık kullanılan vintage mutfak modelleri nostaljik görünümü itibariyle farklı bir tasarımdır. Maliyet açısından da uygun olan vintage mutfaklar kendi mutfağınızı kendiniz yaratmanızı sağlayan değişik modeller ile tasarlanabiliyor. İngiliz mutfağı adı da verilen vintage mutfak modelleri sıra dışı bir görünüme sahiptir. Pastel tonlarda yumuşak tonların kullanıldığı bu mutfaklarda; mutfak dolabı, tezgah, masa ve sandalyeler aynı tarz olarak uyumlu dizayn oluşturuluyor. Koyu renk mobilyalar ve loş bir aydınlatma kullanılabildiği gibi 80’leri yansıtan nostaljik bir görünüm açık renk mobilya ile de oluşturulabiliyor.

Mutfağınız için oluşturduğunuz vintage konseptini o dönemlere ait afiş ve fotoğraf asarak ya da eski dönemlere ait biblolar kullanarak nostaljiyi uyumlu hale getirebilirsiniz. Vintage mutfakların birbirinden güzel birçok modeli vardır. En iyi 10 vintage mutfak modelini aşağıda sizler için sıraladık.

1. Geniş Pencereli Vintage Mutfak Modeli

Evlerin en önemli odası olan mutfak, yeme içme ihtiyacından dolayı en çok kullanılan ve vakit geçirilen yerdir. Bu nedenle mutfağın tasarımı ve görünümü oldukça önemlidir. Geniş pencereli vintage mutfakların özelliği, tezgâhın üzerinde büyük bir pencere bulunur ve mutfak dolapları pencerenin iki yanına simetrik dağıtılır. Pencere küçük gözlü nostaljik bir yapıya sahiptir. Mutfak dolapları da ona göre dizayn edilir.

Beyaz renk bu tarz dolaplarda çok tercih edilse de pastel mavi, yeşil, hardal gibi renklerde kullanılabilir. Pencerenin iki yanına eskiyi anımsatan raflar kullanılır. Bu raflara o dönemleri anımsatan biblolar koyulabilir. Pencere bölmeli olduğundan perde kullanılmaz. Ancak pencerenin alt kısmındaki dolaba çiçekli bir kumaş ile perdeli bir bölüm düzenleyerek nostaljik görünümü daha da güzelleştirebilirsiniz. Mutfak masanız ve sandalyeleriniz ahşap olmalıdır. Sandalyelere aynı çiçekli kumaştan minderler diktirebilirsiniz.

2. İşlemeli Vintage Mutfak Modelleri

Doğal Vintage Mutfak

Eski dönemleri en çok yansıtan modellerden biri olan işlemeli vintage mutfaklar farklı tasarımları ile çok şık bir görünüme sahiptir. Yemek pişirmek için kullanacağınız ocağınızın olduğu bölüm fırın görümünde işlemeli yan duvarları ile 50’li yılları anımsatır. Dolaplar küçük bölmeli cam kapakları ile çok hoş bir güzelliktedir. Mutfak dolabının alt ayakları işlemeli yüksek ayaklar şeklinde yapılır. Mutfak tezgâhı ve duvarı da işlemeli fayanslar olarak tasarlanır. Masa ve sandalyeler işlemeli ahşap olarak mutfak dolabı ile uyumlu olarak seçilir.

3. Tavandan Zemine Vintage Mutfak Modeli

Tüm duvar vintage mutfak

Vintage mutfaklarda en çok kullanılan modellerden biri de tavandan zemine kadar tüm duvarı kaplayan mutfak dolaplarının kullanıldığı mutfaklardır. 70 ve 80’li yıllarda mutfak dolapları hep bu şekilde tavana kadar uzanan dolaplar olarak yapılırdı. Vintage mutfak modelleri o dönemleri en iyi şekilde yansıtan nostaljik tasarımları ile mutfaklarda hoş bir ambiyans yaratır. Pastel mavi veya yeşil renkler bu mutfaklar için uygulanabilir. Tavandan zemine vintage mutfak modellerinde mutfak dolabının üst kısmında yer alan tüm dolap kapakları camlı olarak tasarlanır. Bölmeli görünüme sahip camları, ahşabı, desenleri ile eski İngiliz filmlerinde gördüğünüz mutfakları hatırlatan bir güzelliğe sahiptir.

4. Loş Vintage Mutfak Modelleri

Vintage Mutfak Tasarımı

Mutfaklarında loş ışıklandırmadan hoşlanan kişiler mutfak konseptini de buna göre düzenleyerek hoş bir hava yaratabilirler. Bu modelde eskitilmiş ahşap ile yapılan mutfak dolapları kullanılır. Yemek pişirilen ocağın olduğu bölüm fırın görünümünde bir bölüm ile oluşturulur. Alt dolapta eskiden tel dolap ismi verilen dolaplara benzer bir kuru erzak bölümü oluşturulur. Mutfak lavabosu Amerikan mutfak tarzında mutfağın ortasında bulunan tezgâhta yer alır. Mutfak aydınlatması için orta tezgahın tam üzerinde işlemeli metalden nostaljik bir avize kullanılır. Masa ve sandalyeler mutfak dolabı mobilyasına uygun olarak eskitme ahşap malzemeden seçilerek bütünsel bir tasarım elde edilir. Tüm özellikleri ile çok eski yıllarda kullanılan şık bir mutfak güzelliği elde edilir.

5. Fransız Tipi Vintage Mutfak Modeli

Fransız Vintage Mutfak

Vintage mutfaklar farklı kültürlere ait nostaljik mutfakları hatırlatan tarzda dizayn ediliyor. Fransız tipi vintage mutfak modelleri de eski yıllarda Fransız mutfaklarında kullanılan mutfakları anımsatıyor. Tezgâh üstü büyük bir pencere bulunan mutfak, aydınlık ve şık bir yapıya sahiptir. Tezgâh üstü mini rafları ve cam üstü ve dolap üstü yüksek raf özelliği ile oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Mutfak dolabından ayrı olarak kullanılan raflı küçük masa mutfağa ayrı bir hava katıyor. Mutfak beyaz ya da pastel renkler ile dizayn edilebiliyor. Masa ve sandalye dolap rengine ve modeline uygun olarak seçildiğinde çok şık bir güzellik yaratıyor. Eski Fransız dönemlerine ait afiş, fotoğraf ve biblolar ile tasarımı tamamlayarak harika bir nostalji oluşturabilirsiniz.

6. Renkli Vintage Mutfak Modelleri

Renkli Vintage Mutfak Tasarımı

Vintage tarz mutfaklarda yeşil, turuncu, mavi gibi canlı renkler kullanılarak farklı tasarımlar oluşturulabilir. Canlı renklerden ve cıvıl cıvıl bir enerjiden hoşlanan kişiler için renkli vintage mutfak tasarımları çok ideal bir seçim olur. Kendi tarzınızı yaratmanızı sağlayan bu mutfak modeli ile canlı bir mutfak ortamı oluşturabilirsiniz. Mutfak dolaplarının renkli kapakları ve tutma aparatları eski dönemleri andıran bir model ile üretilerek istenilen nostaljik görünümü elde edebiliyorsunuz. Raf ve camlı bölmeler tasarımınıza antik bir hava katıyor.

Dolap kapaklarının açılmasını sağlayan menteşeleri işlemeli metaller ile tasarlanarak değişik bir görünüm elde edebilirsiniz. Tezgâh ve tezgâhın arka fayanslarında dolap rengine uygun desenler uygulayabilirsiniz. Renkli vintage mutfağınızı tamamlamak için uyumlu bir renk ile seçeceğiniz renkli masa ve sandalyeler kullanabilirsiniz.

7. Cafe Tarzı Vintage Mutfak Modeli

Eski Tip Mutfak Tasarımı

Cafe tarzı vintage mutfak modelleri 50’li yıllarda işletilen bir cafeyi andıran görünümü ile oldukça farklı bir tasarımdır. Özellikle büyük mutfaklar için uygulanabilecek modellerden biridir. Mutfak dolapları bol camlı ve bölmeli olarak yapılan mutfakta tezgâh üstünde bardak yerleştireceğiniz camlı bir dolap uygulanıyor. Ayrıca mutfak dolabı harici ince uzun bir bardak dolabı bulunuyor. Tezgâh arkasındaki fayanslara fincan asma askıları uygulanıyor. Tıpkı bir cafede sürekli bardak kullanma ihtiyacını anımsatıyor. Masa ve sandalyeler mutfağın rengine uygun metal malzemeden seçiliyor. Mutfak dolaplarının rengi beyaz veya pastel renkler olarak seçilebiliyor. Mutfak dolapları beyaz renk ile yapılmışsa tezgâh arkası, yer karoları ve tavan konturlarında yeşil ya da mavi renkler uygulanarak çok farklı bir tasarım yaratabilirsiniz.

8. Ahşap Vintage Mutfak Modelleri

Ahşap Vintage Mutfak

Vintage tarzı mutfakta ahşabın güzelliğini kullanarak eski dağ evlerinde kullanılan mutfakları yaşatabilirsiniz. Ahşap mutfağınıza doğal bir güzellik katacağı gibi oldukça nostaljik bir hava estirecektir. Mutfak dolaplarınızı ahşap görünüm ile seçeceğiniz gibi tezgâhta, yer döşemesinde ve tavanda ahşap dekor kullanabilirsiniz. Uygun ahşap ile yaptıracağınız tezgâhınızda yemek yapmak oldukça zevkli olacaktır. Yer döşemesinde kullanacağınız lambiri doğal ahşap mutfağınızda adeta orman görünümü yaratır. Tavanda kullanacağınız ağaç figürler tam bir doğallık oluşturur.

Mutfakta çok fazla zaman geçirdiğinizden kendinizi göl kenarında bulunan ahşap bir evde hissederek hayallere dalacağınız bir güzellik oluşturabilirsiniz. Vintage mutfakların en önemli özelliği olan kendi tasarımınızı yaratma şansınız ile kendinize rüya gibi bir mutfak dizayn edebilirsiniz. Hayallerinizdeki mutfakta yemek yemek sizi bambaşka âlemlere götürebilir. Ailenizle veya sevdiklerinizle mutfağınızda kahve keyfi yaparak düşler âlemine dalabilirsiniz.

9. Doğal Malzemeler ile Tasarlanan Vintage Mutfak Modeli

Vintage Mutfak Modelleri

Doğayı ve doğal güzellikleri seven biriyseniz mutfağınıza doğayı getirebilirsiniz. Vintage doğal mutfak modelleri ile kendinizi bir çiçek bahçesinde hissedebilirsiniz. Bu tasarımlarda mutfağın tüm dizaynı doğal görünümlü olarak tasarlanıyor. Mutfak tezgâhı çim görünümünde yapılıyor. Bahçede yemek yapıyor hissi veren çim tezgâhta oldukça zevkli iş yapabilirsiniz. Mutfak tavanı kuşlarla bezenmiş şekilde düzenleniyor. Asma ya da gergi tavan uygulamalarından yararlanarak cıvıl cıvıl kuşların uçtuğu bir tavan uygulama şansınız vardır. Mutfak avizesi çiçeklerden oluşan ve ışığın rengârenk çiçeklerin arasından yansıdığı bir aydınlatma olarak seçilir.

Mutfakta perde kullanımı yapılacaksa kesinlikle çiçekli bir kumaş ile diktirilir. Buzdolabınızın üzerinde ve mutfağın şekline uygun cam ya da kapı önünde bir çiçek düşünebilirsiniz. Yer döşemesi mutlaka doğal görünümlü ahşap malzeme ile yapılmalıdır. Mutfak raflarınıza tek katlı bir doğa evi maketi seçerek doğanın içinde bir evin hayalini kurabilirsiniz. Masa ve sandalyelerin de mutlaka ahşap olarak seçilmesinde fayda vardır. Mutfağın içerisinde kullanılan tüm malzemeler renkli çiçekler, yeşil çimeler gibi dekorlar çok renkli olduğundan mutfak dolabı düz beyaz olarak seçildiğinde uygun bir tasarım oluşturulabilir.

10. Keyifli Vintage Mutfak Modeli

Vintage Mutfak Modeli

Vintage mutfağınızı keyifli bir alan olarak tasarlayabilirsiniz. Özellikle mutfakta çok vakit geçiren bayanlar için bu mutfak modelleri çok ideal bir seçim olur. Mutfağın bir köşesi oturma alanı olarak hazırlanır. Minik bir köşe koltuk yeterli olur. Bu koltuğunuzu mutfak dolaplarınızı yaptırırken tasarlayıp köşe koltuk altını ve üstünü minik dolaplar şeklinde yapabilirsiniz. Koltuk seçiminde bunlara dikkat ederseniz mutfağınızla tam uyumlu şık bir görünüm elde edebileceksiniz. Mutfağınızda pencere varsa oturma alanınızı pencerenin önüne yapmanız hoş bir hava yaratır. Oturma köşesi bulunan bir mutfak çok keyifli bir kullanım şansı sunar.

SONUÇ

Vintage mutfaklar ile evin mutfak bölümünde tam bir keyif alanı oluşturulabiliyor. Eğer geçmiş zamanlara tutkunuz varsa, antika ve nostaljik eşyalardan hoşlanıyor, mutfağınızda farklı bir tasarım yaratmak istiyorsanız vintage mutfaklar tam size göre diyebiliriz. En ilgi çekici ve modern vintage mutfak tasarımları için uzman mimarlarımızdan bilgi alabilir, maliyet hesabı hakkında görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.

Yorum yapın