Küçük Bir Bütçeyle Home Ofisinizi Dekore Etmenin 6 Yolu

Hayalinizdeki home ofis ortamınızı kurmak istiyor ancak bütçe konusunu düşündükçe endişeleniyor musunuz? Düşük bir bütçeyle ofisinizi kurmak kesinlikle mümkün. Adım adım home ofis nasıl kurulur, nereden başlamalı, nasıl ilerlemeli ve nelere dikkat etmeli gibi tüm detaylar bu yazımızda.

İşi için ayrı bir ofis kiralamak istemeyen, ev rahatlığında serbest olarak çalışmak niyetinde olan kişilerin tercihi olan home ofis modeli son yıllarda yaygınlaşıyor. Normal evde bulunan tüm unsurları barındıran home ofisler; kişiye özel işlerin verimli şekilde yürütülmesi için dizayn ediliyor. Trafik gibi dertlerden uzak,  bir masa ve sandalyenin yanında bilgisayar gibi cihazlar ile ev rahatlığında bir çalışma alanı kurulabiliyor. Home ofis kişinin yaşadığı evin işe ayrılmış bağımsız bir bölümü olabileceği gibi, özel olarak tasarlanmış küçük bir dairenin tamamı da olabiliyor. Bu alanın çalışmayı teşvik edici, kişinin iç dünyasını zenginleştiren, onu motive eden yapıda olması gerekir. Düşük maliyetlerle hayalinizdeki çalışma ortamınızı kurmanız mümkün. Küçük bir bütçeyle home ofisinizi dekore etmek için atılması gereken adımları yazımızda paylaştık.

1. Home Ofisin Ana Temasının Belirlenmesi

home ofis tasarımı

Evlerimiz daha büyük olmalarına rağmen eşya paylaşımının nasıl yapılacağı belli olduğundan odaklanmak kolaydır. Home ofiste ise daha kısıtlı alana daha çok eşyanın güzel bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bu nedenle düzenli bir çalışma alanı oluşturulmak isteniyorsa öncelikle ana tema belirlenmeli ve diğer eşyalar buna göre konumlandırılmalıdır. Genellik çalışma masası ofisin ana teması olur. Raflar, tablolar, sehpalar, koltuklar ona göre seçilir ve dizayn edilirse eldeki malzemeleri ile şık bir tasarım elde edilir. Doğrudan dekorun parçası olmamakla birlikte kalabalığın önlenmesi tasarımı güçlendirecektir. Bu bakımdan gizli çekmece tasarımlarının oluşturulması, çekmeceli rafların alınması sadeliği sağlayacaktır.

2. Düz Ahşap Mobilyalar ve Pano

çalışma odası

Ofis mobilyaları düşük fiyatlardan başlayarak astronomik rakamlara kadar çeşitleri olan geniş bir ürün grubudur. Ancak herkesin yüksek bütçelere sahip olması mümkün değildir. Ancak şık bir home ofis yapabilmek için yüksek ücretlere de gerek yoktur. Öncelikle basit bir masanın belirlenen konuma yerleştirilmesi ve masanın arkasındaki duvara onu ön plana çıkaracak bir pano ya da tablonun koyulması gerekir. Masanın arkasına çalışma takibin yapılmasına yönelik bir mantar tablo koyulabilir. Bunun düzenli bir şekilde kullanılması ve ilgi çekici görsellerin asılması tasarıma katkı sağlayacaktır. Masanın mümkünse bir yanına küçük ama şık bir kitaplığın alınması ve doldurulması ile home ofis kullanıma hazır olacaktır.

3. Duvar Boyu Masa ve Renkli Duvarlar

evde çalışma

Ekonomik home ofis örnekleri içerisinde en başarılı olanlarının arasında çalışma masasının bir duvarı kaplaması ve mümkünse yan duvara uzanması şeklinde yapılan tasarım bulunur. Bu tasarımda masada çalışan kişi yüzünü masaya dönmüştür ve odanın diğer alanı ile ilgilenmez. Bu nedenle duvarın etkileyici şekilde tasarlanması kaliteli bir çalışma alanı olması için yeterli olacaktır. Burada masanın duvardan uzaklığının geniş tutulması faydalı olacaktır. Duvara sıra dışı bir kitaplık yapılması ya da harita konulması ufuk açıcı olacaktır. Masa eni geniş olacağından birden fazla kişinin de çalışmasına imkân verecektir. Masa üzerine konulan biblolar, küre, saat, aydınlatma aparatları ile home ofis zenginleştirilecektir.

4. Küçük Bir Masa ve Dünya Haritası

freelance çalışma

Bu model en küçük ama bir ofisin belki de en şirin halidir. Bu tasarımda home ofis için bir kişinin çalışacağı kadar bir masa yeterlidir. Bu masaya uygun bir sandalye, masanın iki yanında misafir sandalyesi alınmalıdır. Masanın yönü duvara bakar ve duvarda büyük bir harita vardır. Masada küçük bir abajurun olması ve bir tane abajur ile aynı büyüklükte biblonun bulunması dizaynı iyileştiren unsurlardandır. Dünya haritası kişilerin iç dünyasını zenginleştirdiğinde ve ileriye dönük hedeflerine daha bağlı hale getirdiğinden uygun bütçeli ofis tasarımlarında seçilmesi önerilmektedir. Tüm duvarı kaplayan bir haritanın pahalı bulunması halinde masa ile orantılı şekilde bir harita seçilebilir ya da kürenin uzay görüntüsü konulabilir.

5. Home Ofisin Dinlenme Alanları

home ofis

Ev ortamında çalışmanın avantajları herkesin hayalini süslemektedir. Bunun en büyük sebebi home ofis rahatlığıdır. Kişilerin istediği zaman dinlenebiliyor olması büyük bir avantajdır. Küçük bütçe ile harika bir home ofis oluşturulmasının önemli aşamalarından birisi de dinlenme alanının oluşturulmasıdır. Çalışanın ara vermek istediği zaman kafasını koyup rahatlayabileceği bir yerin olması ofisin enerjisini etkileyecektir. Bunun için büyük ücretler ödenmesine gerek yoktur. Uygun bir kanepe alınarak bu konfor sağlanabilir. Ayak uzatmalı bir berjer alınabilir, puflardan ya da geniş yastıklardan yararlanılabilir. Cam kenarın küçük bir tabure ve sehpa koyularak kahve içme manzarası yaratılması ortamın ayrıcalıklı olduğunu gösterecektir.

6. Home Ofisin Tamamlayıcı Ürünleri

home ofis köşesi

Ev ortamındaki çalışma alanınızı bir masa, sandalye ve tablolar ile oluşturmuş olsak da dekorun zenginleştirilmesi gerekir. İlk olarak aydınlatma ürünleri eksik edilmemelidir. Abajur ya da lambaderler ofise estetik kazandıracaktır. Kendi tasarımımız olan ya da ev ortamında boyadığımız ürünleri raflara yerleştirerek şirinlik katılabilir. Ayrıca büyük ya da küçük saksı çiçeklerinin bulundurulması ofise doğal bir görünüm sağlayacaktır. Aile üyelerine ya da eğitim hayatına ilişkin fotoğraflar güzel çerçeveler ile duvarlara asılmalıdır. Delikli tahtalar ya da ayaklı yazı tahtasının olması ve motive edici sözlerin yazılması iş kalitesini yükselteceği gibi alanın görsel değerini de arttıracaktır. Son olarak halı ve perde genel dekora uygun olarak seçildiği takdirde düşük bütçe ile müthiş bir home ofis elde edilmiş olacaktır.

SONUÇ

Bütçe yetersizliği mazeretine sığınmadan, eldeki ekonomik imkânların azlığına rağmen kaliteli bir home ofis için yaratıcı çözümler oluşturulabiliyor. Bu noktada yukarıda sıraladığımız adımlar ile ister çalışma ortamınızı kendiniz oluşturabilir isterseniz de iç mimarlarımızdan en düşük maliyetle home ofisinizin nasıl oluşturulacağına dair profesyonel yardım alabilirsiniz.

Yorum yapın